Glòria a les Santes!

Els Capgrossos de Mataró s’han consagrat a casa seva, per les Santes, la seva Festa Major. Han complert l’objectiu de descarregar els dos castells de gamma extra que tenien plantejats, un dels quals el 5de9f, el primer que descarreguen a la seva història, i signaven la seva millor actuació de tots els temps.  Ho feien al costat d’uns Castellers de Vilafranca pletòrics, que recuperaven després de no haver-lo intentat des del 2015 a Sants, el 4de9fa, que van acompanyar amb la tde9fm i el seu tercer 3de8s, al segon intent. A la mateixa hora, a Salt, els Marrecs signaven el seu primer castell de 9, el 3de9f, la primera construcció de nou pisos d’una colla de les comarques gironines. Els de Salt s’han convertit en la divuitena colla de l’Era moderna que ha descarregat un castell de 9. Altres alegries del cap de setmana han estat el primer 3de8 dels Castellers d’Esplugues (han fet la clàssica de 8), i també el primer 4de8p descarregat aquesta temporada per la Colla Joves Xiquets de Valls. Enmig de tot plegat, a la Colla Vella li ha quedat pendent el 2de9fm, que va desmuntar a les vivendes en una actuació que tancava amb la tripleta.

A Mataró ja feia dies que flotava en l’ambient la sensació de l’aquest cop sí que es té quan hi ha confiança en l’objectiu que es vol assolir. Els mataronins s’havien rebel·lat contra el costum de portar els grans èxits castellers en places alienes, i tocava honorar les Santes amb una actuació per recordar. I ho han aconseguit, i de quina manera! En una diada relativament àgil de ritme, els Capgrossos han asserenat nervis amb el 3 de9f i, a la segona ronda, han atacat la torre emmanillada. L’any passat l’havien descarregat al Concurs i carregat a Terrassa, però a les Santes els va caure. Igual que al 2012. Al 2011 la van carregar. Però aquest cop sí. El castell ha estat d’aquells que donen la sensació que la colla que el fa el domina, que hi té  seguretat per la bona defensa que n’ha fet. Suposava el primer esclat d’eufòria a la plaça de Santa Anna, però quedava el plat fort. A la tercera ronda, el cap de colla, Cugat Comas, ha donat l’ordre de tirar avall el 5de9f quan ja hi havia els sisens al seu lloc. Si algú pensava que la gesta hauria d’esperar una millor ocasió s’ha equivocat, perquè a la quarta ronda els Capgrossos hi han tornat i han mostrat un gran ofici per vèncer la bèstia de castell que és el 5de9f. El primer que descarreguen. Per postres, l’actuació la tancaven amb el pilar de sis. Els Capgrossos, doncs, consagrats com a gran colla a casa seva, i per a major glòria de les Santes. Més, no poden demanar.

I si els Capgrossos han tocat el cel a Mataró, els Castellers de Vilafranca hi han confirmat la seva bona estrella, de camí cap al primer castell de 10, la setmana que ve a Vilanova. A les Santes han tret de l’armari el 4de9fa que no intentaven des del 2015 i que no descarregaven des del Concurs del 2014. L’han patit, però l’han descarregat, com està succeint sovint aquesta temporada amb els vilafranquins. Després d’una nova tde9fm a la segona ronda, han tret una altra construcció de l’armari: el 3de8ps que estrenaven l’any passat, i que han descarregat al segon intent, després que el primer fes llenya a l’última aixecada. Tres castellassos de gamma extra, i cap a casa, com qui no vol la cosa. Al final, el pde7f carregat.  La tercera colla a la plaça de Santa Anna han estat els Minyons de Terrassa que, obligats per les circumstàncies, no han forçat més enllà d’una meritòria i molt ben executada tripleta màgica, que han rubricat amb el pilar de 6.

Mentre a Mataró passava tot això, a Salt es feia també història amb majúscules. La colla local, els Marrecs, es convertien en la primer colla del nord del país en fer un castell de 9. Ha estat al segon intent, després d’haver desmuntat una primera estructura, i l’han aconseguit completar. Gràcies als Marrecs, ja hi ha 18 colles que han fet l’aleta a algun castell de 9 des que, el 25 d’octubre del 1981, la Colla Vella ho fes per primer cop. L’any passat l’havien intentat per Sant Narcís, però potser el moment històric havia de ser a Salt, la ciutat que acull la colla. El castell l’han fet a la segona ronda, i l’han acompanyat amb el 5de8 a la primera, i el 2de8f a la tercera. Al final, han carregat també el pilar de 6.

La tercera gran alegria del cap de setmana cal anar-la a buscar a Esplugues de Llobregat, on la colla ha fet la seva primera clàssica de 8 o, el que és el mateix: han descarregat per primer cop i al primer intent, el 3de8. És, doncs, una altra estrena absoluta de la jornada i, a més, és el castell de més nivell assolit per una colla del Baix Llobregat.

Enmig de tot plegat, de la resta d’actuacions del cap de setmana, cal destacar la tripleta de la Colla Vella al barri que porta el seu nom, a Valls, on van haver de desmuntar el 2de9fm quan encara no havien entrat els dosos, de manera que mantenen el castell pendent, potser, per al cap de setmana que ve a Vilallonga del Camp. També, el 3de9f de la Jove de Tarragona a Sant Cugat, acompanyat del 5de8 i el 4de8a, a més del pde7f. La Joves de Valls, a Begues, ha descarregat el primer 4de8p de la temporada, superats els problemes que havia mostrat la descarregada del pilar en aquest castell en les anteriors ocasions que l’havia intentat. A Mollet, els Castellers de Mollet i els de Caldes han estrenat el 4de7.

