La guerra dels drets (Episodi V: L’amenaça fantasma)

La temporada de retransmissions castelleres comença en poc més de dues setmanes i els documents de cessió de drets encara no estan signats. De fet, es mantenen diferències substancials entre la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i les dues colles –els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella– que han mostrat divergències a la proposta de la pròpia CCCC, elaborada en base a la línia aprovada en assemblea. Totes dues colles es neguen acceptar que la Coordinadora gestioni els drets de totes les actuacions i no únicament les pactades que es retransmetran per TV. A hores d’ara, ningú no gosa qüestionar en públic que La Xarxa podrà retransmetre amb normalitat el 24 de juny la primera diada del 2017, la de Sant Joan a Valls, però el cert és que les diferències es mantenen i si cap de les parts no cedeix o s’assoleixen noves aproximacions, el calendari de retransmissions és una incertesa.

El temps s’esgota. Ahir dimarts va finalitzar el termini que s’havien marcat La Xarxa i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per a que la CCCC acredités que disposa dels drets d’imatge de les colles i que els cedeix a les dues cadenes per a que puguin efectuar les retransmissions amb plenes garanties legals. En aquests moments, la CCCC tindria l’opció de dir que disposa dels drets de totes les colles, excepte dues, però això obriria un escenari incert, tant que posaria en perill les mateixes retransmissions i deixaria en un context especialment complicat el paper de dues de les tres principals colles dins del mateix organisme per no seguir la línia aprovada per l’assemblea amb àmplia majoria del 90%. Per aquest motiu, la Coordinadora està optant per una actitud prudent i discreta per trobar un acord suficient amb verds i rosats.

Cessió per a totes les actuacions o només les programades? Però aquest acord, de moment, no apareix, ja que les al·legacions que les dues colles han fet arribar a la Coordinadora resulten parcialment incompatibles amb el document elaborat pels advocats especialitzats de l’ens. Les divergències se situen en diferents àmbits –més amb els Castellers de Vilafranca que amb la Colla Vella–, però n’hi ha un que és clau: la cessió dels drets per a totes les actuacions i no únicament les programades en les retransmissions conjuntes de La Xarxa i Televisió de Catalunya. La proposta que la CCCC va fer arribar a les dues colles (abans que a la resta) indica que “la colla està habilitada per a cedir i que en aquest acte certifica la cessió a la CCCC de tots els drets de les seves actuacions, incloent tots els drets d’imatge i de propietat intel·lectual que ostenta tant originàriament com per cessió dels seus membres. Que aquesta cessió es fa en exclusiva i amb facultat de cessió a tercers, a fi i efecte de que la CCCC, dins de les funcions que té encomanades i sempre en estricte compliment de les decisions, límits i condicions acordats en Assemblea, pugui procedir a subscriure amb operadors de televisió (únics o en xarxa) a nivell nacional o internacional, els acords que garanteixin la correcta projecció del fenomen casteller tant en un àmbit nacional com universal, pels mitjans més adequats en cada moment (TV, xarxes, Internet, etc.)”.

Tant Vilafranca com la Vella es neguen a cedir els drets de les actuacions no programades en les retransmissions i també discrepen de la negociació que la CCCC pugui efectuar amb tercers, tot i que aquest ens ja els ha proposat que qualsevol acord requeriria sempre la seva aprovació. A més, tampoc no volen cedir els drets de propietat intel·lectual, que les televisions han associat a la cessió dels drets d’imatge com a factor indispensable per realitzar les retransmissions. Ara mateix, les diferències són insuperables i totes dues colles han fet arribar propostes alternatives; els verds ho van fer divendres i la Vella, dilluns. Tot i que els plantejaments de totes dues colles són diferents (a la Junta de la CCCC es valora més els intents de la Vella per trobar un acord), coincideixen amb la seva discrepància amb la proposta que la cessió sigui “de tots els drets de les seves actuacions” i que aquesta sigui “en exclusiva”.

A la junta de la CCCC es considera que la lògica de mercat indica que la negociació hauria de ser per a totes les actuacions i no unes quantes i parteixen de la base que l’interès que qualsevol mitjà pugui tenir se centra, precisament, en les de les retransmissions, que són les grans actuacions. A més, aquesta explotació global també permet exercir un control més precís sobre el compliment els acords amb els patrocinadors compartits del món casteller, que entren a través de la CCCC.

Desencallar aquest punt és, a hores d’ara, el principal repte dels equips negociadors. Tant la Vella com Vilafranca han fet arribar esmenes al document proposat per la CCCC, que han estat elaborades pels seus respectius assessors legals, però en canvi no s’ha produït una trobada entre els advocats de les tres parts per trobar una via de consens, tot i les propostes efectuades en aquest sentit per la Coordinadora.

