Els Xicots triomfen en un cap de setmana dispar

Cap de setmana amb sort dispar i en dues tongades. Dissabte, a Tarragona i a la Granada van arribar alegries i algunes decepcions. Aquest migdia, a Vic i a Premià de Mar també s’han vist grans castells i amb sort diversa. El 4de9 amb folre descarregats dels Xicots ha agafat protagonisme, en un cap de setmana on altres colles també han sumat castells de 9 i els verds han completat un 3de9fa eclipsat pel 4de9 sense folre fallit. La primera tripleta de 8 descarregada dels Sagals també és una de les notícies alegres del dia.

Dissabte a la tarda va ser entretingut amb sort diversa per algunes colles. Els Castellers de Vilafranca van reeditar el 3de9 amb folre i l’agulla –el segon de l’any i de moment el millor castell descarregat del curs–, però no van poder amb el 4de9 sense folre. De sortida, van tirar del buc insígnia de la colla i van plantar per primer cop el 3 amb l’agulla més gran davant la Catedral de Tarragona –el 30è descarregat de la història, 27 del quals són dels verds–. A la segona tanda van topar amb el gran propòsit de la cita: van atacar més d’hora que mai el 4 net i després de pujar nerviós va dubtar amb la cassoleta a dalt i van fer llenya quan tenien intenció de baixar-lo. Una caiguda dolorosa que va fer rebaixar el programa dels de Cal Figarot, que van cloure amb els dos bàsics de 9. Un contratemps al que estaven exposats i que van entomar amb l’objectiu de domesticar un dels castells indomables i pujar-lo un pis: temps de reflexió a set setmanes de Sant Fèlix. Els amfitrions també van sortir amb regust agredolç. Els Xiquets de Tarragona van estrenar de sortida el 4de9 amb folre, el 20è que completen al seu historial i que suposar el gran castell 2.500 descarregat de l’Era moderna. A la segona ronda van sumar el cinquè 5de8 de l’any i després van atacar el quart 4de8 amb l’agulla, però, al segon intent (el primer els va suposar la primera llenya en aquest castell enguany). A la tanda de pilars van deixar en intent el pilar de 7 amb folre, que també el primer espadat que els cau aquest 2017. Aquest va ser l’únic espadat de mèrit provat a la cita. Els Castellers de Sants van sortir satisfets amb la tripleta màgica, en què va poder estrenar el 5de8. Els borinots va enguany a un ritme més pausat, a causa de renovaciones forçades al tronc, i ahir van encadenar el segon 4de9f i tercer 3de9f –l’any passat van clavar el 2de9fm i van intentar el pilar de 8, dues gestes que enguany ja estafen descartats des d’imici de temporada pels canvis als troncs–.

A la Granada del Penedès es va viure una diada històric per als Xicots i per a la plaça. Els vilafranquins van descarregar per primer cop el 4de9 amb folre –l’havien coronat el passat octubre–, un castell que no s’havia vist mai a la veïna població de Vilafranca. Els de Cal Noi Noi van fer gran de nou una diada que havia vist el 3de9f els anys 2001 i 2002 i que torna a apostar per tenir una actuació de referència en el calendari del Penedès. El 4de9f dels Xicots va ser la notícia estrella de la tarda i els vermells van signar una de les seves millors diades, amb la segona torre de 8 amb folre de l’any i el novè 3de8 –que va anar acompanyat de crits d’un pis més–. La Joves de Valls hi va dur la tripleta de 8 i el pilar de 6, tal com han fet avui a Banyeres, sense opció a provar el 3de9f. Els Castellers de Sant Cugat, en la seva primera visita a la Granada, van signar la clàssica de 8 en plena ressaca de la seva Festa Major.

Aquest migdia els grans castells han estat present a dues places més. A Vic, els Castellers de Sabadell han tornat a completar el 3de9 amb folre, el segon en vuit dies i per primer cop a Vic. A més, hi han completat novament el 2de8f i EL 4de8. Els Castellers de la Vila de Gràcia també han provat el 3de9f, però els ha quedat en intent quan ja sortien els sisens en la desmuntada. Al final, han signat la clàssica de 8. Els Sagals d’Osona han triomfat amb la tripleta de 8, que ha arribat gairebé per sorpresa: des del 2014 que no completaven el 2de8f i mai no havien descarregat el tres castells de 8 junts. El 4de8 ben just ha estat el segon de l’any i el 3de8 el quart.

A Premià de Mar, els Capgrossos han plantat el cinquè 3de9 amb folre de l’any i han estrenat el pilar de 6. Aquesta plaça els ha donat de fredes i de calentes als maresmencs però avui ha vist la millor actuació castellera allà. L’any passat van desmuntar-hi un intent de 4de9f –el 2014 l’havien completat–. Pel que fa al 3de9f, el darrer havia estat coronat (2010) i l’havien completat el 2008 i 2006. Els de la camisa blava també han fet el segon 5de8 de l’any i el cinquè 2de8 amb folre, castells que treballen de cara un pis més. Els de Badalona hi han portat castells de 7.

