La guerra dels drets d’imatge (Episodi X: House of Cards)

“No existeix la justícia. Només parts satisfetes” (Frank Underwood a House of Cards).

La guerra dels drets d’imatge està trobant les primeres escletxes que podrien arribar a afavorir un acord… si no s’opta per la via de trencar-ho tot. No hi ha res tancat, ni tan sols està previst que sigui imminent, però les aproximacions inicials entre la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Damm, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i La Xarxa podrien obrir la porta a una solució transitòria del conflicte, que ara per ara, continua encallat en la cessió dels drets de propietat intel·lectual que les tres colles opositores (Castellers de Vilafranca, Colla Vella i Minyons de Terrassa) mantenen que no s’han de cedir, en contra de la tesi de la junta de la CCCC. El conflicte i les posicions enfrontades es tornen a posar de manifest aquest cap de setmana, amb la retransmissió programada de la diada de les Cultures d’Altafulla. La manera de com arribaran els drets a La Xarxa podria ser una fórmula nova, però que il·lustra que la situació requereix una solució –ni que sigui transitòria– urgent. Comença a haver-hi cansament en totes les parts. I el món casteller en la seva globalitat podria trobar-se a prop de fer el ridícul si la situació es torça. Tot i les aproximacions dels darrers dies, no hi ha cap garantia que el possible acord sigui prou estable. En aquesta guerra s’ha llançat massa munició que ha obert ferides.

L’actuació d’Altafulla. Dissabte, la plaça del Pou d’Altafulla acull la diada de les Cultures, que enguany ha estat inclosa en l’ampli programa de retransmissions castelleres de La Xarxa. És la primera vegada que aquesta actuació es podrà veure per tot Catalunya… si es tanca la cessió de drets (llevat que algú se la vulgui jugar, és clar). Com va succeir amb la diada de Sant Joan a Valls (i a diferència del que va passar a la Festa Major de Sant Cugat) en aquesta actuació hi ha colles d’un sector i de l’altre del conflicte. Per una banda, hi actuen els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella –oposades a signar el document de cessió de drets proposat per la CCCC– i, per una altra, els Xiquets de Tarragona i els Castellers d’Altafulla, alineats amb la posició majoritària. Això implica que els drets haurien d’arribar a La Xarxa per dues vies diferents, però a diferència de Sant Joan –en què és l’Ajuntament de Valls qui organitza, com en totes les exhibicions a la plaça del Blat–, a Altafulla aquesta actuació està convocada per la colla local. És a dir, que l’Ajuntament no pot cedir els drets de la diada –com aspira a fer La Xarxa en les actuacions on no hi hagi acord– perquè no els té.

La fórmula trobada per sortir del pas ha estat la de la cessió dels drets per part dels verds i els rosats a la colla local, els Castellers d’Altafulla. Els Xiquets de Tarragona, per la seva part, ja els han cedit a la CCCC, igual que els locals. Amb aquest procés, s’obren dos possibles escenaris i a hores d’ara pràcticament ningú no té clar quina de les dues vies es farà servir, malgrat que l’actuació és demà passat. Una opció és que els Castellers d’Altafulla cedeixin els drets rebuts de Vilafranca i la Vella a la CCCC i aquesta ho faci a La Xarxa, ja que també en disposa el de les altres dues colles participants en la diada. Aquest escenari deixa el poder de decisió en mans de la CCCC, que en l’actual context de tensió amagada podria aprofitar per forçar algun altre acord, però que també és el principal interessat que la situació no es tensi més.

La segona opció possible és que els Castellers d’Altafulla cedeixi els drets dels del Figarot i el Portal Nou a La Xarxa i que la CCCC faci el mateix amb els dels Xiquets i els locals. Seria una situació paradoxal, ja que els Castellers d’Altafulla farien d’intermediaris per cedir els drets de dues colles –en tant que organitzadors de la diada– mentre que els seus propis arribarien per una altra via.

El que sí que està clar, però, és que la diada es retransmetrà per TAC 12, la televisió local del Camp de Tarragona, que en aquest cas no necessita la cessió de drets. L’objectiu és que La Xarxa emeti la diada a través del canal 159 de Movistar + i ho cedeixi a la resta de televisions locals que ho desitgin, tal com va fer a l’actuació de Completes de Valls. Però per a que sigui possible, li han d’arribar els drets d’imatge.

Sigui com sigui, la situació escenifica una altra situació de diferències. Els Xiquets de Tarragona han estat una de les primeres colles que ha mostrat més adhesió a les tesis de la CCCC i qualsevol element diferenciador a les altres dues colles convidades podria obrir la porta a noves escenificacions del conflicte, com les que es van viure a la diada de Sant Joan, quan els components de la Colla Joves van descartar fer declaracions ni entrevistes a La Xarxa en protesta per la manera com s’havien gestionat els drets.

La reunió entre totes les parts (menys una). Mentre s’intenta desfer l’embolic de com arriben els drets d’Altafulla, les diverses parts que intervenen en el procés es van trobar dimecres per buscar una possible via d’entesa: la Coordinadora –en tant que representant del món casteller, avalada pel resultat del 90% de l’assemblea del març passat que li suposa un reconeixement explícit de la representativitat en la cessió dels drets–, La Xarxa i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (és a dir, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio) –en tant que cadenes que efectuen la producció i retransmissió de les diades i que necessiten la cessió dels drets– i Estrella Damm –en tant que patrocinador del món casteller i que durant vint anys ha tingut cedits els drets d’imatge, que al seu temps els ha cedit a TVC per a que efectués les retransmissions–. L’objectiu de la trobada era desbloquejar la situació generada amb la ratificació de l’assemblea del mes des de març que la CCCC disposa dels drets de les colles. Els qui no van ser convidats a la reunió van ser les tres colles díscoles.

