La Catedral espera el castell total

Cap de setmana novament amb grans cites de 9. El Pla de la Seu de Tarragona espera veure una gran jornada dissabte amb gamma extra inclosa. El plat fort pot ser el 4de9 sense folre que pretenen més d’hora que mai els Castellers de Vilafranca, però hi hauran més novetats destacades en aquesta diada i a places com La Granada, Premià de Mar, Vic o Banyeres.

Els verds volen fer història plantant el 4de9sf davant la catedral de Tarragona i encetar el seu full de ruta de cara trencar el sostre casteller amb un inèdit 4de10 sense manilles. Dissabte volen fer tres rondes de gamma extra, a pocs metres de la mítica plaça de les Cols, en una diada convocada pels Xiquets de Tarragona. La idea és reeditar el 3de9fa i la torre emmanillada i estrenar el 4de9sf, per acabar amb el pilar de 7 folrat. Tot i no dur el pde8fm, si ho descarreguen tot, esdevindrà la millor diada de l’any i la 37a de l’Era moderna (superant Tots Sants del 2014, per fer-se una idea del nivell a aquestes alçades d’any). Els verds van recuperar el 4de9sf el passat 1 de novembre i mai l’han provat abans de Sant Fèlix. Per la seva banda, els Castellers de Sants hi volen fer la tripleta màgica: reeditant els dos bàsics de 9 i estrenant el 5de8. Els Xiquets de Tarragona volen estrenar el 3de9 amb folre que acompanyaran amb el ventall de gamma alta de 8 que atresoren.

Dissabte a La Granada del Penedès, a la mateixa hora, els Xicots volen estrenar el 4de9 amb folre. Mai han provat un castell de 9 tan d’hora i l’escollit serà el 4de9f –castell que van coronar per primer cop el passat octubre a la seva diada del Roser–. La torre folrada i el 3de8 són els altres castells dels vermells. La Granada va veure castells de 9 a la Festa Major del 2011 i 2002 amb un 3de9f dels verds. Dissabte, els Xicots tindran al seu costat els Joves de Valls i els Castellers de Sant Cugat. Els vallencs, que també van diumenge a Banyeres, van actuar a a la veïna població de Vilafranca el 2007 amb castells de 8. La Joves tindrà l’oportunitat de lluir-se dissabte al costat dels Xicots i diumenge al costat dels Nens, dues colles amigues que els hi posaran el llistó alt. Els gausacs vénen de la seva Festa Major on van assolir la seva millor actuació i debutaran en aquesta plaça penedesenca amb castells de 8.

Diumenge, l’atenció es trasllada a tres places més. A Premià de Mar, els Capgrossos hi portaran castells de 9 i voldrien estrenar el 4de9 amb folre abans de Les Santes. També volen presentar el pilar de 6. Actuaran amb els Castellers de Badalona. A Vic celebren la Festa Major i els Castellers de Sabadell volen reeditar el 3de9 amb folre que van completar diumenge a Barberà. Els de la Vila de Gràcia –retornats del seu viatge a Txèquia– volen estrenar el 3de9f que van haver de desmuntar dos cops fa quinze dies al Camp d’en Grassot. Els graciencs ja hi han portat dos cops un castell de 9 a Vic, mentre que per als saballuts serà el primer cop. El Sagals d’Osona apunten a clàssica de 8, tot i que també assagen la torre folrada, que podria tenir opcions més endavant amb la nova xarxa que acaben d’estrenar. A Banyeres, els Nens del Vendrell podrien estrenar el 4de8 amb l’agulla i marcar un nou sostre de la plaça –l’any passat hi van fer el 5de8–. La Joves de Valls hi va desmuntar el 3de9 amb folre la temporada passada i va signar la tripleta de 8. També hi seran els Minyons de l’Arboç, que volen superar el llistó dels bàsics de 7.

