La gamma extra es multiplica

Fins no fa gaire, les Santes era la segona actuació en què es veia gamma extra. Les primeres manilles s’acostumaven a alçar a la Festa Major de Terrassa i només ocasionalment es feia un castell superior al 3de9 amb folre per Sant Joan. Ni el Pla de la Seu ni Altafulla tampoc no passaven dels bàsics de 9. I menys encara actuacions com les de Sant Quintí o la Festa Major de Barberà. No estem parlant de dècades enrere, sinó de només fa tres anys.

Aquest 2017, just passades les Santes, els registres de la gamma extra arriben als quinze descarregats i tres carregats, una xifra que supera notablement la de l’any passat a les mateixes alçades (dotze descarregats i quatre carregats) i de manera espectacular els anteriors (2015: 8d, 1c; 2014: 4d, 4c; 2013: 2d). Els Castellers de Vilafranca, com és habitual, lideren aquests registres, ja que sumen nou de les divuit construccions de gamma extra d’aquest primer tram (totes descarregades, tot i tenir també dos intents). El castell de major nivell ha estat assolit pels Minyons de Terrassa (el 3de10fm carregat per la Festa Major), que també és la colla que segueix els verds en consecucions (dos descarregats i dos coronats) i també la segona que presenta més gamma diferent.

El nombre de colles que han tastat la gamma extra enguany és, però, inferior a l’any passat, ja que s’hi han sumat els Capgrossos (i ho han fet per la porta gran, firmant dues construccions d’aquesta categoria en un mateixa diada per primer cop en la seva trajectòria), però en canvi hi ha dues colles que l’any passat havien fet el 2de9fm i que enguany encara no s’hi han posat: la Colla Joves i els Castellers de Sants. En tots dos casos, es tracta per la velocitat diferent que han imprès a les seves temporades: els del carrer Gassó podrien portar les manilles a la Firagost, mentre que els borinots –que han hagut de refer bona part dels seus troncs– confien en arribar-hi per la Mercè després d’haver complert el primer tram amb bona nota.

A banda de la multiplicació de registres, la dada més rellevant d’aquest primer tram del 2017 és que s’ha ampliat el nombre d’actuacions on s’han registrat castells superiors al 3de9f. Enguany han estat a les diades del Pati, Sant Joan a Tarragona, festes majors de Terrassa i Barberà, el Pla de la Seu, la diada de les Cultures d’Altafulla i les Santes de Mataró. També s’ha dut gamma extra a Sant Joan a Valls i la festa de les Vivendes de la mateixa població, però en tots dos casos sense èxit. És a dir, si fa quatre anys s’havia portat el primer gamma extra de l’any a les Santes, enguany s’han dut a nou exhibicions. Es tracta d’una dada que explicita el creixement del nivell i, sobretot, la capacitat de les colles per ampliar les diades de màxim compromís.

En aquest sentit, el que resulta més meritori dels registres inicials dels Castellers de Vilafranca no és únicament la gamma exhibida (quatre construccions diferents, gràcies a les dues sumades ahir a Mataró) i la quantitat mostrada, sinó que l’hagin fet en cinc diades (El Pati, Barberà, el Pla de la Seu, Altafulla i Les Santes). El 2013, abans de plantar-se a Vilanova, els verds havien dut gamma extra a una diada; enguany a cinc. La creu d’aquest balanç altament positiu és que en més d’una actuació han estat limitats de recursos propis per fer els destacats castells que finalment han aconseguit alçar.

La Colla Vella, per la seva part, va exhibir una capacitat enorme al portar el 3de10fm per Sant Joan –junt al 4de9sf, que era en cartera–, malgrat no haver-li pogut fer l’aleta. Si bé les dades dels rosats a 24 de juliol del 2017 són inferiors a les de l’any passat (el Sant Joan que van fer va ser per emmarcar), enguany han demostrat solidesa per fer gamma extra el mes de juliol, un mes on mai abans havien alçat un castell superiors al 3de9f.

