Vilanova mostra moltes més llums que ombres

Tot i el que pot semblar, si es tenen en compte les xifres de l’any passat, els castells de 10 són extremadament difícils i tenir-los sota control és una assignatura de primer nivell. Ahir a Vilanova ho van tornar a patir els Castellers de Vilafranca –la colla que l’any passat va batre el rècord de 3de10fm en una mateixa temporada, amb sis descarregats–, ja que el seu primer castell de 10 de l’any els va quedar en carregat. Els verds van sortir de la diada amb un gust agredolç, ja que van complir els seus objectius parcialment. La Jove de Tarragona, per la seva part, va demostrar que el 2017 està cridat a ser encara més gran que l’excel·lent 2016. Altres notes significatives del cap de setmana les han protagonitzat els Bordegassos de Vilanova (primer 3de8 en dos anys), els Xiquets de Reus (que van carregat el primer 4de8 amb l’agulla de la seva història), els Castellers de Castelldefels (primer 5de7 descarregat de la seva història) i els Brivalls de Cornudella (primers castells de 7 de l’any).

L’actuació de la Festa Major de Vilanova no va decebre i les tres colles s’hi van presentar amb elevades intencions. El cartell de totes tres era de màxims i el resultat va ser d’èxit complet per a la Jove i els locals i parcial per als verds. Els vilafranquins van atacar el 3de10fm després d’haver descarregat la cinquena torre de 9 amb folre i manilles del curs, potser la millor d’enguany. El 3 va pujar ferm, però amb els dosos col·locats hi va haver una rengla que va perdre mides. En el moment de l’aleta, el castell es va tancar per dalt i va acabar saltant. La caiguda no va reduir als vilafranquins, que en tercera ronda van tornar a descarregar el 4de9 amb folre i l’agulla, com ja van fer a Mataró la setmana passada. A la tanda de pilars van enlairar el pilar de 8 amb folre i manilles, però els va quedar en desmuntat. Moltes més llums que ombres en l’actuació d’uns verds que van mobilitzar un ampli gruix de castellers, però que amb la caiguda del 3de10fm carregat genera alguns interrogants que se sumen al 4de9sf que van deixar en intent a Tarragona. En el que portem de temporada, els castells de major dificultat ha anat quatre cops a plaça i en cap ocasió s’han descarregat (dos 3de10fm carregats per Minyons i Vilafranca i un intent de la Vella, a més del 4de9sf intentat pels verds).

La Jove de Tarragona va tornar a superar-se a Vilanova, com ja havia fet en els darrers anys i ahir van plantar tres castells superiors al 3de9f: van obrir amb el 9e8 (amb tres enxanetes), van continuar amb el 5de9f (el primer descarregat del curs, que s’afegeix al que van coronar a Terrassa), van continuar amb el 4de9f i van brodar la brillant jornada amb el pde8fm, l’únic que es va veure a la plaça de la Vila de Vilanova.

Per la seva part, els Bordegassos van complir els objectius. Van sortir amb un bon 3de8, van continuar amb un treballat 4de8 i van complir amb una torre de 7 de tràmit. Amb un cap de colla ambiciós i enginyós com en Marcel·lí Ferrer, els de la camisa groga apunten a objectius més alts per al segon tram.

A Sitges també hi va haver castells de 9. El que va portar una Colla Joves ambiciosa, que va sortir de 3de9 amb folre (el primer que fan a Sitges) i que en segona ronda van abordar un 4de9f que van haver de desmuntar quan entrava l’aixecador ja que va perdre mides. Van fer també el 2de8f i van demostrar el seu domini del pilar plantant el 3de8 amb el pilar i el pilar de 6 de cloenda. La Jove de Sitges va renunciar al 4de8, que ja va descarregar fa un mes, perquè els darrers assaigs no van sortir rodons i va fer castells de la gamma mitjana de 7, mentre que els Castellers de Castelldefels conservaran en el record aquesta diada: van descarregar el primer 5de7 de la seva història. Una construcció que van carregar l’any passat al Concurs de Torredembarra (que ja havien coronat als anys noranta) i que se suma l’èxit de la setmana passada, en què van descarregar el primer 4de7 amb l’agulla en 22 anys. Els Minyons de l’Arboç van tenir en el 3de7 el seu millor castell.

