L’evolució ‘in crescendo’ de les colles de Tarragona

Tarragona és la població que més creix com a escenari de grans castells; és a dir, els de 9 i de gamma extra. En la dècada actual se n’han vist 289, mentre que a Vilafranca han estat 237 i a Barcelona, 209. El disseny d’un calendari d’actuacions de primer nivell és la clau d’aquesta expansió –i que li va valdre guanyar el premi La Plaça de la temporada a la darrera Nit de Castells–, però també la progressió de les quatre colles de la ciutat: Jove de Tarragona, Xiquets de Tarragona, Castellers de Sant Pere i Sant Pau i Xiquets del Serrallo. La comparació de la fotografia de com es trobaven les colles a començament de segle (quan el món casteller va viure el moment de màxima expansió abans de l’arribada del període actual) és significativa. Hem fet aquest exercici i il·lustra com la gràfica del sostre de les quatre colles evoluciona cap amunt.

A començament del segle XXI –quan el món casteller ja veia construccions com el 3de10fm, el 4de9sf o el 2de8sf–, les dues colles tarragonines grans tan sols coronaven els bàsics de 9 (com es pot observar al gràfic de sota), mentre que les dues de barri tenien prou feina per a completar castells de la gamma mitjana de 7. Va passar l’any 2000, en què tants Jove com Xiquets no van passar del 3de9f carregat. Per als Xiquets va ser un èxit, ja que tot just hi acabaven d’arribar, però per a la Jove va suposar un significatiu pas enrere. La distància entre les colles de Tarragona amb les de Valls, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa resultava en aquells moments abismal. Aquesta tendència es va mantenir els anys posteriors. Per exemple, l’any 2002 –quan les colles punteres encara mantenien, tot i que amb dificultats, el nivell dels anys anteriors, la Jove no va fer cap castell de 9 (tampoc el 2003) ni va descarregar el 5de8 ni el 4de8. El 2003, els Xiquets no van arribar a descarregar cap castell de la gamma alta de 8 (es van quedar amb dos 2de8f coronats).

Els colors de les gràfiques identifiquen les camises de les quatre colles (lila: Jove; vermell: Xiquets; verd: Sant Pere i Sant Pau; blau: Serrallo).

Els indicadors en groc indiquen que el sostre va quedar només carregat

Dades: Base de dades CJXT / CCCC

La Jove de Tarragona, va tenir un inici de segle força irregular, però després del 2007 –exercici en què van recular de nou i només va poder completar castells de la gamma alta de 8– el creixement va resultar espectacular. La comparació de la fotografia entre la Jove del 2007 i la de deu anys enrere resulta simptomàtica i rellevant de la destacada evolució protagonitzada pels de la camisa lila. L’any 2011 va carregar el primer 5de9f, i a partir de la temporada següent han completat sempre castells de gamma extra. El 2014, al Concurs, va arribar el primer castell de 10 dels del Cós del Bou, fita que van superar l’any passat al Vendrell quan van descarregar el 3de10fm al Vendrell.

Després de retrocedir en consecució de registres, els Xiquets van experimentar creixement sostingut superat el 2003: les temporades 2004, 2005 i 2006 van incrementar el nombre de castells de gamma alta de 8 completats. Des del 2007, exceptuant l’any 2010, sempre han descarregat com a mínim un bàsic de 9. En els últims anys han augmentat el nombre de bàsics de 9 descarregats, i el 2014 i el 2015 van arribar a descarregar castells de gamma extra. L’any passat, però, van tornar a recular.

Per la seva part, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, van estar completant, durant la primera dècada del segle, castells de la gamma mitjana de 7 –excepte 2004-2006 que es van quedar en els bàsics de 7–. El 2011 van carregar per primer cop el 2de7 i l’any següent el van descarregar. L’any 2014 van carregar per primer cop el 3de8 a la diada de Sant Magí i el van descarregar al Concurs. El salt protagonitzat els dos últims anys és dels que marquen època i el 2016 van estrenar els folres traient bon suc del seu pilar.

De les quatre colles de la ciutat, els Xiquets del Serrallo són els que han mantingut la gràfica amb major estabilitat sense creixements sostinguts, llevat de pujades puntuals. El seu lloc entre els castells mitjans de 7 ha estat constant, excepte dos anys que els van perdre (2003 i 2004) i l’ascensió puntual del 2013, en què van carregar l’únic castell de 8 que han fet fins hores d’ara –van intentar el 4de8 el 2014 i el 2015 sense èxit–. El 2015 van completar el 2de7 i l’any passat tan sols el van poder carregar.

MANEL CARBONELL

Foto 1: 4de8 de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau per Santa Tecla del 2015

Articles relacionats:

El lila i el verd estan de moda a Tarragona

Aquesta Jove recorda la del 2014

El somni folrat de Sant Pere i Sant Pau

El Serrallo desplega les aletes

Els Xiquets de Tarragona entren al Top 100

1 comentari

  1. Pingback: c3j8vb5w4dxctv36cxct5x4wd