Inventari de grans fites a completar

Aquesta temporada s’han vist per primer cop alguns grans castells en places de prestigi. També s’han estrenat places de 9 o han vist per primer vegada un castell de 9 descarregat. Fent l’inventari de grans castells sorgeixen algunes fites encara per finalitzar i que poden ser objectiu imminent. És l’honor del que aconsegueix la fita primer.

El 3de9 amb folre i l’agulla a Valls i el 4de9 amb folra i l’agulla a Vilanova –els dos dels Castellers de Vilafranca–, el 5de9 amb folre descarregat de la Jove a Vilanova i el dels Capgrossos a Mataró o el 3de8 per sota dels vilafranquins a Mataró, són algunes novetats en la història castellera d’aquestes places. Cada cop hi ha més repertori per assolir i més places per plantar-los, però en algunes poblacions emblemàtiques segueixen havent assignatures pendents.

Tot just fa un any que Valls va veure el seu primer castell de 10 descarregat, i  avui encara, de tot el catàleg de grans castells li manca veure el 2de8 sense folre descarregat i l’aleta del 2de9 sense manilles. Tampoc s’hi ha vist l’insòlit 7de9 amb folre –una raresa plantada un sol cop–. Els Castellers de Vilafranca hi van dur el passat juny el 3de9 amb folre i l’agulla i se’l van anotar a Valls abans que ningú. Per la seva part, a Vilafranca s’hi han vist totes les grans aletes possibles, però no s’hi ha descarregat el sostre casteller recent estrenat: el 4de10 amb folre i manilles –que sí s’ha descarregat a Terrassa, Tarragona i Valls–. A Tarragona s’hi han completat gairebé tots els grans castells descarregats fins avui, llevat del 3de8 per sota que no s’hi ha provat mai i el 7de9f. A Terrassa tampoc s’hi ha vist mai el 3de8s ni el 2de8 sense folre –tot i que s’han intentat tots dos–. Fins a nou poblacions han vist castells de 10 i entre aquestes n’hi algunes amb castells per acabar. A Barcelona no s’ha descarregat mai el 4de9 amb folre i l’agulla, al Vendrell el 2de8 sense folre, a Girona el 9de8 i el 4de9fa, a Terrassa el 4de9 sense folre, a Valls el 2de8sf i a Vilafranca el 4de10 amb folre i manilles i el 2de9 sense manilles –únic lloc on s’ha coronat–.

Places de 10 amb castells coronats (C), pendents de ser descarregats:

Barcelona El Vendrell Girona L’Arboç Tarragona Terrassa Valls Vilafranca Vilanova
4de9f d d d d d d d d d
3de9f d d d d d d d d d
9de8 d d C d d d d d d
3de8s d d d d
2de9fm d d d d d d d d d
Pde8fm d d d d d d d d d
7de9f d
5de9f d d d d d d d d d
4de9fa C C d d d d d d
3de9fa d d d d d d d d
4de9sf d d C d d
2de8sf C d C d
3de10fm d d d d d d d d d
4de10fm d d d C
2de9sm C

Les fites pendents de culminar-se són més si s’amplia la recerca a totes les places de 9. Tan sols 4 dels 15 grans castells s’han descarregat allà on s’hi ha fet l’aleta: 3de8s, 7de9f, 3de9fa i 3de10fm. A més hi ha cinc places pendents de veure el castell de 9 descarregat. De feina n’hi ha per fer i d’oportunitats de ser el primer, moltes.

Grans castells, número de places on s’han completat i places on estan pendents de ser descarregats:

poblacions descarregat carregat carregat carregat carregat
4de9f 45 El Masnou Vila-rodona
3de9f 74 Begues Calafell Solsona
9de8 17 Girona Torredembarra
3de8s 7
2de9fm 19 Torredembarra
Pde8fm 13 Altafulla
7de9f 1
5de9f 13 La Bisbal Sitges
4de9fa 11 Barcelona Girona
3de9fa 12
4de9sf 5 La Bisbal Mataró Terrassa Vila-rodona
2de8sf 2 El Vendrell Valls Vila-rodona
3de10fm 9
4de10fm 3 Vilafranca
2de9sm 0 Vilafranca

CARLES ESTEVE

Foto: 3de8s dels Verds a Mataró

Articles relacionats:

La Zona Tradicional atreu l’atenció

Plantant la bandera: completar la millor actuació de la cita…

La gamma extra es multiplica