També va resultar històrica l’actuació de Reus, en què la colla local va carregar el primer 4de8 de la seva història. Els de la camisa avellana treuen rèdit al seu bon pilar (van completar el de 6 també), sumat al potencial dels sues castells. En la mateixa diada, els Brivalls van fer els primers castells de 7 de l’any.

La Colla Vella ha doblat aquest cap de setmana i ha fet el 3de9 amb folre ahir a Vila-seca i avui a Altafulla. En totes dues ocasions els ha acompanyat de castell de la gamma alta de 8 i del pilar de 6, tot pensant en la diada de Firagost de dimecres. A Vilallonga, la Jove ha plantat també el 3de9f, junt amb el poc habitual 2de8f i el 4de8 amb l’agulla i un pilar de 7 que exhibeixen amb comoditat.

Altres notes del cap de setmana són la gamma mitjana exhibida pels Castellers d’Altafulla i els Nois de la Torre, el 3de7 per sota dels Castellers de Barcelona, plantat ahir a la Festa Catalana, junt amb diverses colles de muixerangues i ball de valencians. Un 3 per sota que tot indica que ha tornat a pintar.se de color vermell amb la intenció que es mantingui temps.

DISSABTE

Festa Major de Vilanova i la Geltrú

 • Bordegassos de Vilanova: 3de8, 4de8, 2de7
 • Castellers de Vilafranca: Tde9fm, 3de10fm(c), 4de9fa, (id)Pde8fm
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 9de8, 5de9f, 4de9f, Pde8fm

Diada de Santa Anna a Reus

 • Brivalls de Cornudella: 3de7, 4de7, 5de6
 • Margeners de Guissona: 3de6, 3de6p, 4de6
 • Xiquets de Reus: 4de8a(c), 3de8, 4de8, Pde6

Diada d’estiu a Altafulla

 • Castellers d’Altafulla: 4de7, 3de7a, 3de7
 • Nois de la Torre: 4de7, 4de7a, 3de7a
 • Salats de Súria: 4de6, 2de6, 4de6a

Diada de Juliol a Sitges

 • Castellers de Castelldefels: 5de7, (id)4de7, 4de7, 3de7
 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 4de7a, 5de7, 4de7
 • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9f, (id)4de9f, 2de8f, 3de8a, Pde6
 • Minyons de l’Arboç: 3de7, 4de6, 3de6

Festa Major de Vila-seca

 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 5de8, 3de9f, 4de8a, Pde6
 • Xiquets de Tarragona: 4de8(c), 3de8, 2de7
 • Xiquets de Vila-seca: 3de7, (id)4de7, 2de6, 4de7

DIUMENGE

Festa Major de Parets del Vallès

 • Colla Castellera Nyerros de la Plana
 • Laietans de Gramenet
 • Manyacs de Parets

Festa Major de Vilallonga del Camp

 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, 2de8f, 4de8a, pde7f
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 5de8, 3de9f, 4de8p, Pde6

Festa Major de Constantí

 • Nois de la Torre: 3de7, 3de7a, 4de7
 • Xiquets de Tarragona: 5de7, (id)3de8, 3de8, 2de7

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de10fm dels Castellers de Vilafranca carregat dissabte a Vilanova

Foto 2: 5de9 amb folre de la Jove de Tarragona a Vilanova (Foto: Virgili)

Foto 4: 4de8 amb l’agulla carregat pels Xiquets de Reus

Foto 4: 3de8 dels Bordegassos de Vilanova (Foto: Rosa M. Farré)

Foto 5: 3de9f de la Joves de Valls a Sitges

Foto 6: 5de7 dels Castellers de Castelldefels Sitges

Articles relacionats:

La Zona Tradicional atreu l’atenció

L’evolució ‘in crescendo’ de les colles de Tarragona

La gamma extra es multiplica

Als castells de 9, per la porta gran

L’evolució de les manilles

El mite de 10