Vilafranca també és vermella

A la quarta ronda del Concurs de l’any 2000, la megafonia de la plaça de braus de Tarragona va anunciar un dels moments més rellevants de la jornada: els Xicots de Vilafranca intentarien la torre de 8 amb folre. Havien descarregat la de 7 i el 4de8 i coronat, per primer cop, el 3de8, i això els animava a fer un salt cap a un territori desconegut per a la colla en els seus divuit anys d’història: els folres. L’anunci era doblement sorprenent: en primer lloc, pel que suposava d’avenç en els seus registres i, al mateix temps, perquè els Xicots sempre s’havien caracteritzat per ser una colla limitada d’efectius que treia un extraordinari rendiment als seus recursos.

Entre aquella torre de 8 amb folre i els castells de 9, que van arribar el 2015, la segona colla de Vilafranca ha viscut una notable progressió en registres, en creixement social i en implantació en la vida local. Aquesta evolució ha estat especialment significativa en els darrers dos anys, coincidint amb els primers castells de 9: la gran quantitat –i domini absolut de construccions de 8– i la implantació d’una nova mentalitat de com afrontar els reptes han resultat claus en aquesta evolució positiva. L’obertura a unes dinàmiques d’assaig més intenses, seguint el model que triomfa en la majoria de colles, i, paral·lelament, l’aposta absoluta per la cultura dels castells descarregats són conseqüències d’aquesta nova era, que, com no podia ser d’una altra manera, han donat resultats efectius i contundents.

Les dades ho evidencien de manera clara (vegeu el gràfic de sota): els Xicots s’han fet els amos dels castells de 8 per fer el salt als de 9. Ho han fet tant que alguns anys, com els dos darrers, han esdevingut la colla que fa més castells de 8. Però la clau de l’èxit no ha estat el què, sinó el com, ja que el percentatge d’efectivitat amb els bàsics de 8 ha resultat brillant: des del 2014 no tenen cap cap caiguda en el 3de8 i el 4de8. Enguany, de fet, han descarregat tot el que han provat fins ara; sense cap intent ni desmuntat.

En aquesta projecció cap a l’èxit hi ha hagut un nom destacat; el d’Aina Mallol, que ha estat la cap de colla dels de la camisa vermella els anys que han protagonitzat el canvi i la seva progressió més espectacular. Mallol va implantar un sistema de tecnificació i d’intensificació en els assaigs que ha donat resultats. L’actual cap de colla, Gabi Cot, manté amb encert aquest mètode, també amb significativa eficàcia: Cot ha hagut de recomposar algunes peces claus del tronc, com la mateixa Mallol –que pujava al terç de la rengla en els castells de 8–, sense que això li hagi impedit mantenir el nivell d’exigència i recollir els fruits com el 4de9 amb folre descarregat aquest dissabte a la Granada. El cap de colla dels Xicots es va marcar fer castells de 8 arreu –i de 9 quan fos el moment– i ho està fent des de la primera actuació de la temporada. Ara ja pensa en la tripleta i ha començat a fer les primeres proves de manilles: sense pressa però sense pausa.

Quan els Xicots van anunciar aquella torre de 8 amb folre al Concurs del 2000, un nombre significatiu de membres dels Castellers de Vilafranca van travessar la plaça per posar-s’hi al seu peu. Era la primera vegada que, de manera nítida, els verds mostraven un reconeixement al paper de la colla que s’havia fundat a partir d’una escissió del Figarot no sense pocs traumes inicials. En els darrers anys, el reconeixement al destacat paper dels Xicots ha estat més explícit a Vilafranca. El salt als castells de 9, la modernització de la colla i el creixement social –superant alguns estigmes marcats d’anys enrere– han propiciat que ara quan es parla de la Vilafranca castellera es mostrin dos colors.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Detall del 4de9 amb folre dels Xicots descarregat dissabte a la Granada

Foto 2: Gabi Cot s’adreça als seus castellers després de l’èxit de dissabte

Articles relacionats:

Els Xicots triomfen en un cap de setmana dispar

Els Nens i els Xicots s’emmirallen i s’emmanillen

La pugna de Sabadell, Reus, Nens i Xicots

Les dones dels Xicots i el 4de8

Els Xicots guanyen el Mundial B

Els Xicots culminen el cim de 9