Altafulla i Torredembarra: joc a dues bandes

Cap de setmana complet, amb diades de migdia i tarda, especialment el capvespre de dissabte a Altafulla i de diumenge a Torredembarra. Hi ha previsions de grans castells per part de diverses colles i aquesta serà una jornada de ball de resultats i sense a priori un clar favorit a copsar el titular de diumenge al vespre. La presència dels Minyons de Terrassa a Tarragona, onze anys després del darrer cop, és una de les singularitats de l’atapeïda agenda.

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella volen fer gran castells el dissabte a Altafulla, però a hores d’ara no se sap amb quines prestacions es presentaran. De ganes n’hi hauria per repetir el 3de9 amb folre i agulla per part dels verds i de bastir castells de 9 per part dels rosats. No es poden descartar cartes com la torre dels vilafranquins o quelcom més que la tripleta màgica dels vallencs. Uns vénen de caure a Tarragona i els altres d’una breu aturada. Tot dependrà també del nombre de camises per afrontar castells mai vistos a la plaça del Pou; la Colla Vella amb la dificultat afegida de la celebració d’un casament que els restarà algunes camises. Els rosats han fet bons assaigs aquesta setmana, especialment de 5de9 amb folre, però és complicat que el puguin dur. Els Xiquets de Tarragona arriben amb un 4de9 amb folre nou de trinca i amb opcions d’estrenar el 3 folrat i sumar la primer tripleta màgica de l’any –actuació que mai han completat a Altafulla–. La colla local, enguany ja ha fet la clàssica de 7 i té pendent de descarregar el pilar de 5. A Torredembarra, diumenge a la tarda, la Jove de Tarragona té opcions de seguir avançant feina i no es descarta que puguin pujar el llistó de la cita amb el 9de8 o fins i tot algun gamma extra superior. El 5de9 amb folre carregat a Terrassa va ser un accident i el pilar de 8 amb folre i manilles sembla a prop. La Joves de Valls torna a Torredembarra i voldria fer castells de 9 i començar a agafar el ritme que els pugui donar opcions de més. També podrien estrenar el pilar de 7 amb folre que no fan des del 2014. El Nois de la Torre completen el cartell amb ganes de tornar-hi amb el 3de7 amb l’agulla que enguany ja han completat

De l’agenda de dissabte també en destaca la trobada del Raval, on els Castellers de Barcelona l’any passat van fer el 3de9f i voldrien torna-hi, si poden cobrir alguna absència prevista de tronc. Els Xicots hi portaran castells de 8; les dues colles estaran acompanyades de la inusual presència de la Muixeranga de Xàtiva. El diumenge, els Capgrossos de Mataró actuen al Poble Sec de Barcelona amb ganes d’estrenar el 4de9 amb folre i signar la tripleta màgica una setmana abans de les Santes. Els mataronins van forts i estan assajant el 5de9 amb folre per a la setmana vinent. Els Castellers de Lleida podrien buscar el primer castell de 8 de l’any i els Castellers del Poble Sec estrenar el 5de7. Els Minyons de Terrassa actuaran dissabte al Serrallo, des de Santa Tecla del 2006 que no visiten Tarragona. Tot i ser una actuació a vuit dies de les Santes no es preveuen grans castells malves i es podrien conformar amb castells de 8. Els Xiquets de Reus tornaran a l’activitat, després d’uns dies de descans, amb bàsics de 8 i amb l’objectiu de seguir treballant per estrenar el 4de8 amb l’agulla aquest mes. Els serrallencs, en la darrera diada casa, van posar-se al dia amb tres castells de la gamma mitja de 7  i volen seguir sumant èxits per poder créixer.

El cap de setmana pot portar més estrenes i un bon gruix de castells de 8. Es tanca la primera quinzena de juliol amb ascens per les colles del sud i de final de tram per algunes colles del nord. El cap de setmana vinent es clourà el tram d’apertura per moltes colles que tornara de vacances a meitat/finals d’agost per encarar el tram de clausura de temporada.

Agenda del cap de setmana:

DIVENDRES

Actuació a Sant Pere Pescador
20h. Plaça Major

 • Colla Castellera de Figueres.

