La frontera dominada del 4de8

Els 4de8 descarregats aquest cap de setmana pels Castellers de Berga –el primer de la seva història– i els Castellers de Lleida situen el nombre de colles que completen el carro gros en el màxim de la història de castells: 28, les que el van descarregar l’any passat, a les quals s’hi van sumar tres més que el van deixar en coronat. El 4de8 ha deixat de ser per a algunes colles mitjanes una frontera inabastable i un horitzó somiat per esdevenir una dimensió desconeguda per la qual transitar. Enguany, precisament fa 85 anys que el 4de8 va tornar a plaça després de l’època de la decadència, en què va estar desaparegut durant dècades. Va ser de la mà de la Colla Vella a la Festa Major de l’Arboç de 1932; l’any següent el descarregaria la Colla Nova.

Per a una colla que –per dimensió, volum i capacitats– és lluny de les grans, però que també supera en totes aquestes característiques –a més de les tècniques– a les petites, el 4de8 havia estat durant amplis períodes de la història dels castells un mite en el qual somiar, però no poder tastar. Als anys setanta i vuitanta i començament dels noranta, les colles que no formaven part de l’exclusiu grup de les grans i que havien arribat a dibuixar el carro gros van ser comptades i ho van fer en ocasions puntuals, com els Bordegassos de Vilanova (1979) o els desapareguts Xiquets de la Vila d’Alcover (1994). La resta de colles del privilegiat grup que hi podien arribar eren de les considerades grans o les que hi feien el salt, com als vuitanta van suposar les recentment constituïdes Minyons de Terrassa, Jove de Tarragona o Xiquets de Reus.

D’aquella època en què el 4de8 era una fruita preuada, escassa i a l’abast de poques colles fins l’actual, el panorama ha canviat de manera radical. El carro gros continua sent preuat, però ja no és escàs ni tampoc exclusiu. El cas dels Castellers de Berga, que hi han arribat cinc anys després d’estrenar-se a plaça en un territori sense cap tradició i lluny de les dinàmiques castelleres, n’és una bona prova. Com també el dels Al·lots de Llevant, que, tot i les limitacions que implica tenir una colla a les Illes, han demostrat capacitat per fer el pas.

Que 28 colles ja hagin descarregat el 4de8 és significatiu. Molt. Però especialment ho és més que aquesta dada es produeixi a mitjans de juliol. És especialment rellevant que diverses colles hagin aconseguit avançar de manera significativa el seu carro gros més matiner. Els Castellers de la Sagrada Família, per exemple, el van descarregar el 2 d’abril, quan algunes colles encara no havien tret la camisa a plaça (n’han completat un més). Els Al·lots en van descarregar el segon de la seva història el mes de maig; els Castellers d’Esplugues van firmar el primer dissabte de juliol la seva millor actuació –amb 4de8 inclòs–, mentre ja fan el 3de7 net, i la Jove de Sitges el va descarregar el mateix dia, avançant-se un mes al més matiner de la seva història (2016), que també havia estat avançat respecte l’anterior descarregat, en aquest cas, dos mesos. L’objectiu és arribar-hi, però també fer-ho abans, amb la intenció que aquestes colles que anteriorment podien fer un únic (o un parell) 4de8 a l’any ara el puguin sovintejar amb més capacitat.

La xifra de 28 colles, previsiblement, podria ampliar-se en el segon tram de temporada. La Jove de Barcelona va fer el mes passat el primer intent de la seva història i hi podria tornar en el segon tram; els Castellers de Badalona –que van fer el primer l’any passat– també el tenen en cartera per al segon tram, com els Castellers del Poble Sec, una colla que l’havia sovintejat i, fins i tot, havia fet un 3de8 fa dos anys, però que l’any passat només va poder fer un únic carro gros coronat. També hi voldran tornar els Tirallongues de Manresa, que l’any passat el van carregar i que enguany ja s’han anotat la torre de 7.

El 4de8 continua sent molt difícil per a les colles mitjanes, tant com ho era als anys setanta o vuitanta, perquè es necessiten els mateixos requisits: un tronc capacitat en totes les posicions, una canalla decidida, valenta i prou fina i un volum de gent notable per poder-lo assajar. La diferència és que les colles mitjanes tenen molt clar que l’assaig és la clau de l’èxit; és la porta que els obre el camí als seus somnis.

SANTI TERRAZA

ANY COLLES (DESCARREGATS) COLLES (CARREGATS)
2017 28 (168) 0 (1)
2016 28 (273) 3 (12)
2015 25 (262) 0 (5)
2014 23 (208) 0 (8)
2013 24 (216) 2 (8)
2012 24 (241) 4 (16)
2011 23 (211) 1 (7)
2010 18 (172) 1 (7)
COLLES 4de8 1973 1983 1993 2003 2013 2014 2015 2016 2017
Al·lots de Llevant

I

D D
Bordegassos de Vilanova

I

D D D D D

D

Capgrossos de Mataró

D

D D D D

D

Castellers d’Esplugues D D D D

D

Castellers de Badalona

D

Castellers de Barcelona

D

D D D D D

D

Castellers de Berga

C

D

Castellers de Cerdanyola I
Castellers de la Sagrada Família C D D

D

Castellers de la Vila de Gràcia

D

D D D D

D

Castellers de Lleida

D

D D D

D

Castellers de Sabadell D D D D

D

Castellers de Sant Cugat

D

D D D

D

Castellers de Sant Pere i Sant Pau I D D

D

Castellers de Sants

D

D D D D

D

Castellers de Terrassa

D

D D D D

D

Castellers de Vilafranca

D

D D D D D D D

D

Castellers del Poble Sec D D D

C

Colla Castellera Jove de Barcelona

I

Colla Jove de Castellers de Sitges I D

D

Colla Jove Xiquets de Tarragona

D

D D D D D

D

Colla Joves Xiquets de Valls

C

D D D D D D D

D

Colla Vella dels Xiquets de Valls

D

D D D D D D D

D

Margeners de Guissona

D

Marrecs de Salt

D

D D D

D

Minyons de Terrassa

D

D D D D D D

D

Moixiganguers d’Igualada D D D D

D

Nens del Vendrell

D

D D D D D

D

Sagals d’Osona D D D D D

D

Tirallongues de Manresa

C

Xicots de Vilafranca

D

D D D D

D

Xics de Granollers

D

D D D D

D

Xiquets de Reus

D

D D D D D

D

Xiquets de Tarragona

C

D D D D D D

D

Xiquets del Serrallo

C

I

I

 NÚMERO DE COLLES D/C

3D 1C 4D 1C 9D 17D 24D 2C 23D 25D 28D 3C

28D

Foto 1: Els dels Castellers de Berga celebrant el 4de8, dissabte passat (Foto: Pont i Roca)

Foto 2: 4de8 dels Castellers de Lleida

Articles relacionats:

4 colles de 8: creusant el Rubicó

L’Arboç, 1932

La gamma extra aporta èpica a dos dies d’èxits

Dos casos d’èxit: Moixiganguers i Gausacs

Sant Cugat creix pas a pas

“És més difícil mantener el nivell que no pas arribar-hi”

A Sitges li agrada el 4de8

Uns cargols cada cop més potents

Estrenes de 7 i primer 3 per sota de l’any

Les colles més segures

Superar o mantenir-se sense cap caiguda

Els valors emergents