La trobada va permetre acostar posicions, tot i que també va escenificar diferències i, fins i tot, manca de química, que podria ser un obstacle de cara al futur. La Xarxa manté l’opció de negociar els drets amb els ajuntaments si el món casteller no troba una via unitària –com està succeint ara–, tot i que no amaga que li aniria bé la fórmula de negociació directa amb les tres opositores a la proposta de la CCCC (Castellers de Vilafranca, Colla Vella i Minyons de Terrassa) i que la pròpia Coordinadora cedís els de la resta de colles. Aquest escenari estaria ben vist per les tres colles aliades, ja que permetria fer un vestit a mida i desbloquejar la situació, però n’hi ha que no en volen ni sentir a parlar, ja que suposaria el reconeixement de la diferència entre les tres colles punteres i la resta o bé, fins i tot, la possibilitat d’obtenció de possibles privilegis per a només tres colles.

La reunió també va servir per il·lustrar la retirada del projecte de La Xarxa –conjuntament amb la CCMA– de crear un canal propi a internet que reculli tota la informacions de les retransmissions. La situació de bloqueig, però també les diferències entre els socis, ha suposat la retirada del projecte, ni que sigui per a aquest 2017. El canal pretenia reunir en un únic espai tota la informació televisiva de les dues cadenes (programes, retransmissions i altres espais), però també explorar el possible interès a l’exterior amb versions en castellà i en anglès. La catalana havia de ser d’accés lliure i les altres de pagament.

La resposta de la CCCC a les tres opositores. Precisament, la proposta formulada per les tres colles dilluns de la setmana passada al president de la CCCC, Jordi Grau, per treure els drets de propietat intel·lectual de l’acord encara no ha tingut una resposta oficial per part de la mateixa Coordinadora. Això no vol dir que la CCCC consideri que la proposta és assumible. De fet, a la junta de l’organisme hi ha la sensació que la proposta no suposa cap canvi respecte els posicionaments previs i que es tracta d’un maquillatge de les tres colles per situar la pilota en una altra teulada.

Amb tot, la resposta de la CCCC no ha estat la d’un rebuig explícit, no tant perquè hi hagi la voluntat d’aprofitar la proposta, sinó pel convenciment que la baralla no es pot trencar ni la crisi s’hauria d’agreujar. Des que va rebre la proposta, la junta de la CCCC encara no s’ha reunit (el president ha estat fora) i en els propers dies hi hauria d’haver la voluntat d’enviar senyals d’entesa, per difícils que siguin si no ningú es mou del seu lloc.

Les converses entre els advocats de les diferents parts tampoc no donen prou resultats, entre d’altres coses, perquè tampoc no són prou explícites. Es tracta més aviat de converses a dues bandes, enlloc de conclaves per tancar acords. I cada part es remet a una interpretació jurídica diferent, que, precisament està alineada amb les tesis dels sues respectius clients.

Desinformació i cansament. La situació a la que ha arribat el conflicte difícilment admetrà una fotografia de vencedors i vençuts. És a dir, que, en principi, la solució passaria per trobar una via d’entesa que permeti sortir del bucle en què es troba ara. Probablement, una situació transitòria a l’espera que a l’hivern es negociï un nou acord partint de zero. Frank Underwood té dues frases a House of Cards que poden donar pistes de per on pot anar la sortida del laberint. Una és “la generositat també és una forma de poder”, i l’altra és “els amics són els pitjors enemics”. Per una banda o per l’altra pot arribar l’inici del camí de la sortida. Els escenaris són diversos i les interpretacions múltiples.

El que sí que està clar és que arribat aquest punt, la situació genera cansament entre totes les parts del conflicte per la reiteració que la caracteritza, però també pel nivell de desinformació i inseguretat que existeix en un assumpte que és, sobretot, accentuadament tècnic (de tipus jurídic), però en el que també intervé un factor de testosterona (implícit en el fet casteller). Les colles, totes –com no pot ser d’una altra manera–, el que volen és fer castells i si han de pugnar entre elles, que sigui, simplement, pels castells i els registres assolits.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Els terços dels Minyons al 3de10fm descarregat a Sant Fèlix del 2015 (Foto: Clàudia Sauret)

Foto 2: Pilar de 7 amb folre de la Colla Vella a Altafulla, l’any passat

Foto 3: Caràtula de promoción de LaXarxa per a la diada de dissabte a Altafulla

Articles relacionats:

La guerra dels drets d’image (Episodi IX: Joc de Trons)

La guerra dels drets (Episodi VIII: La venjança)

La guerra dels drets (Episodi VII: El retorn del Jedi)

La guerra dels drets (Episodi VI: L’atac dels clons)

La guerra dels drets (Episodi V: L’amenaça fantasma)

La guerra dels drets (Episodi IV: El despertar de la força)

La guerra dels drets (Episodi III: L’imperi contraataca)

La guerra dels drets d’image (Episodi II)

La guerra dels drets d’image arriba als castells (Episodi I)

Protegint els drets del fet casteller

Que la tele ens acompanyi

Els efectes col·laterals i l’assegurança