Capgrossos i Jove no fan de llebre: van per feina

S’enceta el mes d’agost: per a les colles del nord és temps de vacances i per a les de la Zona Tradicional de màxima activitat, ja que se celebren les festes majors destacades en el calendari casteller. En els propers dies, de ben segur que es produiran canvis en l’estat comparatiu de la temporada, però de moment ja s’intueix que la temporada serà molt competida. Els Capgrossos de Mataró i la Jove de Tarragona s’han guanyat el respecte i ja no fan de llebre que esperona a les grans colles: poden superar a qualsevol en un moment concret.

Un cop acabat el juliol és un bon moment per examinar l’estat de les principals colles i visualitzar amb què arriben fet a 31 juliol –final de l’obertura de temporada–. El Baròmetre Casteller mostra un podi amb verds i Minyons de 10 –carregat– i amb la sorpresa dels Capgrossos com a tercera colla. La Jove de Tarragona és la quarta colla per gamma. Això passa a menys d’un mes per Sant Fèlix i on les colles de Valls encara tenen molt a dir –començant per la Firagost–.

Els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca encapçalen la temporada amb el 3de10fm que els dona un plus de crèdit, però, també un toc d’atenció amb les caigudes patides. Els verds tenen amés un ampli ventall amb els dos castells amb agulla, el domini sobre la torre emmanillada i el 3de8 per sota: avals que no poden amagar la frustració per no haver pogut domesticar el 4de9 sense folre com pretenien. La manca del pde8fm és una anècdota, però, assenyala un punt feble a l’hora de disposar de recanvis -sempre necessaris-. Els malves va estar esplèndids per la seva Festa Major completant manilles amb el 2de9 i pilar de 8, però, no han pogut demostrar la seva fortalesa més enllà i el 5de9 amb folre de la vigília el van deixar a mitges.

Una de les sorpreses d’aquestes alçades de temporada és la presència dels Capgrossos al podi provisional, i que el quart lloc per gamma de castells és per la Jove de Tarragona –s’invertiria l’ordre en el cas de fer valer els pilars–. Les dues colles han assolit resultats superiors al costat de colles més grans i no actuen com a simples convidades o amfitriones. En aquesta situació de vent a favor d’aquestes dues colles ha deixat als Xiquets de Valls momentàniament fora dels llocs destacats. La Colla Vella va acte seguit de les quatre primeres i la Joves no apareix fins el vuitè lloc per gamma. L’agost provocarà moviments, però l’actual estat també és un indicador de les prestacions de les colles a aquestes alçades i posen a Capgrossos i Jove en un lloc de disputa al costat de les colles del cartell tradicional de Sant Fèlix. Qualsevol de les colles més grans pots veure’s sorpresa, tal com ha passat aquest cap de setmana o en anteriors jornades.

Al Baròmetre 2017 destaca la posició envejable dels Marrecs de Salt o la de privilegi dels Xicots de Vilafranca i per contra la discreta dels de la Vila de Gràcia. L’agost provocarà canvis, especialment entre les colles del sud, i al setembre amb el segon tram –el de clausurà– és veurà com queda la temporada que es presenta apassionant.

18 primers llocs del Baròmetre Casteller a 30 de juliol de 2017 (tres millors castells i millors pilar de les colles folrades).

Castellers de Vilafranca 3de10fm(c) 3de9fa 4de9fa Pde7f
Minyons de Terrassa 3de10fm(c) 2de9fm 5de9f(c) Pde8fm
Capgrossos de Mataró 5de9f 2de9fm 3de9f Pde6
Colla Jove Xiquets de Tarragona 5de9f 9de8 3de9f Pde8fm
Colla Vella dels Xiquets de Valls 5de9f 3de9f 4de9f Pde6
Castellers de Barcelona 3de9f 4de9f 5de8 Pde6(c)
Castellers de Sants 3de9f 4de9f 5de8 Pde5
Colla Joves Xiquets de Valls 3de9f 3de8a 4de8a Pde7f
Xiquets de Tarragona 4de9f 4de8a 5de8 Pde7f
Marrecs de Salt 3de9f 5de8 2de8f Pde6(c)
Castellers de Sabadell 3de9f 2de8f 7de8 Pde5
Xicots de Vilafranca 4de9f 2de8f 3de8 Pde5
Nens del Vendrell 5de8 2de8f 3de8 Pde7f
Castellers de Sant Cugat 5de8 2de8f 3de8 Pde6
Xiquets de Reus 4de8a(c) 2de8f 3de8 Pde7f
Castellers de la Vila de Gràcia 2de8f 7de8 3de8 Pde5
Moixiganguers d’Igualada 2de8f 3de8 4de8 Pde5
Sagals d’Osona 2de8f 3de8 4de8 Pde5

Grans castells aixecats aquest 2017:

4de9f 3de9f 9de8 3de8s 2de9fm Pde8fm 5de9f 4de9fa 3de9fa 3de10fm
0c 24d 1c 51d 0c 2d 0c 1d 0c 7d 0c 2d 2c 3d 0c 2d 0c 3d 2c 0d
Capgrossos de Mataró 1d 7d 1d 1d
Castellers de Barcelona 1d 1d
Castellers de Sabadell 2d
Castellers de Sants 2d 3d
Castellers de Vilafranca 6d 7d 1d 5d 2d 3d 1c
Jove X. de Tarragona 4d 7d 2d 1d 1c 1d
Colla Joves de Valls 1c 3d
Marrecs de Salt 1d
Minyons de Terrassa 2d 9d 1d 1d 1c 1c
Colla Vella de Valls 5d 11d 1d
Xicots de Vilafranca 1d
Xiquets de Tarragona 2d

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Els Capgrossos alçant el 5de9f a Les Santes

Foto 2: Pde8fm de la Jove de Tarragona a Vilanova, el passat dissabte

Articles relacionats:

Una Firagost per als deures pendents

La Zona Tradicional atreu l’atenció

Als castells de 9, per la porta gran

La gamma extra es multiplica

Colles grans que ho volen ser més