La fita dels Minyons en la seva Festa Major és de les que fan història. El castell de 10 no va ser cap casualitat (va cedir quan els dosos ja eren fora) i van aconseguir avançar-lo en el calendari un mes respecte al més matiner (el dels verds l’any passat a Vilanova). La creu dels malves és que han hagut de limitar tota la gamma extra a les dues diades de Festa Major i ahir a Mataró no van estar-hi en condicions de fer el 2de9fm, com altres anys, a causa de diverses baixes.

També la Jove de Tarragona mostra una cara i una creu. La cara és el 9de8 de Sant Joan i estrenar el 5de9 amb folre un mes i mig abans del que és habitual en els seus registres i avalat pels vuit autocars que van omplir per anar a Terrassa, una dada que il·lustra el potencial d’una colla en contínua expansió i creixement. La creu, òbviament, és que quedés en carregat.

Per la seva part, el balanç dels Capgrossos en la gamma extra d’aquest 2017 només té cares i totes amables i positives. Per primer cop han fet dos gamma extra en una diada i han firmat la millor actuació de la seva història. El repte ara és poder ampliar les seves opcions de gamma extra a més diades que les de Sant Narcís, Tots Sants i Diada de Minyons.

El tòpic és avorrit i recorrent, però no per això deixa de ser cert. La temporada actual està cridada a ser la millor de la història en termes globals, una fita que es repeteix any rare any des del 2010. Les dades en la part més alta dels registres ho avalen, com també ho certifiquen les colles de gamma bàsica de 9 o les de 8. L’espectacle ha començat.

SANTI TERRAZA

2013 3de10fm 4de9sf 3de9fa 4de9fa 5de9f Pde8fm 3de8s Tde9fm 9de8
Castellers de Vilafranca 1d 1d
2014 3de10fm 4de9sf 3de9fa 4de9fa 5de9f Pde8fm 3de8s Tde9fm 9de8
Castellers de Vilafranca 1i 1d 1c 1id
Colla Vella 1c
Minyons de Terrassa 1c 1d 1c 3d
2015 3de10fm 4de9sf 3de9fa 4de9fa 5de9f Pde8fm 3de8s Tde9fm 9de8
Castellers de Vilafranca 1i 3d
Colla Vella 1d
Minyons de Terrassa 1d 1d 1c 2d
2016 3de10fm 4de9sf 3de9fa 4de9fa 5de9f Pde8fm 3de8s Tde9fm 9de8
Capgrossos de Mataró 1id
Castellers de Sants 1i 1d
Castellers de Vilafranca 1d 2d 1c 4d 1i
Colla Joves 1d 1c 2id
Colla Vella 1d 1d 1c
Minyons de Terrassa 1d 1c 1d
2017 3de10fm 4de9sf 3de9fa 4de9fa 5de9f Pde8fm 3de8s Tde9fm 9de8
Capgrossos de Mataró 1d 1d
Castellers de Vilafranca 1i 3d 1d 1d 1i 4d
Colla Vella 1i 1d 1id
Jove de Tarragona 1c 1d
Minyons de Terrassa 1c 1c 1d 1d

Dades fins al 27 de juliol de cada temporada. Font: Base de dades de la CCCC / CJXT

Foto 1: 3de8 per sota dels Castellers de Vilafranca, ahir a Les Santes

Foto 2: 2de9fm dels Capgrossos de Mataró, ahir (Foto_3 Rondes)

Foto 3: 3de10 amb folre i manilles carregat pels Minyons a la seva Festa Major

Foto 4: 5de9 amb folre de la Colla Vella a Altafulla

Foto 5: 5de9f carregat per la Jove a Terrassa

Articles relacionats:

Glòria a les Santes

Les colles punteres es veuen les cares

La doble lectura d’avançar els reptes

El récord de gamma extra (2016)

La ‘Setmana del retrovisor’ o els castells en màxima intensitat

L’any magnífic de les 7 extraordinàries

L’actuació més completa i les punts

El final dels castells exclusius

El difícil repte d’ajuntar-ho tot