La millor vigília de verds i vermells

La diada de vigília de Sant Fèlix de Vilafranca ha estat brillant amb les millors actuacions de Castellers i Xicots de Vilafranca en aquest dia. Les manilles de la torre verda i el castell de 9 dels vermells han marcat una diada profitosa i que cada cop te més flaire de derbi local amb permís de l’evident superioritat dels Castellers de Vilafranca.

La primera de les tres diades de la Festa Major de Vilafranca s’ha iniciat passades les tres de la tarda –fet que s’ha traduït en una notòria reducció del públic a partir de la segona ronda–. Els Xicots han obert completant el 4de9 amb folre: l’han tirat al segon peu i l’han dominat amb suficiència i aprofitant l’excel·lent canalla que disposen. El segon de l’any i el primer que completen a casa després d’estrenar-lo carregat l’any passat pel Roser i descarregar-lo el passat juliol a La Granada del Penedès. Els verds han contestat amb un correcte 3de9 amb folre el novè de l’any– i previ al que pot ser ser demà el 3de10fm de sortida.

La segona ronda ha anat més ràpida i ha començat amb l’estrena històrica del primer 7de8 dels Xicots. Un castell nou per a ells –mai havien estrenat un castell tan gran a la primera–  i que els ha servit per agafar moral i oxigen de cara la tercera tanda. Els de Cal Figarot han demostrat qui mana a la vila i han clavat la desena torre de 9 emmanillada de l’any –per tercer cop l’han fet el dia abans de Sant Fèlix.

A dos quarts de 5 de la tarda ha arrencat la tercera ronda amb un 4de9 amb folre plàcid de la mà dels verds, ha estat després que els Xicots hagin perdut tanda pels dos peus desmuntats de 3de9f. Els de Cal Figarot han sumat l’onzè 4de9f, que els ha servit per signar per primer cop la tripleta de 9 a la diada del 29 d’agost. Els Xicots han tancat amb el 3de8 i signant també la seva millor actuació de Festa Major. Tots els castells intentats a la diada de vígila de Sant Fèlix s’han descarregat.

En la tanda de pilars la colla degana vilafranquina ha fer l’espadat de 7 amb folre.

Resultat de la vigília de Sant Fèlix a Vilafranca

  • Xicots de Vilafranca: 4de9f, 7de8, 3de8
  • Castellers de Vilafranca: 3de9f, 2de9fm, 4de9f, Pde7f

Una vigília amb flaire de derbi local La diada de vigília s’ha celebrat per segon any consecutiu amb dues colles a plaça i amb flaire de derbi com a mínim per part dels Xicots. La Jove de Vilafranca ha renunciat voluntàriament a participar en l’exhibició local al no poder garantir un mínim d’un castell de 7. El nivell de la cita ha pujat en els darrers anys, en part pel creixement dels Xicots de Vilafranca, que se l’han pres com la gran cita de la seva Festa Major. L’any 2000, els verds hi van fer la torre de 9 amb folre i manilles en la que era fins avui la vigília més completa: tde9fm, 4de9f, 3de8 i Pde7f.

En en les darreres edicions el nivell ha tornat a pujar al ritme que creixien els vermells i els verds se sentien motivats pels seus veïns. El 2010, els verds van signar la tripleta màgica i pilar folrat i els Xicots van coronar el 3de8 i van provar la torre folrada. El 2011 la colla degana va fer la tripleta vilafranquina i pilar folrat i els Xicots van retrocedir en carregar el 4de8 com a màxima fita. El 2012 va comptar amb tres colles i un resultat poc agraciat amb intent de 3de9f dels verds que si van fer el 4de9f i els Xicots amb clàssica de 8 després d’un intent de 2de8f. El blaus van fer castells de 7. El 2013, els de Cal Figarot van signar la triple vilafranquina, els de Cal Noi Noi van coronar la torre folrada i els del Cal Peitabí el 4de7. El 2014 es va resoldre amb una tripleta vilafranquina verda, la tripleta de 8 vermella i la clàssica de 7 blava.  El 2015 va tornar a ser diada de gamma extra amb la torre emmanillada dels verds i amb el 3de9f carregat dels Xicots. La Jove va fer el 3de7 en la seva darrera aparició a la cita. L’any passat, el resultat va ser sorprenentment ajustat: els verds van vèncer amb l’agulla i l’espadat de mèrit. Les dues colles van signar el 3de9f el primer descarregat dels Xicots i la torre de 8 folrada. La diferència va estar en el 4de8 amb l’agulla dels verds mentre els Xicots van fer el 4de8; el pilar de 6 verd tampoc va tenir replica vermella.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Els Xicots alçant el 4de9f

Foto 2: Tde9fm dels verds a la diada de vigília

Articles relacionats:

Vilafranca també és vermella

Sant Fèlix serà a quatre i sense els Xicots

Objectius a l’abast, però al límit

20 anys del Sant Fèlix dels supercastells