La ‘U’ protagonista de la imatge de la Fira de Santa Úrsula de Valls

L’ha dissenyada el creador vallenc Andreu Plana que ha convertit la ‘U’ en lletra castellera i emblema de fira vallenca

La Fira de Santa Úrsula de Valls, que acollirà la setena edició del Fòrum Casteller de Catalunya, ha presentat la imatge gràfica d’aquest 2017. Està inspirada en la pinya d’un castell formada per un conjunt de lletres ‘U’, i coronada per una altra ‘Ú’, en aquest cas accentuada, que actua alhora d’enxaneta i d’homenatge a la patrona vallenca. El disseny ha anat a càrrec del jove dissenyador vallenc, Andreu Plana.

La nova imatge gràfica circularà des d’avui pels diferents canals informatius. El jove creador vallenc Andreu Plana Batet, nascut el 1988, ha gestat una proposta inspirada en la pinya d’un castell, element base per poder aixecar qualsevol construcció. Aquesta pinya està formada per un conjunt de lletres ‘U’, que emulen uns braços tal com es col·loquen en els castells sense folre. Plana explica que “aquests braços porten faixa per tal de remarcar la imatge castellera. A la vegada la ‘U’ juga amb el sentit d’unitat: un/a casteller/a”.

En el centre de la pinya trobem una altra lletra ‘Ú’, ara accentuada. En aquest cas apareix ressaltada per les dimensions i la mirada ens porta cap a ella ràpidament. Aquesta «Ú» també es relaciona ràpidament amb Úrsula la inicial del nom de la copatrona de la ciutat que li dóna a més el nom a la mare de totes les diades castelleres. Per Plana, “el degradat roig-rosat omple de color la imatge, igual que durant la diada a la plaça del Blat, quilòmetre zero del món casteller, emulant les camises de les dues colles dels Xiquets de Valls”.

La ‘Ú’ com a símbol d’assoliment i aleta castellera

L’accent és l’altra característica que diferencia la ‘Ú’. Podríem dir que les colles en aquesta diada tan especial per a la ciutat vénen a posar l’accent a una llarga temporada i esperen assolir-ne les seves màximes fites, destaca el dissenyador. Aquest accent és sinònim d’assoliment com si d’una aleta es tractés sobre la «U» castellera. “És una lletra que té moltes coses a dir”, diu Plana. Tot el cartell està il·lustrat amb un traç simple i amb cert aire infantil, “perquè aquesta imatge connecti també amb els més menuts”, conclou el jove creatiu vallenc.

Les dues colles dels Xiquets de Valls, la Fundació de les Festes Decennals, la Revista Castells, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i l’Ajuntament de Valls coorganitzen el conjunt d’activitats de la setmana castellera més transversal de la tradicional fira de Santa Úrsula del proper mes d’octubre, una celebració que compta també amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Foto: Cartell de la Fira de Santa Úrsula 20017

Articles relacionats:

El Simposi abordarà la temàtica dels drets i les noves dinàmiques d’assaig