El peu a l’antiga es fa gran

El mètode de la pinya a l’antiga, ideat ara fa un any pels Castellers de Sants per reforçar la seguretat de la gent del peu, té recorregut. Quatre colles folrades ja s’hi han sumat a aquest sistema, que compta amb ple suport de l’equip mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya: els Capgrossos de Mataró, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sant Cugat i els Marrecs de Salt. I una més va pel camí: els Xiquets de Tarragona, la primera de la Zona Tradicional a adaptar-ho.

El peu a l’antiga (o soca a l’antiga o pinya a l’antiga) és una proposta innovadora sorgida en aquest laboratori d’idees que són els Castellers de Sants. Consisteix en tancar les pinyes dels castells amb folre amb el sistema propi d’un castell sense doble estructura; és a dir, amb els braços per dalt, enlloc de com es fa convencionalment en les construccions amb folre i amb manilles, que és per baix. Els borinots el van començar aplicant l’any passat a la torre de 8 amb folre, després ho van implantar al pilar de 7 amb folre i finalment el van adaptar al 3de9 amb folre. Les primeres conclusions apuntaven que el sistema és efectiu, ja que no altera la capacitat de pressió al peu i aporta més elements de protecció als castellers que queden fora del folre en cas de caiguda.

Però, tot i els bons resultats inicials, els Castellers de Sants van arribar a la conclusió que el sistema no triomfaria si no se’l feien seu més colles. Per aquest motiu, van iniciar converses amb altres responsables tècnics que fan folres per a presentar-los-hi la proposta i treballar en la seva aplicació. En aquest primer tram de temporada hi ha hagut quatre colles que, amb major o menor intensitat, l’han aplicat. Els Castellers de la Vila de Gràcia i els Capgrossos van ser els primers. Els graciencs el van implantar en la seva primera torre de 8 amb folre, feta al Vendrell el 4 de juny. Paral·lelament, els Capgrossos de Mataró també el van aplicar aquell mateix dia al 3de9 amb folre –a més del 2de8–, que van fer en la seva diada d’aniversari. Precisament, en aquella actuació compartien plaça amb els Castellers de Sants,

Les altres dues colles que han estrenat el seu primer 2de8f amb el peu a l’antiga també ho han fet compartint plaça amb els borinots: els Marrecs de Salt, el 18 de juny a les Corts, i els Castellers de Sant Cugat, aquest darrer diumenge en plaça pròpia. En el cas dels Marrecs, l’estrena del peu a l’antiga va ser puntual, ja que diumenge passat a Figueres el van fer amb sistema convencional, si bé tenen previst adoptar-lo amb regularitat en les properes actuacions.

Els Xiquets de Tarragona també han començat a assajar aquest sistema i ja han fet les primeres proves de 2de8 amb folre amb els membres que van fora del folre tancant amb els braços amunt. Si les proves els donen bons resultats els matalassers acabaran portant a plaça aquesta fórmula.

Comprovada l’efectivitat en els tres castells amb folre de menys complexitat (pilar, torre i 3), el següent repte dels borinots és experimentar en el 4de9 amb folre i, a continuació, amb les construccions emmanillades. El principal obstacle per verificar la seva adaptació a aquests castells ve de les limitacions d’assaig. En poques ocasions una colla disposa del volum suficient de castellers per fer pujar tot el folre sencer d’un 4 o d’una construcció amb manilles i que encara hi hagi prou cordons a fora, que és on realment s’aplica el mètode de protecció. De fet, sovint els castellers que participen del peu a l’antiga modificant la manera de lligar els braços acostumen a ser d’altres colles. El que sí que fan la majoria de les colles que s’estan fent seu aquest sistema és, però, assajar-lo a les barres amb els mig folres. En el cas del 4, a més, la complexitat s’incrementa per l’encaix dels formatgets.

El mètode de soca a l’antiga va ser pensat pels Castellers de Sants arran tres lesions que havien tingut de components que no portaven folre amunt amb motiu d’una caiguda. La conclusió que van treure és que lligant aquestes parts externes de la construcció com si fossin castells sense folre aportaria major seguretat i protecció. Van adoptar el nom de soca a l’antiga, perquè els primers 2de8 amb folre que van fer els Nens del Vendrell i, especialment, la Colla Vella, a començament dels setanta, van ser amb braços amunt. No era tant per una raó de seguretat, sinó de desconeixement d’unes estructures que ningú viu no havia assajat abans (els darrers folres de la Primera Època d’Or es van perdre a començament de la dècada dels noranta del segle XIX).

En el seu projecte, els tècnics dels borinots van resoldre l’interrogant que plantejava com es protegien els dos primers cordons que no porten folre amunt. En aquest sentit, van idear un sistema en què van protegits amb els braços col·locats al seu clatell per part dels castellers que porten just a sota. La gent que va sota del folre agafa a la manera convencional; és a dir, amb els braços avall.

El mètode de peu a l’antiga va valdre als Castellers de Sants el Premi Especial de la Nit de Castells 2017, celebrada el passat 28 de gener a Valls.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de9 amb folre dels Capgrossos de Mataró a la seva diada d’aniversari (Foto: Juank Casado)

Foto 2: 3de9f dels Castellers de Sants a la Diada de Minyons de l’any passat (Foto: Fèlix Miró)

Foto 3: Torre de 8 amb folre dels Castellers de la Vila de Gràcia al Vendrell, el 4 de juny

Foto 4: Detall del peu de la torre de 8 amb folre dels Castellers de Sant Cugat el passat diumenge (Foto: Carlos Grau)

Articles relacionats:

El peu a l’antiga: any 0

Castells més grans i més segurs

Un canvi revolucionari per tancar els folres

Repensant els folres, 40 anys després

Protegir les posicions de més risc

El protector cervical, més a prop

Un protector cervical per als components de la pinya?