El mite de 10

Els castells de 10 han deixat de ser una quimera per esdevenir un objectiu requerit a les grans diades. L’any 1998 van arribar els primers 3de10 amb folre i manilles de la història. Va ser una conquesta extraordinària que va suposar per al món casteller pujar un estadi significatiu i històric. Durant anys, el 3de10fm apareixia de manera intermitent, amb períodes de sequera que en ocasions van ser llargs (com les tres temporades de 2007 a 2009). Ha estat ara, quan el castell de 10 –i el seu germà– s’ha imposat de manera definitiva i continuada en l’agenda de les principals colles. En les dues darreres temporades, els castells de 10 s’han convertit en una fita abastable que suposa el decidit punt d’inflexió: entre el 2015 i 2016 es van veure més 3de10fm que en el període 19981-2014. I, per si fos poc, el 4de10fm també ha arribat per quedar-s’hi. La nova fita en els castells de 10 ha estat avançar-los en el calendari: l’any passat, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella els van alçar a finals de juliol i començament d’agost i enguany han estat els Minyons de Terrassa, que l’han exhibit el primer cap de setmana de juliol.

Manilles i efectius. El domini sobre les manilles i la capacitat de reunir suficient camises a assaigs i grans diades han estat dos factors determinants en la consolidació dels castells de 10. En les dues darreres temporades, el 2de9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles han experimentat un argument en paral·lel als castells de 10. Dels tretze 2de9fm descarregats del 2014, es va passar a 28 el 2015 i 22 el 2016. Tan sols l’any 2000 s’havia arribat a la dotzena, i la resta d’anys mai s’havia estat per sobre de la desena. L’espadat també ha passat de vuit completats fa tres temporades a divuit en fa dues i a setze en la passada campanya.

En tots dos casos, ha estat un treball de manilles que ha servit en gran mesura per dominar la tècnica de les tres pinyes. Una via que podria facilitar el camí a futures colles de 10. Les properes podrien ser els Castellers de Sants o la Colla Joves Xiquets de Valls, que encara no ha assolit els 10 pisos, tot i que per Santa Úrsula del 2015 va estar a prop. Fins ara, els castells de 10 són patrimoni de quatre colles: Minyons de Terrassa, Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Jove Xiquets de Tarragona. Es tracta de quatre colles amb efectius suficients per fer grans proves a l’assaig. Col·locar sisens –i en algunes colles, setens– del 3de10fm a l’assaig, fer pujar gairebé tot el folre i les manilles, reduir el pes dels troncs i dels tres pastissos amb menys efectius i accelerar el temps d’execució, han estat les solucions tècniques per afrontar amb garanties el repte més alt.

La cursa pel 10. La cursa pel castell de 10 pisos va iniciar-se fa vint anys amb el 4de10fm. Els verds van muntar el peu dues vegades per Tots Sants de 1996, però sense ni tan sols arribar a sonar les gralles, ja que es va ensorrar abans. El 1998 la cursa per la conquesta del cel va tenir una seqüencia que ha passat a la història dels castells com un dels moments de rivalitat més intensos. Els Minyons van provar el 3de10fm al juliol a la Festa Major de Terrassa sense èxit, els verds van fer el mateix per Sant Fèlix i tampoc van assolir l’aleta. Per Tots Sants, al novembre, els Castellers de Vilafranca van tenir de nou l’oportunitat, conscients que els malves hi tornarien. Els vilafranquins es van quedar a un pas, però van tornar a fer llenya.

Per aquest motiu, van convocar una nova diada per al 15 de novembre per tornar-hi i ser els primers: aquell dia els verds van carregar el primer castell de 10 de la història. Just una setmana després, els Minyons van reblar el clau, ja que van aconseguir descarregar-lo; en una primera temptativa l’havien desmuntat pel despenjament de l’enxaneta quan remuntava els dosos. Al segon intent el van descarregar a la plaça Vella i amb presència de volves de neu.

Un 10 que valia un Concurs. Després de la lluita pel primer castell de 10 va arribar el primer 3de10fm carregat en un Concurs. La Colla Vella va guanyar-lo l’any 2000 –el darrer campionat dels rosats– i amb el seu primer castell de 10. El 2002 van ser els verds els qui van vèncer amb el 3de10fm carregat. A l’arena de Tarragona no va tornar a veure’s un castell de 10 fins el 2014 en què el van coronar tres colles: Castellers de Vilafranca, Colla Vella i Jove de Tarragona. No va ser suficient per guanyar. El 2016 va ser necessari el doblet de 10 per adjudicar-se el títol: els verds van descarregar la parella de 10 i la Colla Vella va coronar el 4de10fm (tot i que els va caure el 3de10fm, l’únic de l’any que els va quedar en intent).

