La Zona Tradicional atreu l’atenció

L’atenció torna a la Zona Tradicional. L’ambiciós programa dels Castellers de Vilafranca a Vilanova, les actuacions d’aquest cap de setmana a altres localitats del Penedès i el Camp de Tarragona (com Sitges, Vila-seca o Vilallonga) i la diada de la Firagost arriben carregades de l’emoció que desprèn una temporada que reclama nous moments d’èpica que se sumaran als ja viscuts a les diades del Pati, la Festa Major de Terrassa i les Santes.

El 3de10 amb folre i manilles és l’ambiciosa pista dels Castellers de Vilafranca a la Festa Major de Vilanova –la podreu veure en directe per La Xarxa– , demà dissabte, on compartiran plaça amb una Jove de Tarragona disposada a exigir-se el màxim i uns Bordegassos amb diverses opcions sobre la taula. Els verds s’han autoimposat repetir la gesta de l’any passat i descarregar de nou el 3de10 amb folre i manilles més matiner de la història. Seria el segon alçat aquesta temporada, després que els Minyons el coronessin amb suficiència a la seva Festa Major. L’assaig d’avui al Figarot acabarà de determinar les opcions del colós. Divendres passat van pujar els sisens, amb una part del folre i les manilles i avui necessitaran ampliar l’exigència de les proves. A més del castell de 10, els vilafranquins volen portar al seu barri marítim la torre de 9 amb folre i manilles i un dels dos castells de 9 amb l’agulla.

La Jove de Tarragona encara el doble repte de les Viles de final de juliol (demà Vilanova i la Geltrú, on coincideix amb els verds, i diumenge, Vilallonga del Camp, amb la Colla Vella). I ho fa amb la voluntat de demostrar el seu potencial i seguir el seu camí. El 5de9 amb folre carregat a Terrassa fa quatre setmanes va demostrar l’enorme potencial dels de la camisa lila, però va deixar al descobert algunes necessitats de millora i correcció que els d’Aleix Bordas han estat treballant en els darrers assaigs. L’enginyosa campanya engegada per la Jove és tota una declaració d’intencions per agafar el vol i Vilanova és el primer aeroport de destinació que, com l’any passat, té el cartell de gamma extra.

Per la seva part, els Bordegassos de Vilanova han estat fent bones proves de torre de 8 amb folre (a l’assaig d’ahir van posar els dosos) i, fins i tot, de 5de8, un castell que figura en l’agenda del seu cap de colla, Marcel·lí Ferrer, tot i que balla de dates. Amb tot, en acabat l’assaig d’ahir, Ferrer va anunciar 3 i 4de8 i torre de 7. Tàctica o convicció?

A pràcticament la mateixa hora que Vilanova i a set quilòmetres de distància, els focus també se centraran en la Diada del Juliol de Sitges. La Colla Joves hi acudeix amb elevades intencions, ja que han mobilitzat la seva parròquia per fer el 4de9 amb folre –que encara no han dut a plaça enguany– a més del 3de9f i el 3de8 amb l’agulla. La Joves ha fet els deures amb els castells inferiors als bàsics de 9 (els que porten pilar), però té assignatures pendents per ser a finals de juliol, com el 4de9f i el 5de8, si vol encarar un agost ambiciós. La Jove de Sitges podria tornar a dur a plaça el 4de8, que ja va descarregar fa quatre setmanes a Ribes, si els assaigs d’avui acaben d’adobar-ho, mentre que uns Castellers de Castelldefels en progressió s’han marcat l’actuació com un nou repte després d’haver recuperat el 4de7 amb l’agulla 22 anys després del darrer descarregat. També hi seran els Minyons de l’Arboç.

La Colla Vella té un doble compromís aquest cap de setmana: demà a Vila-seca i diumenge a Vilallonga. L’equip d’Albert Martínez valorava aquest dies la possibilitat de pujar el ritme i dur castells superiors al 3de9f aquest cap de setmana. Els juliols de la Vella acostumen a ser relativament tranquils, abans de la velocitat que imprimeix l’agost, però el resultat de Sant Joan va generar obligacions, que es van traduir en èxit a Altafulla (5de9f descarregat) i dubtes a les Vivendes (2de9fm desmuntat). Les proves d’avui acabaran de validar els plans.

I és que dimecres se celebra la també esperada diada de la Firagost, que en els darrers anys ha deixat de ser una actuació d’acompanyament per esdevenir una cita amb majúscules i que enguany arriba després de conèixer-se que les dues colles participaran a l’Smithsonian Festival de Washington. A la Vella, la parròquia demana la gesta de l’any passat (o el 4de9 sense folre, que ja es va assajar per Sant Joan), però la Tècnica necessita garanties absolutes que els plans aniran bé, ja que una altra ensopegada podria resultar excessiva. La Joves voldria estrenar les manilles, però també evidenciar que realment van de debò. Una part de la temporada de les colles vallenques es decideix també aquest cap de setmana.

SANTI TERRAZA

 

DISSABTE

Festa Major de Vilanova i la Geltrú
18h. Plaça de la Vila

 • Bordegassos de Vilanova
 • Castellers de Vilafranca
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona

Diada de Santa Anna a Reus
18h. Plaça de la Farinera

 • Brivalls de Cornudella
 • Margeners de Guissona
 • Xiquets de Reus

Diada d’estiu a Altafulla
18.30h. Plaça dels Vents

 • Castellers d’Altafulla
 • Nois de la Torre
 • Salats de Súria

Diada de Juliol a Sitges
19h. Cap de la Vila

 • Castellers de Castelldefels
 • Colla Jove de Castellers de Sitges
 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Minyons de l’Arboç

Festa Major de Vila-seca
19h. Plaça de l’Església

 • Colla Vella dels Xiquets de Valls
 • Xiquets de Tarragona
 • Xiquets de Vila-seca

 

DIUMENGE

Festa Major de Parets del Vallès
12h. Plaça de la Vila

 • Colla Castellera Nyerros de la Plana
 • Laietans de Gramenet
 • Manyacs de Parets

Festa Major de Vilallonga del Camp
19h. Plaça de l’Església

 • Colla Jove Xiquets de Tarragona
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls

Festa Major de Constantí
18h. Plaça de l’Església

 • Nois de la Torre
 • Xiquets de Tarragona

Foto 1: Assaig de 3de10fm dels Castellers de Vilafranca el passat divendres

Foto 2: Assaig de torre de 8 amb folre dels Bordegassos, ahir dijous

Articles relacionats:

L’evolució ‘in crescendo’ de les colles de Tarragona

La gamma extra es multiplica

Als castells de 9, per la porta gran

L’evolució de les manilles

El mite de 10