La guerra dels drets (Episodi VII: El retorn del Jedi)

No hi ha acord. Demà se celebra la diada de Sant Joan a Valls, primera actuació del calendari de retransmissions castelleres de La Xarxa i Televisió de Catalunya per al 2017 i el món casteller no ha estat capaç d’arribar a un acord unitari en el sistema de cessió de drets d’imatge i de propietat intel·lectual. Amb tot, ningú contempla que la diada no es retransmeti per la TV, ja que les cadenes van estar estudiant ahir fórmules alternatives, ni que siguin per a aquesta única diada. Al marge de com acabi tot plegat –que no ho farà avui ni demà, sinó que la saga té continuïtat (Georges Lucas faria bé de venir a Catalunya per inspirar-se en nous episodis d’Star Wars)– sí que hi ha una primera conclusió: el conflicte deixa un cisma obert en el món casteller que a hores d’ara resulta un interrogant els efectes i conseqüències que tindrà. I, al mateix temps, també deixa una primera lliçó: el món casteller, que tan madur ha estat per resoldre alguns reptes i problemes de transcendència major, ha mostrat una terrible incapacitat en aquest cas, que el debilita davant altres actors que necessita per a la seva solidesa i expansió.

Quins drets cedeixen la Vella i la Joves? La Colla Vella –com els Castellers de Vilafranca i, ara també, ni que sigui parcialment, els Minyons de Terrassa– es mantenen en la seva postura en tres punts: negar-se a cedir a la CCCC els drets de totes les actuacions (només cedirien les de les retransmissions programades), que la CCCC els pugui explotar a tercers amb el seu consentiment (no accepten ni amb consentiment ni sense), i la cessió dels drets de propietat intel·lectual. Les tres colles no volen signar el document de cessió proposat per la CCCC (vegeu-lo en aquest article), a diferència de la pràctica totalitat de colles.

En aquest sentit, la Vella no accepta el document i sosté que els ha cedit a l’Ajuntament “gratuïtament, perquè els pogués cedir a la XAL i la CCMA per a les retransmissions, així com per a les promocions que hi estiguin relacionades”, segons un correu del seu president Albert Pedret, dimecres al matí.

La Colla Joves sosté que ha de ser la Coordinadora qui cedeixi els drets a les cadenes –en virtut de l’acord d’assemblea del passat mes de març, amb el 90% dels vots– i és amb aquest organisme “amb qui les televisions han de negociar de manera col·lectiva els drets d’imatge de les diades castelleres”, segons un correu del seu president Cels Galofré dimecres al vespre.

L’Ajuntament, però, no ha volgut entrar en el conflicte i ha emès un comunicat que indica que “autoritza a títol gratuït a la Xarxa, TAC 12, la CCMA i tots els mitjans que ho sol·licitin a la instal·lació, gravació, emissió i retransmissió” de les diades castelleres de Valls d’aquest any. És a dir, res que no hagi fet qualsevol altre any i sense fer cap referència a la cessió de drets.

Les televisions ho tenen a punt. Aquest document de l’Ajuntament però, resultaria vàlid inicialment, per part dels equips jurídics de la Xarxa, per efectuar la retransmissió, si bé no aclareix un concepte clau: el de la cessió de drets. La Colla Joves, però, ha fet saber a la Xarxa que en aquests termes no es pot efectuar la retransmissió. Amb tot, els de la camisa vermella –que a plaça, lògicament, estaran per fer castells, igual que la Vella– no impediran la retransmissió.

La Xarxa ha estat esperant durant setmanes que els drets arribessin per qualsevol d’aquestes vies: la Coordinadora, els ajuntaments o les pròpies colles. La situació de desacord actual els obliga a buscar noves solucions. La que han trobat per Sant Joan –pendent de validar avui– és transitòria i tot indica que el problema continuarà en les properes setmanes fins que es consolidi una fórmula. Amb la diada de Sant Joan, La Xarxa obre una temporada on amplia, encara més, la dedicació i recursos que aporta als castells.

