O descarregat, o descarregat

Hi ha missatges que fan fortuna i d’altres que no s’adiuen. Un anunci actual d’una mútua resa que els catalans som patidors de mena i que patim per tot: fins i tot “per veure carregar el castell o si farem llenya”.  La frase s’entén perfectament però amaga en el subconscient la llicència de donar per feina feta els castells quan són carregats. Des de fa temps, diferents veus reclamen un canvi en la manera de pensar i retornar a la idea original que l’únic objectiu dels castells hauria de ser el de descarregar-los –sense treure mèrit a carregar, però restant el valor que se li donen als castells tan sols coronats–.

Aquest dies, per les xarxes socials s’han pogut llegir opinions de destacats castellers. Ex-caps de colla com Lluís Esclassans (Castellers de Vilafranca), Andreu Botella (Castellers de Sants) o Lluís Feliu (Capgrossos de Mataró) han piulat per Twitter a favor de no considerar com a bons els castells tan sols carregats. Esclassans apunta que a Vilafranca s’estaria a prop d’acceptar tan sols els castells descarregats o “amb la canalla a fora”. Un debat recorrent i avivat aquest dies a partir de la sensació d’alarma creada per les darreres caigudes en grans castells.

La mala fortuna o l’avançament de la data d’estrena ha fet que enguany s’hagin vist ja uns quants castells només coronats,  i en una xifra menor uns quants de fallits. S’han d’evitar les caigudes sempre que sigui possible i tan sols el seny farà que s’evitin intents no suficientment assajats. Fer proves de qualitat senceres a l’assaig amb un pis menys a terra de l’objectiu o proves del castell a intentar fins a quints/dosos/cassoleta és una garantia d’èxit. Les caigudes a plaça haurien de ser fruit d’un accident o d’imponderables, no d’una probabilitat alta. Som conscients que el 100% d’èxit és impossible de garantir, però si que és pot evitar fer experiments a plaça (que no seria el cas en la majoria d’ocasions, ni el de les colles grans).

Però, sense arriscar no és possible superar-se?. Aquí entraria en joc el valor casteller més preuat: el seny (assaig: efectius i temps). També cal establir mecanismes on les colles no estiguin penalitzades per errades puntuals. Un castell carregat no es pot tornar a provar, en canvi un que ha caigut abans de l’aleta sí –això és una contradicció–.

En la dinàmica castellera hi ha la regla valida al Concurs –amb precedents històrics, però no aplicada a la pràctica actual– que permet provar un castell prèviament tan sols coronat. L’objectiu seria poder intentar de nou un castell no descarregat per tal de completar-lo, es dóna la circumstància que un castell fallit es pot tornar a provar i un de carregat no –té penalitat coronar un castell i no fer llenya abans de l’aleta–. En el cas dels desmuntats és obvi que existeix una segona oportunitat –una tercera està també mal vist a plaça, tot i que succeeix en diades menors, i està totalment prohibit fer tres intents d’un mateix castell al Concurs–.

Cugat Comas, cap de colla dels Capgrossos, va exposar, a l’assemblea en què va ser escollit fa uns mesos, que es plantejava com a bona l’opció de repetir un castell prèviament coronat i que per alguna circumstància els hagués fallat, sense afectar la integritat dels seus components. Com al Concurs: poder tornar-hi si l’has carregat i creus que el tens per descarregar. Una mesura que segons Comas podria aplicar-se a les places amb el vistiplau de totes les colles actuants. Aquest seria un nou pas endavant, després de recollir-ho el Concurs, per tal de treure valor als castells només carregats. Guillem Bartolí, ex–cap de la Colla Vella, ha manifestat reiteradament que aquesta normativa hauria de contemplar el segon  intent com el vàlid: invalidant també el primer coronat si la segona temptativa queda en intent. Un extrem a discutir però que de moment, al Concurs, puntua el que obté un millor resultat.

L’opció de provar de nou un castell carregat en les diades convencionals hauria d’anar acompanyat d’un canvi en el sistema de rondes tradicional de tres tandes: que el sistema de tres rondes continués i l’opció d’una quarta i d’un cinquena en cas de no tenir tres castells descarregats seria la més lògica. És evident que l’ús de provar de nou un castell carregat tan sols l’empraran les colles quan busquin un resultat important. No sembla necessari repetir un castell menor coronat quan és habitual descarregar-lo. Per exemple: semblaria lògic poder tornar a provar un 2de8f(c) per una colla de gamma alta de 8 i no tant per una colla de gamma extra en una diada de tràmit. Això permetria poder esmenar una errada corregible en actuacions on l’objectiu és aparentment a l’abast. Per posar un exemple pràctic: que la Colla Vella pogués tornar a provar el 3de10fm de Sant Joan (a punt de coronar-se) i que els Minyons no  poguessin repetir el de la Festa Major de Terrassa (caigut a la sortida de setens) no sembla massa just. Un altre exemple: si l’enxaneta del primer (i)3de10fm dels Minyons –a la seva diada del 1998– hagués caigut un cop feta a l’aleta, en lloc de relliscar a l’encavalcada, no haguessin pogut tornar-hi i descarregar-lo aquell dia i amb un món casteller sense castells carregats no comptaria.

El futur dels castells passar per: o descarregat, o descarregat. Qualsevol altra opció hauria de ser invalidada; tot i que coronar té molt de mèrit, com també té que l’enxaneta arribi a remuntat un dels dosos. Una cosa són els castells descarregats i una altra els mèrits o els punts. Sí hem de patir: patim per veure descarregar els castells, si us plau.

Principals castells del 2017 per ordre de nombre de tan sols carregats:

2017 descarregat carregat fallit desmuntat
Pde6 40 5 1 0
2de8f 53 4 0 3
4de8a 8 4 0 0
5de9f 0 2 0 0
Pde7f 9 2 0 0
3de10fm 0 1 1 0
3de8 120 1 0 3
3de9f 32 1 1 3
4de8 147 1 2 16
7de8 9 1 0 1
2de9fm 3
3de8a 3
3de9fa 1
4de9f 12 1 1
5de8 30 1
9de8 1
Pde8fm 1
469 d 22 c 6 if 28 id

CARLES ESTEVE

Foto 1: 2de8sf carregat pels Castellers de Vilafranca, al Concurs del 2016

Foto 2: La Jove de Tarragona carregant el 5de9f, el passat diumenge a Terrassa

Articles relacionats:

Pauses castelleres insuportables

Sobre els castells carregats

Els castells carregats perden valor

El Concurs penalitza els castells carregats