Festa Major de 10 a Terrassa

La Festa Major de Terrassa ha deparat grans emocions. No ha estat perfecte, perquè no s’ha descarregat tot, però ha arribat el primer castell de 10 de l’any a principis de juliol. També han arribat les primeres supercatedrals, tot i que a mitges. La torre i el pilar emmanillats s’han culminat amb èxit i la temporada s’ha tenyit del malva i del lila de Minyons i Jove de Tarragona, amb la presència constant del verd vilafranquí. A més de Terrassa, el cap de setmana deixa múltiples èxits reparatits entre els Castellers de Vilafranca, Castellers de Sabadell, els Castellers de Sants, els Castellers de Sant Cugat, els Marrecs de Salt, els Moixiganguers d’Igualada, els Sagals d’Osona, els Castellers de Terrassa, els Castellers d’Esplugues, la Jove de Sitges i els Castellers del Prat.

Els Minyons de Terrassa han coronat el 3de10 amb folre i manilles aquest migdia a la diada principal de la seva Festa Major. L’actuació venia precedida pel sorprenent 5de9f amb folre carregat ahir a la vigília. Els malves no sabien si disposarien avui de tots els seus efectius i, per aquest motiu, van optar per avançar la supercatedral. Aquest migdia, els de Terrassa han sortit de 3de10fm i l’han coronat amb suficiència; el castell ha cedit quan ja sortien els setens. Es tracta del castell de 10 més matiner de la història l’havien intentat l’any 1998 a la seva Festa Major i la Vella a Valls el passat 24 de juny, els dos casos sense èxit. Fins ara, la data més primerenca d’un castell de 10 era la del 30 de juliol: que continuarà sent per un castell de 10 descarregat el 3de10fm dels verds a Vilanova, el 30 de juliol del 2016. Els terrassenc han completat el primer 2de9fm de la temporada i també han estrenat el 4de9 amb folre i han clavat el primer pilar de 8 emmanillat del curs, que és el desè descarregat dels terrassencs. Tot plegat, una gran exhibició que, tot i no descarregar-ho tot, podria ser considerada l’actuació més completa a la Festa Major de Terrassa, superant en global a la del 2015: 5de9f, 2de9fm, 9de8 i Pde8fm. Els egarencs han estrenat cinc grans castells en dos dies, a més de sumar un nou 3de9f a la vigília.

La Jove de Tarragona –que ha omplert vuit autocars per anar a Terrassa– ha estrenat el 5de9 amb folre, que han deixat tan sols carregat, quan tot indicava que l’acabarien descarregant. Ha estat el 25è 5de9f dels liles (21 descarregats i 4 carregats). De sortida, els tarragonins han completat el quart 3de9f i a la tercera ronda han fet el segon 4de9f de l’any. Els liles no han optat al pilar de 7 amb folre final que els hagués pogut donar la millor actuació d’una colla forana en aquesta cita,; han fet el de 5. Els Castellers de Terrassa també han anat d’estrena i han sumat els primers 4de8 i torre de 7 de la temporada. Els blaus turquesa s’han reservat el 3de8 per una propera ocasió.

Aquesta tarda hi ha hagut més actuacions destacades en altres dues places del Vallès: Barberà i Sant Cugat. En la primera, els Castellers de Sabadell han tret rèdit a la seva condició de colla local i han descarregat el seu primer 3de9 amb folre de l’any i ja porten quatre temporades consecutives completant-lo. També han fet la segona torre de 8 amb folre del curs i el 7de8. Es tracta de la millor exhibició els saballuts a aquestes alçades de calendari. Els Castellers de Vilafranca han mostrat un nou cop d’autoritat i han plantat la torre de 9 amb folre i manilles la segona que fan enguany. Amb aquest castell, Barberà del Vallès entra en el club de places de gamma extra. És la vintena població que veu aquesta construcció. Els Xics de Granollers han carregat el 7de8, una construcció que ja van coronar a la seva diada de l’any passat i que avui ha tornat a cedir quan ja baixava la canalla. Després d’un 5de7, han tancat amb el 4de8 en una destacada capacitat de reacció.

A Sant Cugat, la colla local ha firmat una de les seves millors actuacions, amb el 5 i la torre de 8 folrada. També han completat un nou 3de8 marca de la casa i han coronat el pilar de 6. Comptant pilar, es tracta de la seva diada més completa. Els Moixiganguers han tornat a demostrar el seu múscul i han plantat la tripleta (tercera torre de 8 amb folre de l’any), mentre que els Castellers de Sants han tret el peu de l’accelerador i han fet els dos bàsics de 8 i el 5de7.

