Les colles punteres es veuen les cares

La diada de les Cultures d’Altafulla d’aquest dissabte veurà el primer duel entre dues de les tres colles punteres: els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella. La setmana vinent, seran els verds i els Minyons de Terrassa els qui es trobaran a plaça (a les Santes de Mataró). Les tres colles actuaran juntes enguany en tres diades (Sant Fèlix, Noves Atenes i Mercadal), mentre que verds i rosats (junt amb una tercera o quarta colla) ho faran en cinc ocasions més (Altafulla, la Bisbal, el Catllar, l’Arboç i primer diumenge de Santa Tecla) i vilafranquins i terrassencs dos cops més (les Santes i la Mercè). Amb Altafulla comencen els particulars duels entre les tres colles punteres.

El calendari del 2017 registra tres diades on hi seran les tres colles que tenen descarregat el 4de10fm. Una és fixa, amb lletres vermelles en els seus calendaris i de màxim nivell (Sant Fèlix), una altra és bianual i de compromís menor (el Mercadal) i enguany hi apareix una tercera cita, que ha estat plantejada amb la intenció que sigui de màxims (la diada de la Nova Atenes de Terrassa).

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella són de les colles punteres les que més cops es troben a plaça. La seva coincidència en cartells de diades tradicionals propicien aquestes coincidències: el moment estel·lar dels duels vilafranquins i vallencs, com és habitual, serà el mes d’agost:

L’any passat, a les quatre diades d’agost (la Bisbal, el Catllar, l’Arboç i Sant Fèlix) van aconseguir uns números espectaculars: Els del Portal Nou van completar un 3de10fm, un 4de9sf, quatre 4de9fp, un 5de9f (més un carregat) i un Pde8fm (més un carregat), mentre que els de Cal Figarot van coronar un 4de10fm, van descarregar dos cops el 3de10fm, tres el 3de9fa, tres el Pde8fm, una Tde9fm i un 3de8s.

Al setembre, a la diada del Primer diumenge de Festes de Santa Tecla a Tarragona, vilafranquins i vallencs intentaran donar el màxim en una plaça de categoria. L’any passat es van veure tres castells de 10, tot i que va haver-hi masses caigudes: Vilafranca va completar el 3de10fm, però la Vella va deixar en carregats el 4de10fm, el 3de10fm i el 4de9fp.

Al seu torn, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa iniciaran les seves coincidències a plaça la setmana vinent, amb les Santes de Mataró, on actuaran plegats per cinquè any consecutiu.

Les dues colles es trobaran a plaça en quatre diades més: les tres on hi haurà també la Vella (Sant Fèlix, Nova Atenes i Mercadal) i la Mercè, on els verds tornen enguany després de dos anys d’absència. A Mataró, l’any passat, els Castellers de Vilafranca van tenir problemes amb la Tde9fm –es va quedar en intent– i van sortir de la diada completant el 3de9fa, 4de9f, 3de9f i Pde8fm. Els malves van aconseguir descarregar el 2de9fm, 9de8, 4de9f i Pde6. Com a novetat respecte el 2016, també es trobaran a la diada de colles convidades de la Mercè a Barcelona –els dos últims anys la Colla Joves ha substituït als verds–. Els de Cal Figarot mai hi no han portat un castell de 10 a Barcelona, mentre que els de Terrassa van descarregar l’any passat el primer 3de10fm fet a Barcelona.

MANEL CARBONELL

 

Les actuacions on coincideixen les colles punteres:

15-07-2017 Diada de les Cultures a Altafulla
Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Xiquets de Tarragona i Castellers d’Altafulla

23-07-2017 Festa Major de Les Santes a Mataró
Minyons de Terrassa, Castellers de Vilafranca i Capgrossos de Mataró

15-08-2017 Festa Major de la Bisbal del Penedès
Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls

26-08-2017 Festa Major del Catllar
Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Jove Xiquets de Tarragona

27-08-2017 Festa Major de l’Arboç
Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona i Minyons de l’Arboç

30-08-2017 Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès
Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa i Colla Joves Xiquets de Valls

17-09-2017 Diada del Primer diumenge de Festes de Santa Tecla a Tarragona
Castellers de Vilafranca , Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets de Tarragona

23-09-2017 Diada de colles convidades de la Mercè a Barcelona
Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa i Castellers de Barcelona

30-09-2017 Diada Castellera de la Nova Atenes a Terrassa
Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa

07-10-2017 Diada del Mercadal a Reus
Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Capgrossos de Mataró i Xiquets de Reus

 

Foto: Vista àeria de la diada de Sant Fèlix del 2016

Articles relacionats:

Altafulla i Torredembarra: joc a dues bandes

Altafulla, punt de trobada

La ‘Setmana del retrovisor’ o els castells en màxima intensitat

El canvi de cromos entre les colles punteres

Emoció i passió a les Santes

Les Santes amb folre i manilles

El canvi de cromos entre les colles punteres