Caure al Concurs farà més mal

L’objectiu prioritari apareix cada cop més definit: que els castells carregats perdin valor. (Matís necessari: que perdin valor de manera progressiva, no de cop i volta). Aquesta ha estat la principal qüestió de fe que ha motivat al Concurs de Castells a decidir que en la propera edició, a celebrar el 2018, només es podrà puntuar un castell carregat, a diferència del que succeïa fins ara. La taula del Concurs, a més, sofreix algunes variacions on els castells de gamma extraordinària sense folre (com el 4de9sf i el 2de8sf) adquireixen més punts que els de 10 amb folre i manilles.

Cada cop menys caigudes. Tradicionalment, el Concurs tenia la merescuda fama de ser un cau de caigudes. Als anys vuitanta era la diada que n’acumulava més (un 44% dels castells provats queien), però als anys noranta i primera dècada del segle XXI ja va ser superada o igualada per altres actuacions (veieu gràfic adjunt amb dades fins el 2013). En la darrera edició, el volum de caigudes (intents i carregats) va ser del 29% entre les dotze primeres colles, una xifra molt similar a les darreres edicions (31% el 2016 i 28% el 2014). El percentatge de caigudes en les tres sessions, l’any passat va ser del 20%.

Ja fa sis anys, el Concurs va ser la primera exhibició que va penalitzar els despenjaments, ja que fins aleshores si queien dos castellers es considerava descarregat; amb el canvi, una única caiguda d’un sol casteller passava a ser carregat, en línia al que feia anys que defensaven els Minyons de Terrassa. Ara, la cita bianual de Tarragona ha fet un pas més a favor de la seguretat i a partir de la propera edició només acceptarà un únic castell carregat per a les seves tres convocatòries (les de diumenge i dissabte a la TAP i la de la setmana anterior a Torredembarra). És a dir, si una colla té més d’un castell carregat només li puntuarà el major, mentre que per tancar la suma necessitarà una altra construcció descarregada. Aquesta mesura també s’aplicarà per a les actuacions classificatòries, que començaran a puntuar a partir del proper 1 de setembre i que abraçaran fins el 31 d’agost de l’any vinent.

En els concursos celebrats aquest segle, cap colla s’ha imposat amb dos castells carregats que hagin estat decisius. Hi ha hagut alguns casos (com les victòries dels Castellers de Vilafranca el 2008 i 2014), però en tots dos casos tenien altres construccions descarregades per sumar que haurien alterat els punts, però no la classificació.

La decisió que només puntuï un castell carregat ha estat avalada per la Comissió Assessora del Concurs, integrada per representants de les sis primeres colles classificades en la darrera edició, a més de totes les tarragonines i altres persones designades directament per l’organització. La proposta ha estat de consens després d’estudiar diverses opcions, fins i tot la que considerava que els castells carregats no haurien de tenir cap valor, com cada cop hi ha més veus que defensen. Com ja va passar fa sis anys amb la proposta d’anul·lar els despenjaments com a castells descarregats, els Capgrossos de Mataró han estat una de les colles que més bandera ha fet de treure pes i presència als castells només coronats. (Des del 2008, els Capgrossos renuncien a portar un representant de la colla al jurat i designen un membre extern com a mostra de neutralitat i de creure’s la independència del jurat).

El 2de8sf i el 4de9sf per sobre dels castells de 10. Una altra de les novetats destacades per a la propera edició és que els dos castells de gamma extraordinària sense folre avui assolits (2de8sf i 4de9sf) passen per sobre del 3de10fm i el 4de10fm (vegeu la nova taula a sota). La raó és que aquestes dues construccions s’han sovintejat menys a les places, tot i ser més fàcils de portar arreu pel volum de gent. Com ja ha passat en anteriors ocasions, la taula ha estat modificada interpretant els resultats dels castells al llarg de les temporades. En les temporades 2015 i 2016, el 3de10fm ha estat descarregat 17 cops i coronat 7 més; i el flamant 4de10fm quatre cops descarregat i tres carregat, mentre que el 4de9sf s’ha completat set vegades a més d’una coronada, i la torre de 8 sense folre només s’ha descarregat una vegada i s’ha coronat en sis ocasions en els dos últims anys. De fet, aquest darrer castell només ha estat completat pels Castellers de Vilafranca.

Entren el 9de9f, el 2de10fmp i el 4de10sm. La taula de punts incorpora tres construccions més en els nivells més alts de dificultat. El 9de9 amb folre ha entrat a petició de la Jove de Tarragona (el protocol estableix que si una colla ha fet un castell de 8 no registrat en la taula pot sol·licitar que ingressi el de 9), mentre que el 4de10 sense manilles i el 2de10 amb folre, manilles i puntals ha entrat a proposta de la Comissió Assessora. Cap colla no els ha demanat explícitament, però és evident que aquestes construccions han entrat en les travesses i previsions de futur. El castell més puntuat és el 4de10 sense manilles, que supera el 3de9 sense folre, que ho era fins ara.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 4de9 sense folre de la Colla Vella al darrer Concurs (Foto: Rodrigo Sicilia)

Foto 2: Assaig de 9de9 amb folre de la Jove de Tarragona l’any passat

Articles relacionats:

Per una lectura més castellera del Concurs

Grans castells i xiulets

I el Concurs? Realment és tan diferent?

O descarregat o descarregat

Sobre els castells carregats

Els castells carregats perden valor

La histèria dels punts