També avui la Joves de Valls i els Nens del Vendrell han signat idèntica actuació a Banyeres amb la tripleta de 8 i el pilar de 6. També sobresurt el pilar de 6 i el 2de7 que han portat els de Sant Pere i Sant Pau a Cornudella. De dissabte també destaca la clàssica dels de Gràcia a Molins de Rei, els bàsics de 8 dels Capgrossos a Mataró en una festa veïnal  i un nou 4de8 dels  Bordegassos, que van fer a Esparreguera. D’entre les resta d’actuacions de cap de setmana tan sols hi dues novetats més: la torre de 6 carregada de la Jove de Vilafranca, ahir a l’Hospitalet, i el pilar de 5 coronat dels Brivalls a casa seva. Els de Cornudella també han desmuntat el seu primer intent de 3de7 de l’any.

Resultats del cap de setmana:

DISSABTE

Diada del Pla de la Seu a Tarragona

 • Castellers de Sants: 3de9f, 4de9f, 5de8
 • Castellers de Vilafranca: 3de9fa, (i)4de9sf, 4de9f, 3de9f
 • Xiquets de Tarragona: 4de9f, 5de8, (i)4de8a, 4de8a, (i)Pde7f

Festa Major de La Granada

 • Castellers de Sant Cugat: 3de8, 4de8, 2de7
 • Colla Joves Xiquets de Valls: 2de8f, 3de8, 4de8, Pde6
 • Xicots de Vilafranca: 4de9f, 2de8f, 3de8

Festa La Llàntia a Mataró:

 • Capgrossos de Mataró: 4de8, 3de8, 5de7
 • Xics de Granollers: 3de7, 4de7, 5de7

XVè Aniversari dels Matossers de Molins de Rei

 • Castellers de Cornellà: 5de6, 4de7, 3de7
 • Castellers de la Vila de Gràcia: 3de8, 4de8, 2de7
 • Matossers de Molins de Rei: 4de7, 3de7, 5de6a

Festa Major d’Esparreguera

 • Bordegassos de Vilanova: 2de7, 4de8, 4de7a
 • Castellers d’Esparreguera: 4de7a, 5de7, (id)3de7a, 3de7
 • Moixiganguers d’Igualada: 3de7, 4de7a, 4de7

Actuació a Londres (Anglaterra)

 • Castellers de la Sagrada Família: 4de7, 3de7, 4de6a
 • Castellers of London: 4de6, 3de6, 4de6a

Vigília de Festa Major de Vic

 • Sagals d’Osona: 3de7, 4de7, 5de7
 • Xerrics d’Olot: 3de7, 5de6, 3de6a

Diada del barri del Carme de Tarragona

 • Castellers d’Altafulla: 3de6a, 4de6, 5de6
 • Xiquets del Serrallo:

XVI Diada de la Colla Jove de l’Hospitalet

 • Colla Jove de l’Hospitalet: 4de6a, 2de6, 3de6a
 • Colla Jove Xiquets de Vilafranca: (id)2de6, 3de6, 2de6(c)
 • Vailets de Gelida: 3de6, 3de6a

Trobada de l’Avi Porta a Santa Coloma de Gramenet

 • Castellers de Sant Adrià: 3de6, 3de6a
 • Castellers de Santa Coloma: estructures de 5

DIUMENGE

Festa Major de Premià de Mar

 • Capgrossos de Mataró: 2de8f, 3de9f, 5de8, Pde6
 • Castellers de Badalona: 3de7, 4de7, 4de6a

Festa Major de Vic

 • Castellers de la Vila de Gràcia: (i)3de9f, 4de8, 3de8, 2de7
 • Castellers de Sabadell: 3de9f, 2de8f, 4de8
 • Sagals d’Osona: 3de8, 2de8f, 4de8

Festa Major de Banyeres del Penedès

 • Colla Joves Xiquets de Valls: 4de8, 2de8f, 3de8, Pde6
 • Minyons de l’Arboç: 3de7, 4de7, 5de6
 • Nens del Vendrell: 2de8f, 3de8, 4de8, Pde6

Diada de la Canalla a Cornudella de Montsant

 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 2de7, 3de7a, 4de7a, Pde6
 • Brivalls de Cornudella: 3de6, (id)3de7,
 • Margeners de Guissona: 3de6, 3de6a,

Setmana medieval a Bagà

 • Castellers de Berga: 4de7, 2de7(c), 3de7
 • Colla Castellera de la Gavarresa: 3de6, 4de6, 3de6a

Festa Major de Pallejà

 • Castellers de l’Adroc: (i)3de6
 • Castellers de Mollet: 4de6a
 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts: 3de7

Roser de La Massana (Andorra)

 • Castellers d’Andorra: 2de6, 3de6a, 4de6
 • Castellers de Barcelona: 3de7s, 4de7a, 4de7

Diades de diumenge a la tarda

Festa Catalana de Banyuls de la Marenda
15h. Centre Ville

 • Castellers del Riberal

Diada Castellera a la Festa Major del barri de Mira-sol a St. Cugat del Vallès
18h. Carrer de Mallorca

 • Castellers de Cerdanyola
 • Castellers de Sant Cugat
 • Castellers de Viladecans

Festa Major del barri de la Cogullada de Terrassa

 • Castellers de Terrassa: 3de7, 2de6, 4de7

Festes del barri Miramar-Les Illes de Vila-seca
18.30h. Plaça Miquel Martí i Pol

 • Colla Castellera La Bisbal del Penedès
 • Torraires de Montblanc
 • Xiquets de Vila-seca

Foto Portada: 4de9f dels Xicots, a la Granada del Penedès

Foto 1: 4de9f dels Xiquets de Tarragona, al Pla de la Seu

Foto 2: 3de9f dels Castellers de Sabadell, a Vic.

 

Notícies relacionades:

La Catedral espera el castell total