La cessió individual. Paral·lelament a la cessió global dels drets per part de les colles a les cadenes que facin la retransmissió, les colles ha començat a organitzar-se pe demanar als seus castellers  la cessió dels seus drets de propietat intel·lectual. És una de les propostes efectuades pels equips juristes, si bé també han apuntat com a escassament probable que un casteller pogués arribar a demandar la seva colla perquè aquesta hagi cedit els drets per efectuar una retransmissió. Els Castellers de Vilafranca els començaran a demanar aquesta setmana als seus components i la Colla Vella en els propers dies. Els castellers hauran de signar un formulari, que en el cas dels verds no és el proposat per la CCCC.

El paper dels ajuntaments. Si TVC i La Xarxa no reben un document de cessió de drets no efectuaran les retransmissions. Fins ara, aquest document l’ha de proporcionar la Coordinadora, segons l’acord de l’assemblea d’aquest ens, que només va tenir el vot en contra dels representants dels Castellers de Vilafranca, la Colla Vella i els Castellers de Terrassa. Però també s’ha posat damunt la taula una possible alternativa, que, de moment, no ha fructificat: que siguin els ajuntaments, en tant que organitzadors de les diades, els qui cedeixin els drets a les dues cadenes. Les actuacions organitzades per colles (com Tots Sants o la Diada de Minyons) haurien d’estar cedides per les pròpies colles.

A la Vella i als verds els agrada aquesta opció, ja que els eximiria d’assumir la totalitat del document proposat per la CCCC. I La Xarxa també ha fet moviments en aquest sentit i ha obert una línia de negociació amb alguns ajuntaments per obtenir aquesta cessió si no fructifica la via de la CCCC. Però el més calent és a l’aigüera. Alguns ajuntaments –entre els quals alguns dels més significatius en termes castellers– ja han manifestat que no negociaran de manera individual la cessió de drets. Per a molts secretaris i interventors municipals, aquest tema –que té unes complexitats legals cada cop més precises– se’ls fa difícil de gestionar.

La Xarxa i TVC ja hi treballen. Sant Joan és a tocar i La Xarxa i la CCMA ja tenen definits els seus equips i línies de treball. De fet, La Xarxa ja ha començat la campanya de promoció de la temporada, tot i que sense certificar que el 24 de juny retransmetrà les imatges de la plaça del Blat. Aquestes dues cadenes –que han renovat el seu acord per produir conjuntament les retransmissions castelleres i, fins i tot, han ampliat recursos i programació en una decidida aposta pels castells– no s’arriscaran a emetre cap diada sense tenir un document de cessió de drets. Del contrari, incorrerien en riscos amb conseqüències penals –derivats de la nova legislació–, que els seus responsables òbviament no estan disposats a assumir. En una reunió celebrada dimecres de la setmana passada a la Direcció General de Cultura Popular, els representants de Televisió de Catalunya van posar l’accent en aquest punt, precisament.

I si no hi ha acord, què? Les cadenes ja tenen a punt la seva producció, els castells audiència, les colles no volen renunciar al calendari de retransmissions, i els ajuntaments tampoc… Vist això es fa difícil imaginar que no hi haurà retransmissions televisades. En el pitjor dels casos, la diada de Sant Joan sempre es podrà veure per TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona integrada a La Xarxa i en la qual hi participa l’Ajuntament de Valls. Però si només fos així seria, efectivament, un pas enrere respecte els avenços dels dos últims anys. Per aquest motiu, s’espera que si no hi ha acord entre la CCCC i les dues colles díscoles hi hagi una actuació que convidi a l’entesa. Per cert, la Vella encara no ha signat el conveni amb l’Ajuntament de Valls, que, entre d’altres aspectes, regula la substancial aportació que reben del consistori.

I si la Vella i els verds no signen la proposta de la CCCC? Paral·lelament a com es resolgui la cessió de drets, la Coordinadora té una carpeta oberta: el paper que adoptin els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella davant la seva proposta. A la Junta de l’ens –on, per cert, hi ha un representant dels verds– hi ha la intenció d’evitar, de totes totes, una crisi amb aquestes dues colles. Però també predomina la tesi que els acords d’assemblea són d’obligat compliment i que, en cas de no fer-ho, hi ha d’haver conseqüències. La partida és oberta.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca per Sant Fèlix del 2016 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: 5de9f de la Colla Vella a la diada de Sant Joan del 2016

Foto 3: Efecte visual del 5de9f de la Jove de Tarragona al Concurs del 2016 (Foto. JonTC)

Articles relacionats:

La guerra dels drets (Episodi IV: El despertar de la força)

La guerra dels drets (Episodi III: L’imperi contraataca)

La guerra dels drets d’image (Episodi II)

La guerra dels drets d’image arriba als castells (Episodi I)

Que la tele ens acompanyi

Els efectes col·laterals i l’assegurança