La història no es repeteix

La diada de Sant Joan de Valls es presentava a priori amb molta ambició, i tenia elements que feien creïble la previsió que es podia viure una jornada extraordinària, més encara quan l’any passat el Sant Joan vallenc va fer saltar la banca (s’hi van veure quatre castells de gamma extra!) i, per tant, existia un precedent clar d’una diada d’aquelles que es recorden, Però la història, sovint, no es repeteix i el que havia de ser una jornada històrica ha acabat convertint-se en una diada pesada, llarguíssima, decebedora, frustrant, lenta, calorosa, dura… Una diada que no passarà a la història i que s’oblidarà aviat, si no s’ha 0blidat ja. Una diada que té com a principal notícia a destacar el fet que s’ha pogut veure per televisió a tot Catalunya, circumstància que aprofundeix encara més en la divisió del món casteller per l’assumpte dels drets d’imatge i les retransmissions televivives. I, vist el que s’ha vist, potser no calia. El Sant Joan de Valls es recordarà més pel tema de la televisió que no pas pel resultat casteller obtingut.

L’any passat la Colla Vella sorprenia a tothom descarregant el 4de9fp i el 5de9f i carregant el 2de9fm, una actuació que feia preveure que viuríem una temporada extraordinària, com així va ser. Aquella actuació era un precedent que donava credibilitat a l’anunci, sorgit dels assajos i no desmentit per la colla, que enguany es pretenia superar aquella fita. Els assajos de 3de10fm que es venien fent des de mitjans d’abril i intensificats les últimes setmanes presagiaven que el repte era possible i que la Vella estava en condicions de tornar a fer saltar la banca. I, de fet, la Vella ha demostrat que els assajos han donat fruit, perquè l’intent que s’ha vist a la plaça ha presentat un molt bon encaix entre folre, manilles i quarts, que és la part difícil del castell. Ningú no comptava, però, que la canalla, que era la mateixa que els tresos de 10 de l’any passat, es despenjaria de la manera que ho ha fet, quan l’enxaneta ha fet la força sobre els dosos per fer el penúltim pas abans d’encavalcar-se. La caiguda ha estat d’aquelles que genereren un crit de pànic entre el públic. Públic que, tot s’ha de dir, ha tingut una actitud heroica aguantant la calor, disposat a qualsevol cosa per poder veure coses grosses, que finalment no ha vist. Ha estat un despenjament que, a ulls d’espectador, ha estat terrible. No hi ha lesions serioses. Però la caiguda del colós ha marcat tota la diada. La Vella ha hagut de renunciar al 4de9sf i al 5de9f que -per aquest ordre- tenia plantejats. És probable que en una diada més avançada en el calendari, la Vella hagués pogut tenir més recursos per afrontar els castells previstos. Però tant aviat, les alternatives al pom de dalt són massa tendres i una colla no es pot jugar tota la temporada per quedar bé a la primera jornada de compromís. La caiguda del 3de10fm ha estat un bany de realitat per a la Colla Vella: li ha servit per recordar com de difícils són els castells necessaris per accedir al colideratge del món casteller. La colla que l’any passat va veure com, a final de temporada, li sortia tot (excepte al Concurs), ha tingut enguany una lliçó d’humilitat a les primeres de canvi.

Ha estat un error obrir amb el 3de10fm? Ara és fàcil dir que sí, però… I si hagués sortit bé? La Vella, que està clar que té ben assajats els castells que volia fer, ha demostrat avui que és una colla valenta i que els reptes que es posa són d’alçada. Voler liderar el món casteller té aquest preu: cal arriscar. Avui ho han fet, i no els ha sortit bé. L’any passat també ho van fer i els va sortir rodó. La història no s’ha repetit.  L’actuació que s’esperava (3de10fm, 4de9sf i 5de9f) ha acabat sent de 3de9f, 4de9f i 4de8p, a més del pilar de sis. Fins l’any passat, un bon Sant Joan. Vist el Sant Joan del 2016, una diada discreta. La colla tanca la Festa Major sense gamma extra l’any que els Castellers de Vilafranca han obert el seu particular caseller dels castells d’aquesta categoria en una actuació a Valls.