Precisament, els borinots han anat tranquils a Sant Cugat, perquè ahir van fer un nou pas endavant en la seva diada d’estiu. La colla barcelonina va estrenar el 4de9 amb folre i va reeditar el 3de9 amb folre. Els de la camisa grisa –que enguany exhibeixen capacitat de recuperació davant la renovació forçada de troncs– van haver de fer canvis de darrera hora, amb èxit davant la dificultat dels bàsics de 9, però els va condicionar la tercera ronda on no van poder atacar el 2de8 amb folre previst. En aquesta actuació, els Castellers d’Esplugues van estrenar el 4de8 i també el 3de7 per sota. Els Xics de Granollers van fer el 5de7.

Al Serrallo de Tarragona, ahir no va haver-hi castell de 9 per Sant Pere, però la Colla Vella i els Xiquets de Tarragona van dur les tres rondes de la gamma alta de 8: 4de8 amb l’agulla, 5de8 i 2de8f. En la tanda de pilars, els matalassers van fer l’espadat de 6. Els Nens del Vendrell van tornar a fer la tripleta de 8 amb la tercera torre de 8 amb folre descarregada de l’any. Els amfitrions del Serrallo van estrenar la gamma mitjana de 7: 5de7, 4de7a i 3de7a. També ahir, a Sant Pere de Ribes  la Jove de Sitges va estrenar el 4de8, el més matiner de la colla i el primer completar fora de Sitges, que suposa el des de la seva história (set dels quals descarregats). Els Xicots de Vilafranca hi van dur el 3de8 i un 4de8 cridat a pujar un pis més dissabte vinent a la Granada. Els de Lleida hi van fer el 5de7 i els de les Roquetes la torre de 6.

Avui han s’han celebrat més diades destacades. A Figueres, els Marrecs de Salt han fet la seva diada més completa en reeditar el 5de8, 2de8f i 3de8 i sumar-li el primer pilar de 6 coronat de l’any. Els gironins ja porten dues catedrals i cinc torres folrades en aquesta temporada i van directes cap al 3de9 amb folre, que podrien portar a plaça per la seva Festa Major, aquest juliol. El 5 d’avui ha tingut un efecte simbòlic especial, ja que va ser a la mateixa plaça de fa vint anys on van estrenar el seu primer 5de7. A Centelles, els Sagals d’Osona han estrenat el 4de8 i han tornat a fer el 3de8. Altres novetats del cap de setmana han estat el pilar de 5 dels Matossers de Molins a Gavà i el dels del Prat a casa seva (el primer de la seva història), a més del 4de6 amb l’agulla dels de Gavà a casa i el 2de6 carregat i el 3de6 dels de Rubí també en pròpia plaça.

Resultats del cap de setmana:

DISSABTE

Vigília de Festa Major a Terrassa

 • Castellers de Terrassa: 7de7, 4de7a, 5de7
 • Minyons de Terrassa: 3de9f, 5de9f(c), 2de8f

Diada de Sant Pere al Serrallo (Tarragona)

 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de8a, 5de8, 2de8f
 • Nens del Vendrell: 2de8f, 3de8, 4de8
 • Xiquets de Tarragona: 4de8a, 2de8f, 5de8, Pde6
 • Xiquets del Serrallo: 3de7a, 5de7, 4de7a

Diada d’estiu dels Castellers de Sants a Barcelona

 • Castellers d’Esplugues: 2de7, 4de8, 3de7s
 • Castellers de Sants: 3de9f, 4de9f, 5de7
 • Xics de Granollers: 3de7, 5de7, 4de7

Festa Major de Sant Pere de Ribes

 • Castellers de les Roquetes: (id)3de6, (id)3de6a, 3de6, 3de6a, tde6
 • Castellers de Lleida: 4de7a, 5de7, 4de7
 • Colla Jove de Castellers de Sitges: (id)4de8, 4de8, (id)7de7, 5de7, 4de7a
 • Xicots de Vilafranca: 7de7, 3de8, 4de8

Diada d’Estiu a Badalona

 • Castellers de Badalona: 5de7, 4de7, 3de7
 • Castellers de Montcada i Reixac

Vigília de la Festa Major de Sant Cugat del Vallès

 • Castellers de Caldes de Montbui: 4de6, 3de6a, 3de6
 • Castellers de Cerdanyola: 3de7, 4de7, 3de7a
 • Castellers de Sant Cugat: 4de7a, 5de7, 4de7

