La Vella genera dubtes i la Joves convenç

La diada de la Firagost ha estat de contrastos i ha brindat diferents lectures. La Colla Vella ha ensenyat múscul amb el 5de9 amb folre (el castell més important de la diada), però ha deixat novament pendent un dels seus grans objectius: ha desmuntat –assenyadament– el 4de9 sense folre i no ha atacat el 3de10fm. Per la seva banda, la Joves ha fet una passa endavant amb una tripleta que ha dut l’estrena del 4de9f, un èxit tot i l’ajornament del dos emmanillat que la mateixa colla havia especulat que podia arribar aquest dimecres.

La Colla Vella ha encetat la seva actuació de forma brillant amb el 5de9 amb folre. La segona vegada en aquest any, després del d’Altafulla, i que ha suposat el 80è completat a l’Era moderna entre totes les colles: ara la Vella té 13 supercatedrals descarregades, un més que els verds i dues més que la Joves, i per darrera de la Jove de Tarragona (22) i dels Minyons (20). Capgrossos i Sants en tenen un de complet cadascuna. Després de la primera ronda en què ja se sentien guanyadors de la diada, i per sorpresa dels presents, han atacat el 4de9 sense folre. Per dues vegades l’han desmuntat a l’entrada de sisens –el castell tenia corda, especialment a la primera temptativa, però les mides podien posar en qüestió la descarregada i han optat per desfer-lo i no jugar-se una caiguda–. La segona ronda rosada ha quedat en blanc. A la tercera mànega han signat el dotzè 3de9 amb folre de la temporada, de bona execució, i deixant de banda qualsevol opció de 3de10fm que havia sonat com a possible i que l’any passat van completar per primer cop just en aquesta diada. Si a la segona ronda hagués sortit bé la jugada del 4de9sf, tenien ganes de provar-lo. Han tancar la jornada agredolça amb l’estrena del pilar de 7 amb folre.

La Colla Joves ha fet la seva millor Firagost. Ha completat tot els seus propòsits, tot i reservant-se el 2de9fm per a una propera ocasió-. Ha completat la tripleta vilafranquina -la que conté el doblet bàsic de 9 i el castell amb el pilar-. L’any 2013 va signar la tripleta màgica i en aquesta ocasió han superat el sostre vermell en aquesta diada. De sortida han completat el quart 3de9 amb folre descarregat de l’any –possiblement el millor que han fet enguany–. A la segona ronda han sumat el primer 4de9 amb folre del curs, que dóna aire a la colla de cara a l’agost exigent que els espera. Fa uns dies el van desmuntar a Sitges i el tenien pendent. A la tercera tanda han descarregat el segon 4de8 amb el pilar de la temporada i tot just el cinquè 4de8p que descarreguen a Valls en tot el seu historial. El pilar de 7 amb folre també ha estat notícia: el segon de l’any –després del de Torredembarra– i que suposa tot just el novè completat de la colla i el tercer dels vermells descarregat a Valls –abans l’havien fet per Completes del 2013 i Sant Joan del 1999–. En conjunt, tripleta i pilar gros a la seva millor Firagost.

Conclusió final: La Firagost s’ha tancat amb la confirmació de l’estratègia de la Joves com a bona per anar avançant cap a objectius més ambiciosos, i amb més dubtes dels que ja hi havia a la Colla Vella. L’agost, intens i exigent a les dues bandes, just acaba de començar.

Resultat de la Firagost 2017:

Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9f, 4de9f, 4de8p, Pde7f
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 5de9f, 2(id)4de9sf, 3de9f, Pde7f

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 4de9f de la Colla Joves

Foto 2: 5de9f de la Colla Vella

Notícies relacionades:

Una Firagost per als deures pendents

La història no es repeteix

La Zona Tradicional atreu l’atenció

La gamma extra es multiplica

La doble lectura d’avançar els reptes

30 temporades completant castells de 9 vermells

El somni d’una nit d’estiu