El valor dels castells

Des de la conferència pronunciada pel Dr. Jaume Roset a les Jornades per la prevenció de lesions al món casteller i les posteriors presentacions, el món casteller i especialment els mitjans informatius han fet del seu suggeriment de no valorar els castells només carregats tema de debat. També de no considerar descarregat un castell fins que tothom toca dempeus a terra –però d’aquest tema no se’n parla tant–. He escoltat i llegit diferents opinions. Sense anar més lluny, el passat diumenge, el programa radiofònic 3 rondes de Catalunya Informació se’n feia ressò amb pregunta directa al cap de colla dels Minyons de Terrassa, on deixava entreveure inclús la participació de la colla egarenca al Concurs si això es fes realitat. Respectant l’opinió de tothom, crec que sempre es cau en el mateix error –que vaig poder constatar directament a la conferència celebrada a Tarragona–, pensem en el valor dels castells com a puntuació, totes les opinions que he escoltat fan referència a valorar les construccions només amb punts i no hi estic d’acord, de fet no estic d’acord en puntuar els castells –crec que és impossible, hi ha massa variants a tenir en compte–, però això és motiu d’una altra discussió. La força del Concurs ens porta a estar permanentment en concurs i per al meu gust, massa pendents de les classificacions i les puntuacions.

Si anem al diccionari veiem que el mot valor té bastants significats, de fet el lema casteller per excel·lència: força, equilibri, valor i seny, té un significat que res ha de veure amb puntuació. Quan diem que si un castell només carregat no té valor i per això s’ha de tornar a repetir –la qual cosa afegeix risc de més llenyes– obviem que potser no cal, sempre quedarà a la consideració de l’equip tècnic –igual que quan queda només en intent–. Es pot fer un castell més senzill, o en alguns casos extrems passar ronda. Als anys vuitanta i noranta era normal veure a Sant Fèlix o Santa Úrsula (per citar les diades de més compromís) castells de 8 bàsics després d’intents de castells de 9. I en algunes ocasions, sortir de plaça amb només un o dos castells.

Tot castell intentat i amb el resultat que sigui té valor, si més no anímic; qualsevol final possible d’un castell té importància en la moral de l’agrupació i això ja li dóna un valor determinat i és determinant en les futures actuacions. No és el mateix anar a plaça després de caure, que amb molts castells descarregats seguits: la confiança és una part molt important a l’hora de defensar una estructura.

Quina importància tenen els punts després de carregar un castell no assolit mai? o un castell que fa temps que la colla no pot portar a plaça? o un castell que no ha vist ningú encara?. I a l’inrevés, què importa sumar els punts d’un castell fàcil per la colla si no hem pogut amb l’objectiu de la diada?

El veritable valor sempre serà l’esperit de superació, la feina diària al pati d’assaig per poder fer el que tots volem: descarregar allò que portem a plaça.

ENRIC PUYUELO I BRUTAU, RENFE

Casteller dels Xiquets de Reus

Foto: Alçant la canalla (F. Lins Griñó)

Articles relacionats:

O descarregat, o descarregat

Sobre els castells carregats

Els castells carregats perden valor

El Concurs penalitza els castells carregats

Daus de moltes cares