El mig pas del pas a pas de la Joves. Si la Vella ha quedat lluny de les previsions, la Joves tampoc ha tancat el cicle de Sant Joan tal com hagués volgut. L’actuació  ha estat marcada per les decisions de la canalla. Després d’obrir actuació amb un 3de9f que recordava el domini històric que la colla havia tingut sobre aquest castell, la canalla ha fet marxa enrere en el 5de8 de la segona ronda després d’una batzegada apreciable des de la posició del públic, però que temps enrere era per a la Joves unes simples pessigolles. La negativa de la canalla no ha permès repetir el castell, que han canviat pel 2de8f, i els ha fet renunciar també a un 4de9f que necessitaven per fer creïble l’estratègia de la nova junta tècnica, basada en el ‘pas a pas’ i l’anar a poc a poc per consolidar estructures bàsiques abans d’afrontar reptes de major dificultat. La Joves acaba Sant Joan sense haver pogut bastir el 4de9f, i això és una dificultat en l’estratègia de l’entitat, en un moment que molts dels seus membres reclamen ambició per marcar territori.

Vol dir això que Sant Joan ha estat un fracàs per a la Joves? Ni de bon tros. Entre l’actuació de Completes (2de8f, 3de8, 4de8p i pilar de 6) i la del migdia de Sant Joan (3de9f, id5de8, 2de8f, 4de8 i pde6), la colla ha demostrat seguretat i ha donat la sensació que ha recuperat bona part de les sensacions perdudes, especialment amb el 3de9f. La dinàmica actual de la Joves vol paciència i la incògnita és saber si la massa social de la Joves té aquesta paciència necessària. En qualsevol cas, els castells assolits han estat solvents i Sant Joan li  ha servit per fer passos endavant en aquest inici de temporada i guanyar confiança.

Element per a la rivalitat. A priori, aquest Sant Joan, per als qui els agrada viure els castells a Valls en clau de rivalitat, era poc atractiu. Hi ha massa distància entre una colla i l’altra. Però a l’inici de temporada es dibuixa un element que pot donar vida en relativa igualtat de condicions entre les dues colles: el pilar. El pilar estrenat enguany per la Joves promet i, de fet, és ja una realitat. I la Vella manté pesos pesats d’anteriors temporades mentre assaja alternatives.

Avui s’esperaven pilars de 7, però tal com han anat les coses, quan ja eren quarts de quatre i amb una calor asfixiant, s’ha preferit a banda i banda de la plaça baixar un pis les espectatives. Vella i Joves estan en condicions d’obrir una guerra de pilars per alimentar els assedegats de rivalitat vallenca. Pot ser divertit.

Sant Joan és només el començament. No ha sortit bé, però hi ha prou temps per preparar actuacions que facin oblidar el que s’ha viscut avui a la Plaça del Blat.

La tele. La diada, fnalment, s’ha retransmès per la Xarxa Audivisual Local per tot Catalunya, malgrat el criteri de la Coordinadora que considerava que, amb la llei a la mà, no ho podia fer. La Xarxa ho ha fet, escudant-se amb la circunstància  que les dues colles tenien cedits els drets d’imatge a l’Ajuntament de Valls i que aquest els podia cedir a qui vulgués. La Vella interpreta que aquest document era suficient per poder fer la retransmissió. La Joves, no. No creu que la cessió de drets a l’Ajuntament sigui prou per poder autoritzar a una televisió a emetre els seus castells i considera que qui ha de donar permís ha de ser la Coordinadora de Colles Castelleres. La Joves, però, no ha volgut impedir la retransmissió de la diada, i ha volgut fer palesa la seva discrepància no concedint entrevistes durant la retransmissió televisiva en directe. S’ha salvat Sant Joan, però les ferides generades per l’afer dels drets d’imatge estan molt obertes, i couen. Ara caldrà estar atent a com mouen fitxa totes les parts que estan en conflicte, a partir d’aquesta mateixa setmana.

FRANCESC DOMÈNECH

Diada de Completes a Valls

  • Colla Joves Xiquets de Valls: 2de8f, 4de8p(c), 3de8, pde6
  • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 5de8, 3de9f, 4de8p, pde6

DISSABTE

Festa Major de Sant Joan a Valls

  • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9f, (id)5de8, 2de8f, 4de8, pde6
  • Colla Vella dels Xiquets de Valls: (i)3de10fm, 3de9f, 4de9f, 4de8p, pde6

Foto 1: 4def de la Colla Vella (dreta) i 3d9f de la Joves

Foto 2: Primera ronda a l’antiga de les Completes de Sant Joan

Notícies relacionades:

Un derbi cada cop més desigual

Quan Sant Joan trenca fronteres

Puja la temperatura per Sant Joan arreu de les places

La guerra dels drets. Episodi VII. El retorn del Jedi