Festa Major dels Garidells
21h. Plaça de la Vila

 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau
 • Colla Joves Xiquets de Valls

DISSABTE

Diada d’estiu a Igualada
20h. Plaça Pius XII

 • Castellers d’Esplugues
 • Castellers de Lleida
 • Moixiganguers d’Igualada

Diada de les Cultures a Altafulla
18h. Plaça del Pou

 • Castellers d’Altafulla
 • Castellers de Vilafranca
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls
 • Xiquets de Tarragona

Diada de la Verge del Carme al Serrallo (Tarragona)
18h. Plaça Sant Magí

 • Minyons de Terrassa
 • Xiquets de Reus
 • Xiquets del Serrallo

Festa Major del barri del Raval a Barcelona
18h. Rambla del Raval

 • Castellers de Barcelona
 • Castellers de Cerdanyola
 • Xicots de Vilafranca
 • Muixeranga de Xàtiva

Festa Major de Centre Vila a Vilanova i la Geltrú
18h. Plaça de les Neus

 • Bordegassos de Vilanova
 • Sagals d’Osona
 • Tirallongues de Manresa

Festa Major de Súria
18h. Plaça Sant Joan

 • Castellers de Sant Feliu
 • Laietans de Gramenet
 • Matossers de Molins de Rei
 • Salats de Súria

Festes de l’antic barri de la Bolera a Caldes de Montbui
18h. Plaça Moreu

 • Castellers de Caldes de Montbui
 • Castellers de Castellar del Vallès
 • Castellers de Santpedor
 • Colla Castellera Nyerros de la Plana

Diada d’estiu dels Castellers de Tortosa
18h. Parc Teodor González

 • Castellers de Tortosa
 • Colla Castellera Jove de Barcelona
 • Xiqüelos i Xiqüeles del Delta

V Aniversari dels Castellers de Berga
18.30h. Plaça Sant Pere

 • Castellers de Berga
 • Castellers de Sabadell
 • Colla Jove de Castellers de Sitges

Festa Major del Carme a Navata
19h. Plaça de la vila

 • Colla Castellera de Figueres

Fira del Batre a Llagostera
19h. Passeig Romeu

 • Castellers de les Gavarres
 • Colla Castellera La Bisbal del Penedès

Festes del Carme a Portocristo (Mallorca)
19.30h. Plaça de l’Aljub

 • Al·lots de Llevant

DIUMENGE

Festes de Ceret
11h. Pels carrers del poble

 • Angelets del Vallespir
 • Esperxats de l’Estany

Festes del Mar a Castelldefels
11h. Plaça de les Palmeres

 • Castellers de Castelldefels
 • Castellers de Mollet
 • Castellers del Prat de Llobregat
 • Colla Jove de l’Hospitalet
 • Encantats de Begues

Diada de la Verge del Carme a Castelló d’Empúries
11.30h. Plaça de les Palmeres

 • Manyacs de Parets
 • Vailets de Gelida
 • Vailets de l’Empordà

XVIII Aniversari dels Castellers del Poble Sec a Barcelona
12h. Carrer de Blai

 • Capgrossos de Mataró
 • Castellers del Poble Sec
 • Castellers de Lleida

Festa Major de Calafell
12.30h. Plaça Catalunya

 • Bordegassos de Vilanova
 • Castellers de Terrassa
 • Nens del Vendrell

Diada de la Mare de Déu del Carme a Cambrils
12h. Plaça Catalunya

 • Xiquets de Cambrils
 • Xiquets de Vila-seca

Festa Major de Palafrugell
17h. Plaça Nova

 • Castellers de l’Alt Maresme
 • Marrecs de Salt
 • Xics de Granollers

Diada del Quadre de Santa Rosalia a Torredembarra
18h. Plaça de la Vila

 • Colla Jove Xiquets de Tarragona
 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Nois de la Torre

Festa Major del Roser de Puigcerdà
18.30h. Plaça Santa Maria

 • Castellers de Sabadell

Foto 1: Els Castellers de Vilafranca carreguen el Pde8fm, l’any passat a Altafulla

Foto 2: Prova de 2de9fm de la Colla Vella, dimecres a la plaça de l’Oli

Foto 3: Els Castellers de Lleida fan una prova 4de8 a l’assaig

Articles relacionats:

La guerra dels drets d’imatge (Episodi X: House of Cards)

Altafulla, punt de trobada

La doble lectura d’avançar els reptes

Torredembarra: un sostre per trencar

A Vic saben esprémer la taronja

Vilafranca també és vermella