La gamma extra entra per la porta gran

Fins fa quatre anys, les construccions límit –és a dir, les de 10 i les de màxima dificultat sense folre– difícilment es plantejaven fora del darrer tram de temporada. Fora de Sant Fèlix (amb pocs èxits de consecució total) i el Concurs, resultava impossible imaginar-se un 3de10fm i un 4de9sf (o una tde8sf) a finals de juny o començament de juliol. Enguany, les tres colles punteres han assajat aquestes construccions per portar-les a plaça. És un dels signes dels nous temps.

En les dues darreres temporades, el món casteller ha viscut el salt dels castells de 10, que s’han multiplicat de manera espectacular (2013: 2d; 2014: 1d, 6c; 2015: 6d, 4c; 2016: 15d, 6c), gràcies a l’extraordinari domini que han exhibit els Minyons de Terrassa, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella. Enguany, els primers indicis de superació al ja elevat nivell exhibit l’any passat es posen de manifest amb la capacitat d’aquestes tres colles per avançar l’assalt a les construccions límit entre un i dos mesos en els seus respectius calendaris. Poca broma.

La Colla Vella es va quedar dissabte a un pas de fer el 3de10 amb folre i manilles. El castell va pujar ferm i es va trencar pel lloc on menys es podien esperar: pel pom de dalt. L’intent –al marge de la frustració que va suposar quedar-s’hi a les portes– va demostrar el treball fet pels de la camisa rosada a assaig i la seva capacitat per treballar amb garanties el colós des d’un bon principi de temporada. Si el 3de10fm s’hagués descarregat, el cap de colla dels del Portal Nou, Albert Martínez, tenia en cartera el 4de9 sense folre en segona ronda. La caiguda del castell de 10 va obligar a aparcar el segon gran repte de la diada. Al darrer assaig, la Vella ja havia fet el 4de8 net com a certificat a l’assalt al primer castell total de la temporada. És a dir, la Vella va arribar a Sant Joan, amb el 3de10fm i el 4de9sf assajats i disposats a rebentar els registres vistos fins ara.

Després de Sant Joan és el torn de la Festa Major de Terrassa, per a la qual els Minyons han anunciat un programa també estratosfèric: 3de10fm, 5de9f, 2de9fm, pde8fm. Diumenge van fer aquestes quatre construccions amb un pis menys a la diada del Camp d’en Grassot, a Barcelona. El full de ruta de Nani Matas, cap de colla dels vallesans, ha tingut lleugeres modificacions en els darrers mesos i ha estat en les últimes setmanes –en exhibir la solidesa de les quatre construccions plantades diumenge– que ha adquirit el caràcter èpic que li pretèn aportar a la Festa Major. Si el programa es compleix –i a l’espera del que facin la vigília–, els Minyons podrien abordar el castell de 10 –i altres tres gamma extra més– abans d’haver fet el 4de9 amb folre.

Com en el cas de la Vella, els malves poden assaltar en la primera diada de gamma extra directament els castells de 10. Es tracta d’un fet especialment rellevant, que il·lustra com la gamma més difícil i inabastable està entrant sota els dominis de les colles punteres. L’any passat ho va fer en multiplicar el nombre de consecucions. I ara, ho evidencia arribant –si més no, sobre el paper– en la mateixa jornada que la gamma extra més bàsica.

I els qui també han posat data imminent a la gamma més difícil són els Castellers de Vilafranca, que dissabte 8 de juliol assaltaran el 4de9 sense folre a la diada del Pla de la Seu de Tarragona. Els verds –que ja van estrenar fa dues setmanes la gamma extra per partida doble, amb el 3de9fa i la tde9fm– van fer ahir dilluns a assaig el primer 4de8 net de l’any, que els obre les portes a l’atac del castell total. Fins aleshores l’havien fet tres vegades fins aixecador i una dotzena de vegades fins a dosos. En els cinc assaigs que encara tenen fins la cita de Tarragona, el cap de colla dels vilafranquins, Toni Bach, preveu fer el 4 net cinc cops més. L’any passat, quan el van abordar a la diada de Tots Sants van fer quatre 4de8 nets en els quatre assaigs anteriors.

El 4de9sf al Pla de la Seu té diverses lectures en clau vilafranquina. En primer lloc, una de caràcter històric, com és portar el castell total al mateix escenari que el va veure (la Colla Vella dels Xiquets de Valls el va fer a la plaça de les Cols el 1881). La segona és aportar continuïtat a la feina realitzada amb aquesta construcció en el darrer tram de l’any passat. El 4 d’enguany té alguns canvis lògics en els pisos de dalt respecte el de l’any passat però, llevat d’una baixa forçada al quint, manté l’esquelet. Ja l’any passat, l’equip tècnic vilafranquí va aconseguir dissenyar un 4 amb vistes al futur, fent-hi entrar talent jove que pot tenir recorregut. I el tercer i darrer element que dóna llum al cartell del Pla de la Seu és el que el gran objectiu dels verds aquest any és el 4de10 sense manilles; és a dir, pujar el 4de9sf damunt d’un folre. Als verds els agradaria fer-ho per Sant Fèlix i, per aquest motiu, han programat entre cinc i set 4de9 sense folre abans, si es donen les circumstàncies. Els vilafranquins tot just han començat a experimentar amb la complexitat de fer el castell de 10 sense manilles i encara han de resoldre alguns encaixos fonamentals.

L’altra colla de 10 també truca a la porta de la gamma extra, després d’haver avançat més d’un mes el 9de8, que van fer dissabte a la diada de Sant Joan: una Jove de Tarragona en molt bon estat de forma està enllestint el 5de9 amb folre i el seu cap de colla, Aleix Bordas, no ha descartat portar-lo diumenge a la diada de Festa Major de Terrassa. La Jove va amb pas ferm i disposada a ampliar els extraordinaris registres de l’any passat, que passen també per avançar fites en el calendari. En el seu cas, però –amb un únic castell de 10 descarregat–, la ruta té caràcter ascendent i comença amb les construccions de gamma extra que més domina abans d’obrir noves caselles.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Intent de 3de10fm de la Colla Vella a la diada de Sant Joan

Foto 2: 3de10fm dels Minyons a la Diada de la Colla de l’any passat

Foto 3: 4de8 net dels Castellers de Vilafranca a assaig, dilluns 26 de juny

Articles relacionats:

Els castells de 10 truquen a la porta

La història no es repeteix 

Sant Joan reparteix èxits a Tarragona

Tots els colors de Valls

Les colles de 10 assoleixen categoria pròpia

Els castells límit, part IV (anys 2010-2016)

Del 10 mite al 10 extraordinari

El rècord de gamma extra

1 comentari

  1. Pingback: c3wm54no7tebcomvvnwecttv54t