Algunes de les actuacions previstes per la tarda de diumenge s’han hagut de suspendre per la pluja, fos abans de començar (com al Catllar) o a mitja exhibició (Sant Vicenç dels Horts i Blanes). En canvi, la de Bonastre sí que s’ha fet, on els Nens del Vendrell han plantat el 4de8.

FRANCESC DOMÈNECH

DISSABTE

Festa Major de les Vivendes de la Colla Vella

 • Colla Jove de Castellers de Stges: 4de7a, 3de7, 4de7
 • Xicots de Vilafranca: 3de8(c), 4de8, Tde7
 • Xiquets de Tarragona: 3de8, (id)4de8, 4de8, 5de7
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3/9f, (id)2de9fm, 4de9f, 5de8.

Diada castellera en honor de Sant Cugat

 • Castellers de Sant Cugat: 3de8, 4de8, (id)Tde8f, 5de7
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, 5de8, 4de8a, pde7f
 • Minyons de Terrassa: 3de9f, Tde8f, 4de8

Festa Major de Santa Cristina d’Aro

 • Castellers de Castellar del Vallès: 4de6, 3de6a, (id)3de6, 3de6
 • Castellers de Santpedor: 3de6a, 3de6ps, 4de6
 • Minyons de Santa Cristina d’Aro: 3de6(c), (id)4de6, 4de6, (id)3de6a, 3de6a

Festes de Sant Jaume a la Pineda (Vila-seca)

 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 2de7, 3de7, 4de7
 • Xiquets d’Alcover: 3de6, 3de6p
 • Xiquets de Vila-seca: 4de6, 3de7, 2de6

 

DIUMENGE

Festa Major de Les Santes a Mataró

 • Capgrossos de Mataró: 3de9f, 2de9fm, 5de9f (i), 5de9f, pde6
 • Castellers de Vilafranca: 4de9fa, 2de9fm, 3de8ps (i), 3de8s, pde7f(c)
 • Minyons de Terrassa: 3de9f, 4de9f, 5de8, pde6

Diada de Festa Major a La Vilella Alta

 • Brivalls de Cornudella: 3de6, 3de6a, (id)4de6, 4de6
 • Torraires de Montblanc: 3de6, (id)3de6a, 3de6a, 4de6

Festa Major de Gallecs (Mollet del Vallès)

 • Castellers de Caldes de Montbui: 3de7, 4de7, 2de6
 • Castellers de Mollet: 3de7, 4de7, 2de6
 • Castellers de Montcada i Reixach: 3de6, 3de6a, pde4ps

Festa Major de la Riera de Gaià

 • Castellers d’Altafulla: 2de6, 3de7, 4de6a
 • Xiquets de Tarragona: (id)4de8, 4de8, 3de8, 2de7

Diada de Santa Magdalena i VIII memorial David Carreras a Esplugues de Llobregat

 • Castellers d’Esplugues: 2de7, 4de8, 3de8
 • Castellers de Cornellà: 3de7, 4de7, 3de6ps
 • Castellers de Sant Feliu: 2de6, (id)3de7, 3de7

Festa Major de Salt

 • Castellers de Sabadell: 3de8, 2de8f, 4de8
 • Marrecs de Salt: 5de8, (id)3de9f, 3de9f, 2de8f, pde6(c)
 • Xerrics d’Olot: 3de7, 4de7a, 4de7
 • Xicots de Vilafranca: (id)2de8f, 4de8, 3de8(c), tde7

Festa Major d’estiu de Begues

 • Castellers de Barcelona: 5de8, 3de8, 4de8
 • Encantats de Begues: 5de6, 4de6a, 3de6
 • Colla Joves Xiquets de Valls: 2de8f, 4de8p, 3de8, pde6

Festa Major de Sant Vicenç dels Horts (Actuació incompleta per la pluja)

 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts: (i)3de7a
 • Xicots de Vilafranca: tde7

Festa Major de Bonastre

 • Minyons de l’Arboç
 • Nens del Vendrell: Tde7, 5de7, 4de8

Festa de Sant Jaume a El Catllar (Suspesa per la pluja)

 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau
 • Xiquets de Reus

Festa Major a Blanes (Actuació incompleta per la pluja)

 • Castellers de l’Alt Maresme: 3de7, 3de7a
 • Colla Castellera de la Gavarresa: 3de6a
 • Tirallongues de Manresa: 3de7, 4de7

Foto 1: 4de9fa dels Castellers de Vilafranca a les Santes

Foto 2: 5de9f dels Capgrossos de Mataró

Foto 3: 3de9f dels Marrecs de Salt

Foto 4: 2de9fm dels Capgrossos

Foto 5: 3de8 dels Castellers d’Esplugues

Articles relacionats:

Colles grans que ho volen ser més

Quan l’important és saber aixecar-se

“Actuar al costat de grans colles és un estímul”

Els Marrecs estan de moda

“Ara, a la Zona no Tradicional és més fàcil fer castells”

Un barri amb personalitat pròpia