III Diada dels Castellers del Prat

 • Castellers de Castelldefels: 4de7, 3de7, 5de6
 • Castellers del Prat de Llobregat: 3de6a, (id)4de6a, 3de6
 • Laietans de Gramenet: (id)3de6

Aniversari dels Falcons de Capellades

 • Castellers de Mollet: 4de6, 3de6a, 2de6
 • Manyacs de Parets: 3de6(c)

Festa Major de Rubí

 • Castellers de les Gavarres: 4de6, 3de6
 • Castellers de Rubí: 3de6, (id)3de6a, 2de6(c)
 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts: 3de6a, 3de7, 2de6

Diada de la Festa del barri de Baix a la Bisbal

 • Colla Castellers de la Bisbal del Penedès: 2de6, 4de6, (id)5de6, 3de6a

Actuació a Moià

 • Castellers de Santpedor: 4de6,, 3de6a, 3de6
 • Colla Castellera de la Gavarresa: 3de6a, 4de6a, 4de6
 • Margeners de Guissona: 3de6, 2de6, 4de6

DIUMENGE

Festa Major de Sant Pere a Terrassa

 • Castellers de Terrassa: 4de8, 2de7, 7de7
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, 5de9f(c), 4de9f
 • Minyons de Terrassa: 3d10fm(c), 2de9fm, 4de9f, Pde8fm

Diada de Sant Pere a Figueres

 • Colla Castellera de Figueres: 5de7, 3de7a, 4de7a
 • Esperxats de l’Estany: 4de6, 3de6a, 3de6
 • Marrecs de Salt: 5de8, 2de8f, 3de8, Pde6(c)
 • Xerrics d’Olot: 4de7, 3de7, 5de6

Festa Major de Sant Pere a Gavà

 • Castellers de Gavà: (id)3de6, 3de6, 4de6a, 3de6a
 • Castellers de Sant Adrià: 3de6, (id)3de6a, 3de6a, 2de6
 • Matossers de Molins de Rei: 2(id)3de7, 2de6, 4de6

Actuació a Centelles

 • Castellers de la Sagrada Família: (id)4de7, 4de7, 3de7s, 3de7
 • Sagals d’Osona: 3de8, 4de8, 5de7

Festa Major del Casc Antic a Barcelona

 • Castellers de Berga: 3de6, 2de6, 4de6
 • Castellers del Poble Sec: (id)3de7, 3de7, 4de7, 3de7a
 • Colla Castellera Jove de Barcelona: 4de7a, 3de7, 4de7

Festa Major d’Abrera

 • Castellers d’Andorra: 3de6, 4de6, 3de6a
 • Castellers d’Esparreguera: 3de7, 4de7, 4de6a

Diada de Sant Pere a Montbrió del Camp

 • Xiquets d’Alcover: 3de6, 2(id)3de6a
 • Xiquets de Cambrils: 3de6, 2de6, 4de6

Festa Major de Callús

 • Salats de Súria
 • Tirallongues de Manresa: 4de6a, 3de7, 5de6

Festa Major de Sant Pere a Calafell Platja

 • Nens del Vendrell: 4de7a, 5de7, 4de7
 • Nois de la Torre: 3de7, tde6, 5de6

Festa Major de Barberà del Vallès

 • Castellers de Sabadell: 3de9f, 2de8f, 7de8
 • Castellers de Vilafranca: 4de9f, tde9fm, 3de9f, pde6
 • Xics de Granollers: 7de8(c), 5de7, 4de8

Festa Major de Sant Cugat del Vallès

 • Castellers de Sant Cugat: 3de8, ted8f, 5de8, pde6(c)
 • Castellers de Sants: 3de8, 4de8, 5de7
 • Moixiganguers d’Igualada: tde8f, 3de8, 4de8

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de10fm carregat pels Minyons de Terrassa a la seva Festa Major

Foto 2: 5de9f carregat per la Jove de Tarragona a Terrassa

Foto 3: 4de9f dels Castellers de Sants a la seva diada d’estiu

Foto 4: Tde9fm dels Castellers de Vilafranca a Barberà

Foto 5: 3de9f dels Castellers de Sabadell a Barberà

Foto 6: 5de8 dels Castellers de Sant Cugat a la seva Festa Major (Foto: Carles Paniello)

Foto 7: 4de8 dels Castellers d’Esplugues a Sants

Foto 8: 4de8 de la Jove de Sitges a Ribes

Articles relacionats:

La temporada es posa lila

Festa Major de carro gros per als Castellers de Terrassa

Festa gran a Terrassa des de 1993

La gamma extra entra per la porta gran