1998-2003-2013… El que ara sembla una fita assumible va ser summament inusual durant quinze anys. El primer castell de 10 es va completar el 1998. Fins el 2002 no va tornar a veure’s un 3de10fm descarregat: els Minyons novament van sacsejar el món casteller. Però van haver de passar onze anys perquè el 3de10fm es tornés a veure descarregat: el 2013, els verds van poder descarregar per fi el 3de10fm: després de 29 intents (7 coronats, 21 intents i un desmuntat). Els vilafranquins van tenir el premi de completar-ne dos en una mateixa temporada. Els 2014 van tornar a finalitzar-lo els malves, que van iniciar un cicle d’excel·lència, que va continuar l’any següent amb quatre més descarregats i el premi del primer 4de10fm. Els verds també el van descarregar un cop.

L’any passat, però, va ser la culminació definitiva que els castells de 10 ja conviuen entre nosaltres amb normalitat, amb quinze descarregats: set dels verds, els quatre primers de la Colla Vella, tres dels malves, i el primer de la Jove de Tarragona; també se’n van coronar sis.

Places de 10. L’any 1998, la plaça de la Vila de Vilafranca va tenir l’honor de ser la primera plaça amb aleta de 3de10fm i la plaça Vella de Terrassa en veure’l descarregat. El 2000 va arribar el castell de 10 coronat a la Tarraco Arena Plaça i al Raval de Montserrat a Terrassa. El 2002 es va poder veure finalitzat davant l’ajuntament de la ciutat egarenca. El 2013 es va descarregar el castell de 10 a Vilafranca per Sant Fèlix. La plaça del Vi de Girona, el 2014, va ser el següent destí complet. El 2015 va veure’s l’aleta de 10 a la plaça de la Font de Tarragona, es va completar al parc Sant Jordi de Terrassa i es va coronar per primer cop a la plaça del Blat de Valls. El passat 2016 va ser el torn de veure el primer castell de 10 descarregat a la plaça de la vila de Vilanova; a la plaça del Blat de Valls pel Firagost; al carrer Major de l’Arboç; a la plaça de la Font de Tarragona; a la plaça Sant Jaume de Barcelona; a la Tarraco Arena Plaça i a la plaça Vella del Vendrell.

El doblet de 10. El domini del 3de10fm ha portat al 4de10fm. Els Minyons de Terrassa van sorprendre el novembre del 2015 amb un doblet inimaginable mesos abans. Els intents de 4de10fm dels verds del 2013 i dels malves del 2014 van fer dubtar de la viabilitat de tal repte. El doblet malva del 2015 va ser un tsunami que va fer trontollar de nou l’equilibri del món casteller. El 4de10fm va passar a ser objectiu prioritari, arraconant en certa manera altres objectius. Per Sant Fèlix de l’any passat, els Castellers de Vilafranca van fer doblet de 10 amb el 4de10fm carregat. La Colla Vella va coronar els dos castells de 10 a Tarragona a la diada del Diumenge de Festes de Santa Tecla, mentre que els vilafranquins van completar-los al Concurs i la Colla Vella per Santa Úrsula. Els Minyons els van reeditar a la seva Diada. El que semblava impossible ha esdevingut en deure per mantenir-se a dalt de tot. El doblet de castells de 10 ja té una condició: actuació prèmium.

Algun 10 més? El món casteller ha evolucionat tant que res no sembla impossible. El 2de10 amb folre, manilles i puntals podria ser el nou castell de 10. La dificultat tècnica de lligar un peu de quatres sostres és el principal repte… tot i que no seria el primer cop que es veu a plaça: l’any 2002, els Castellers de Vilafranca van provar el pilar de 9 amb quatre bases de suport. Res, doncs, no és descartable: tampoc el 4de10 sense manilles. Les colles que dominen les manilles i els troncs i la seva combinació pot obrir noves fronteres. Una colla que pot fer el 2de7 sense pinya i té capacitat de fer manilles podria plantejar-lo en un futur i anar per un increïble triplet de 10. Ara per ara, pensar en un 5de10fm o posar un pilar de 8 al mig del 3de10fm o 4de10fm sembla ciència ficció.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Els Minyons plantant el 3de10fm a la diada de Festa Major d’ahir (@ErmengolGassiot)

Fotos 2: 3de10fm dels Castellers de Vilafranca a la diada de Tots Sants de 2016 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 3: 3de10fm de la Colla Vella a la diada de Santa Úrsula de 2016 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 4: 3de10fm de la Jove de Tarragona al Vendrell, el 2016 (Foto: Fèlix Miró)

Articles relacionats:

Festa Major de 10 a Terrassa

L’actuació ‘prèmium’

El Top 100: reflex de l’extraordinari nivell actual

Festa gran a Terrassa des de 1993

La gamma extra entra per la porta gran

Els castells de 10 truquen a la porta