La doble lectura d’avançar els reptes

Un dels reptes de les colles que volen ampliar registres és avançar els castells consolidats en el calendari. Com abans arribin les construccions inferiors, millors condicions hi haurà per superar fronteres. Pura lògica castellera. Però els balanços del primer tram de temporada estan posant de manifest que aquesta dinàmica resulta més accessible per a les colles de 8 i de gamma bàsica de 9 que per a les de 10. Mentre que en bona part de les primeres, els reptes ambiciosos plantejats en les darreres setmanes han arribat a bon port, les quatre que fan castells de 10 han topat –amb diferents variables, en alguns casos carregats i en altres, intent– amb els seus plans inicials més grans.

Cap de les quatre colles punteres ha descarregat el seu castell de major envergadura alçat en aquest primer tram. D’entre tots, el millor ha estat el 3de10 amb folre i manilles carregat amb notable suficiència pels Minyons de Terrassa a la seva Festa Major –el més matiner de la història–, que va acabar cedint quan els dosos ja eren fora. Enlairar un castell de 10 en aquestes alçades i quedar-se ben a prop de completar-lo té molt més d’èxit que de fracàs, però també és cert que el registre de la gamma extra dels malves en aquests primers mesos (dels quatre provats, dos descarregats i dos carregats) és ben lluny de l’efectivitat que mostren en el còmput global d’una temporada.

Els Castellers de Vilafranca són els qui mostren millors sumes en la gamma extra d’aquest primer tram (quatre descarregats i un intent), però la caiguda del 4de9 sense folre de dissabte passat, a més de condicionar els plans en el seu full de ruta, també il·lustra com l’accés als castells de major dificultat és una barrera excessivament complicada quan es mouen del calendari que han ocupat fins ara. No va ser per qüestió d’assaig (els verds es van plantar a Tarragona amb més 4de8 nets que l’any passat quan el van descarregar per Tots Sants per única vegada en la temporada), però l’excel·lència que requereix una construcció d’aquest tipus i l’acumulació de ritme durant els mesos enrere ha posat de manifest que assaltar el castell total a començament de juliol no és, aparentment, el mateix que fer-ho amb la temporada més avançada i amb més gamma extra als registres de la colla.

Tant el 3de10fm com el 4de9sf eren els plans de la Colla Vella per a Sant Joan, quan encara no havia fet cap gamma extra. És a dir, obria la casella del més difícil amb dues de les construccions de més nivell, abans d’haver fet algun altres dels castells, però menor. L’aposta no va acabar sortint bé, ja que el 3de10fm va cedir just abans de carregar-se i es va endur també les intencions de provar el castell total. La lectura positiva feta per la colla és que van arribar a Sant Joan amb la capacitat d’assajar aquests dos monstres i deixar-los en condicions d’anar a plaça. Però, com en el cas dels verds amb el 4de9sf, l’acumulació d’assaig en els mesos inicials no dóna el mateix rendiment que amb la temporada més avançada.

És el cas similar de la Jove de Tarragona, que va aconseguir descarregar a Sant Joan el 9de8 més matiner, però que en canvi va deixar el 5de9 amb folre de Terrassa en només carregat. Des que la Jove descarrega el 5de9f mai no l’havia estrenat deixant-lo només coronat (i mai no l’havia estrenat abans de Sant Magí).

Per contra, el panorama en les colles d’un nivell inferior que han avançat setmanes o, fins i tot, mesos, els seus registres en aquest primer tram mostra uns resultats més positius. El cas dels Xicots de Vilafranca és el més evident. Es van plantar a la Granada dissabte passat amb només una torre de 8 amb folre, però en canvi van estar en condicions de descarregar el 4de9f, un castell que només havien coronat un sol cop. Un cas similar és el dels Castellers de Sabadell, que a Barberà van completar el 3de9f amb un únic 2de8f descarregat abans (i un carregat), si bé per als saballuts la torre folrada no és necessàriament un pas previ.

Altres colles que aspiren a superar el seus registres aquesta temporada (sigui estrenant nous castells o multiplicant-ne els ja assolits) també han saldat amb èxit les seves elevades apostes inicials. Els Moixiganguers van fer el seu primer castell de 8 directament amb la torre el dia de Sant Jordi, els Castellers de Sant Cugat ja han plantat cinc 2de8f (a més del 5de8) i els Sagals d’Osona han aconseguit aplegar els seus tres castells de 8 en la diada de Festa Major. En tots els casos són fites que eleven els respectius registres. De totes aquestes colles, els Marrecs són els que han exhibit les seves intencions de manera més clara i nítida: encararan el 3de9 amb folre d’aquí deu dies i per aquest motiu han avançat el màxim nombre de registres (porten dos 5de8 i cinc torres).

En el nivell de colles amb els bàsics de 8, n’hi ha que també han mostrat capacitat per dur a plaça castells amb un o dos mesos d’antelació: els Castellers de Sant Pere i Sant Pau (que per Sant Joan van fer el que l’any passat havien dut per Sant Magí) és el cas més evident, però també els Castellers d’Esplugues (que fa deu dies van igualar la seva millor actuació) o la Jove de Sitges, que ha avançat un mes el seu sostre, el 4de8, que l’any passat també havia fet un mes abans que en el seu millor registre.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Els Castellers de Sabadell descarregant el 3de9 amb folre, diumenge passat a Vic

Foto 2: 4de9 sense folre dels Castellers de Vilafranca, que va acabar cedint, dissabte a Tarragona

Foto 3: Torre de 8 amb folre dels Moixiganguers d’Igualada el 23 d’abril

Articles relacionats:

La gamma extra entra per la porta gran

Millor avui que demà

Plantant bandera: completar la millor actuació de la cita

Festa Major de 10 a Terrassa

Vilafranca també és vermella

Balanç folrat abans de Sant Joan

Els castells de 10 truquen a la porta

2 comments

  1. Pingback: cgw4ym5cx754c7tn75twct5wg

  2. Pingback: 3wc70vt5c7tv54c7wd54vwt4