El nou eix del món casteller. L’aliança que han traçat els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella des del primer minut en l’oposició al document aprovat el març per passat per àmplia majoria de l’assemblea de la CCCC ha sumat un nou aliat en els darrers dies. I no pas menor. Els Minyons de Terrassa comparteixen bona part de les tesis de les colles fins ara considerades díscoles, si bé han volgut reafirmar que no es tracta d’un posicionament contra la Coordinadora (tampoc ho han dit així, però, ni verds ni Vella). La sintonia dels de Terrassa amb les altres dues colles ha noquejat la Coordinadora i els seus plantejaments. En primer lloc, perquè no és el mateix tenir dues colles díscoles (tot i que siguin probablement les més grans) que tenir-ne tres, també de les més grans. I en segon lloc, perquè els Minyons estan representats a la Junta de la CCCC i en aquests tres mesos no han manifestat la seva intenció d’abandonar la línia d’aquest organisme, que respon a un document al qual no s’hi van oposar en l’assemblea. Les crítiques que dimecres i dijous han rebut els Minyons per part d’altres colles membres de la Junta de la CCCC superen, fins i tot, les dirigides a les altres dues colles, tant per no haver dit res en aquests tres mesos com per trencar la posició majoritària del món casteller.

Dirigents dels Castellers d Vilafranca, la Colla Vella i els Minyons es van reunir dimecres al vespre a Vilafranca per exposar els seus plantejaments coincidents i traçar una línia conjunta. Entre els acords que van prendre figura mantenir les converses i negociacions amb la CCCC i demanar que es facin directament amb el seu president. Jordi Grau.

El cisma a la CCCC. El nivell d’enfrontament que està generant l’assumpte dels drets va camí de superar altres debats, per essencialistes que siguin, en la història dels castells. Ahir mateix, representants de colles com la Joves de Valls, la Jove de Tarragona, els Xiquets de Tarragona o els Castellers de Sants no es van estalviar crítiques contundents cap a les tres colles que s’hi oposen,  acusant-les de buscar interessos particulars per damunt dels col·lectius. Tot indica que la cosa no quedarà aquí. I en clau vallenca, menys encara, com era previsible.

Tot i les notícies que van circular també ahir que els Capgrossos s’afegien a les tres colles opositores, el seu president, Xevi Castellví, va confirmar a la nit –després de la reunió de la Comissió Assessora del Concurs– que mantenen el seu vot de cedir els drets a la CCCC.

El trist paper del món casteller. La primera actuació que es retransmet en directe aquesta temporada arriba demà sense que hi hagi vencedors ni vençuts. A priori, la Colla Vella (i els verds) guanyen aquesta primera batalla, ja que no s’han mogut de la seva posició i els castells es faran per la TV. Però està per veure les conseqüències de tot plegat i el recorregut que poden tenir unes retransmissions amb interrogants en la cessió de drets.

Sigui com sigui, en tot aquest afer hi ha un perdedor claríssim: el món casteller, que s’ha mostrat incapaç de solucionar de manera còmoda i beneficiosa per a tot el col·lectiu un assumpte que, al cap i a la fi, no permet fer millors ni pitjors castells, ni tampoc guanyar més seguretat. La imatge que els castells han ofert aquesta vegada –a diferència de moltes altres– ha estat dèbil, egocèntrica i immadura. I això, davant els patrocinadors i les institucions no és una bona carta de presentació.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Els Minyons de Terrassa descarregant un 5de9f al darrer Sant Fèlix davant la mirada de la Colla Joves

Foto 2: Cesc Poch (expresident de Minyons de Terrassa), Joan Ibarra (expresident de la Colla Vella) i Joan Badell (president dels Castellers de Vilafranca) en la gravació del documental Exquisits, produït per La Xarxa, el novembre passat

Articles relacionats:

La guerra dels drets (Episodi VI: L’atac dels clons)

La guerra dels drets (Episodi V: L’amenaça fantasma)

La guerra dels drets (Episodi IV: El despertar de la força)

La guerra dels drets (Episodi III: L’imperi contraataca)

La guerra dels drets d’image (Episodi II)

La guerra dels drets d’image arriba als castells (Episodi I)

Que la tele ens acompanyi

Els efectes col·laterals i l’assegurança