Agenda del cap de setmana:

DISSABTE

Actuació a Londres (Anglaterra)
14h. Spitalfields market

 • Castellers de la Sagrada Família
 • Castellers of London

6ª Fira Intercultural a Manresa
17.30h. Plaça de Sant Domènec

 • Tirallongues de Manresa

Diada del Pla de la Seu a Tarragona
18h. Pla de la Seu

 • Castellers de Sants
 • Castellers de Vilafranca
 • Xiquets de Tarragona

Festa Major de La Granada

18h. Carrer de l’Estació

 • Castellers de Sant Cugat
 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Xicots de Vilafranca

XVè Aniversari dels Matossers de Molins de Rei

18h. Plaça del Pati del Palau

 • Castellers de Cornellà
 • Castellers de la Vila de Gràcia
 • Matossers de Molins de Rei

Diada del barri del Carme de Tarragona
18h. Carrer Francesc Bastos

 • Castellers d’Altafulla
 • Xiquets del Serrallo

Festa Major de Jesús (Tortosa)
18h. Pèrgola del Pati de la Inmaculada

 • Castellers de Tortosa

XVI Diada de la Colla Jove de l’Hospitalet
18.30h. Plaça de Lluís Companys

 • Colla Jove de l’Hospitalet
 • Colla Jove Xiquets de Vilafranca
 • Vailets de Gelida

Vigilia de Festa Major de Vic
19h. Plaça del Pes

 • Sagals d’Osona
 • Xerrics d’Olot

Festa Major d’Esparreguera
19h. Plaça de l’Ajuntament

 • Bordegassos de Vilanova
 • Castellers d’Esparreguera
 • Moixiganguers d’Igualada

Trobada de l’Avi Porta a Santa Coloma de Gramenet
19.30h. Plaça de la Vila

 • Castellers de Sant Adrià
 • Castellers de Santa Coloma

Magent Fest a Sant Feliu de Llobregat
20.30h. Plaça de la Vila

 • Castellers de Sant Feliu

DIUMENGE

Roser de La Massana (Andorra)
11h. Plaça de les Fontetes

 • Castellers d’Andorra
 • Castellers de Barcelona

Festa Major de Premià de Mar
12h. Plaça de l’Ajuntament

 • Capgrossos de Mataró
 • Castellers de Badalona

Festa Major de Vic
12h. Plaça Major

 • Castellers de la Vila de Gràcia
 • Castellers de Sabadell
 • Sagals d’Osona

Diada de la Canalla a Cornudella de Montsant
12h. Plaça de la Vila

 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau
 • Brivalls de Cornudella
 • Margeners de Guissona

Setmana medieval a Bagà
12h. Plaça de Galceran de Pinós

 • Castellers de Berga
 • Colla Castellera de la Gavarresa

Festa Major de Pallejà
12h. Plaça del Castell

 • Castellers de l’Adroc
 • Castellers de Mollet
 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts

Festa Major de Banyeres del Penedès
13h. Plaça de la Vila

 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Minyons de l’Arboç
 • Nens del Vendrell

Diada Castellera a la Festa Major del barri de Mira-sol a St. Cugat del Vallès
18h. Carrer de Mallorca

 • Castellers de Cerdanyola
 • Castellers de Sant Cugat
 • Castellers de Viladecans

Festa Major del barri de la Cogullada de Terrassa
18h. Barri de la Cogullada

 • Castellers de Terrassa

Festes del barri Miramar-Les Illes de Vila-seca
18.30h. Plaça Miquel Martí i Pol

 • Colla Castellera La Bisbal del Penedès
 • Torraires de Montblanc
 • Xiquets de Vila-seca

Festa Catalana de Banyuls de la Marenda
15h. Centre Ville

 • Castellers del Riberal

Foto: 4 de 8 net dels Castellers de Vilafranca a l’assaig

Articles relacionats:

O descarregat, o descarregat

Marrecs i gausacs: vides en paral·lel

La guerra dels drets (Episodi IX: Joc de Trons)

Barberà irromp al mapa extra

El peu a l’antiga es fa gran

Millor avui que demà…

El mite de 10