Altafulla, punt de trobada

Altafulla serà testimoni dissabte de la primera trobada de l’any entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella: hi ha ganes de grans castells per part de les dues colles. Les manilles i els pilars han jugat un paper important en aquesta plaça i un cop més poden ser determinants o, fins I tot, veure’s superat el llistó que marquen la torre i el pilar emmanillats. A la diada hi seran també les altres dues colles habituals del cartell: els Xiquets de Tarragona i els locals, els Castellers d’Altafulla.

El cap de setmana ve marcat per dues diades tradicionals que se celebren a mig juliol. Altafulla i Torredembarra organitzen sengles diades i la comparació entre les dues cites és recorrent. Enguany amb una gran diferència: la no presència dels Castellers de Vilafranca a la cita torrenca de diumenge a la tarda.

Altafulla, com Torredembarra, té dues cites fortes a l’any. Una al juliol i l’altra tancant temporada –per Sant Martí, al novembre–. La plaça del Pou ha vist millors castells –entre ells tres gamma extra descarregats: la torre de 9 emmanillada dels verds–, però d’actuacions de tripleta màgica en amunt en va millor servida Torredembarra (18 en total per 7 a Altafulla, veieu article sobre Torredembarra publicat ahir). Enguany, serà interessant veure el resultat final i quin rol manté cada cita amb el canvi de protagonistes.

La plaça d’Altafulla té la tripleta de 9 i el pilar de 8 emmanillat carregat com a millor resultat –va ser l’actuació dels verds de l’any passat–. A l’Era moderna no s’hi ha completat mai l’espadat emmanillat –el mateix Pde8fm de pedra que observa el que passa des d’un racó de la plaça–.  Dissabte, difícilment es veurà. Les tres colles són pilaneres però no sembla una opció plausible. Els verds vénen de l’accidentada actuació de dissabte passat a Tarragona i voldran assegurar la diada amb cartes altes però de gran fiabilitat. La Vella torna d’uns dies de vacances i tindrà algunes baixes pel casament d’un casteller. Tot i això, se’ls espera castells de 9 i perquè no: algun dels castells que portaven preparats per Sant Joan. Els Xiquets de Tarragona han estrenat castells de 9 i tindran l’oportunitat de seguir creixent, mentre que la colla local –que ha fet un bon inici de temporada– podria provar gamma mitjana de 7. Són previsions prematures, però que conviden a pensar en una gran exhibició. Serà el primer cara a cara de dues de les tres millors colles del curs passat: verds i rosats tenen molt a fer de portes en dins i la diada mesurarà la seva capacitat de superar-se i, fins i tot, rivalitzar. Serà el punt de sortida a un estiu calent que, amb retrovisors o mirades de reüll, brindarà grans moments. Altafulla serà plaça, un cop més, afortunada en aquest sentit.

Tripletes i més que tripletes a Altafulla:

Castellers de Vilafranca 16/07/16 Diada de les cultures 2de9fm, 3de9f, 4de9f, Pde8fm(c)
Castellers de Vilafranca 14/11/99 Sant Martí 2de9fm, 3de9f, 4de8a, Pde8fm(c)
Castellers de Vilafranca 11/07/15 Diada de les cultures 2de9fm, 3de9f, 4de9f, Pde7f
Castellers de Vilafranca 12/07/14 Diada de les cultures 3de9f, 4de9f, 4de8a, Pde8fm(c)
Castellers de Vilafranca 13/07/13 Diada de les cultures 3de9f, 4de9f, 4de8a, Pde7f
Vella de Valls 11/07/15 Diada de les cultures 3de9f, 4de9f, 4de8a, Pde7f
Vella de Valls 16/07/16 Diada de les cultures 3de9f, 4de9f, 5de8, Pde7f

Els Castellers de Vilafranca han fet els cinc gamma extra emmanillats vistos a la plaça altafullenca: les tres torres de 9 descarregades –totes les que han provat– i els dos pilars de 8 carregats. També hi van provar el 4de9 amb folre i l’agulla –el novembre del 2000– i van tenir intencions de provar-hi el 4de9 sense folre  per Sant Martí, que un impressionant aiguat va quartar. També al novembre del 2014, els Xiquets de Tarragona van fer dos intents desmuntats de Pde8fm. El més habitual ha estat veure-hi el 3de9 amb folre, tots completats: 15 dels verds i 3 dels rosats i dels matalassers. Aquestes tres colles són les mateixes que s’han repartit per igual el 4de9f. Dissabte es tornaran a trobar per seguir ampliant el nombre de grans castells i qui sap si fent història.

Grans castells a Altafulla:

Altafulla d c if id
3de9f 21
2de8f 20 3 1 2
4de8a 13 2
5de8 11 1
Pde7f 11 1
4de9f 10 2
2de9fm 3
Pde8fm 3 2
4de9fa 1
Total 89 d 8 c 6 if 4 id

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Els Castellers de Vilafranca carreguen la Tde9fm, l’any passat a Altafulla

Foto 2: Placa en honor al Pde8fm carregat pels Castellers de Vilafranca el 1999

Articles relacionats:

Torredembarra: un sostre per trencar

Les cites imprescindibles del 2017

Altafulla: colla modesta, plaça de prestigi

Altafulla i Torredembarra topen per la diada del juliol

Altafulla i Torredembarra prenen la paraula

L’etern pilar de 8 d’Altafulla

Altafulla, plaça de categoria