Tornen els millors verds en un memorable Sant Fèlix

La diada de Sant Fèlix ha estat una lliçó magistral de la gamma que dominen els Castellers de Vilafranca i on les colles de Valls han plantat cara amb els castells extraordinaris sense folre. La diada ha vist dotze gamma extra de complexitat, dificultat i estructura diferent: 2de8sf, 4de9sf, 3de10fm, 3de9fa, 4de9fa, 5de9f, 2de9fm i pde8fm. Un ampli ventall del que són avui els castells més difícils, on només ha faltat el 4de10fm, que ha quedat en intent.

Els verds han estat els triomfadors i han aconseguit igualar la seva millor diada i una de les més completes de la història en ple debat sobre la nova taula de punts aprovada pel Concurs. La Colla Vella i la Colla Joves han sortit de plaça notablement satisfetes per les seves brillants actuacions (especialment els del Portal Nou), tot i que als rosats els ha penalitzat no poder amb el castell de 10, i als vermells deixar el preuat 2de8sf en carregat. Els Minyons no han tingut el dia i la seva actuació ha estat condicionada per la caiguda del 3de10fm de sortida: s’han hagut de confirmar amb un sol gamma extra i baix perfil. La diada ha estat entretinguda al llarg de més de quatre hores d’emoció, que ha anat de més a menys.

Crònica cronològica de la diada

Primera ronda

11.52h. Comencen a entrar les colles castelleres amb suficient antelació. La diada està prevista a les 12.15h.

12.15h. Pugen els segons del 3de1f0m dels Minyons de Terrassa, que obren per tercer any consecutiu amb aquest castell. L’any passat el van coronar tal dia com a avui i enguany ja l’han fet al juliol a casa seva. Validen el castell al primer peu, però puja amb males mides i cedeix amb els dosos esperant. Massa aviat.

12.28h. La Colla Vella ataca el 4de9 amb folre i pilar. Aquest any l’ha descarregat dos cops tots dos el passat cap de setmana. Els rosats li tenen la mida presa i el completen amb seguretat: ha estat el vintè descarregat de la colla en el dia que fa 20 anys es va veure per primer cop en aquesta cita. L’aposta de la Vella, a diferència de les altres colles, ha estat pel castell més petit del seu programa.

12.35h. Aplaudiment del públic de la plaça perquè la Colla Joves posa els segons del 2de8 sense folre, un dels grans castells anunciats a l’exhibició. Els vermells el van completar divendres a assaig però mai a plaça. El pugen molt bé i el coronen sobradament, però no poden dominar un parell de fuetades i cau un cop carregat. El van carregar per darrer cop el 2014 al Vendrell i el van provar sense èxit a Valls el 2015 i el 2016.

12.49h. Els verds validen l’intent de 3de10fm. Fan un gran treball a tots els nivells i el completen a la perfecció. És el segon que completen enguany i l’onzè dels seu historial: en total ja s’han vist 50 aletes de 3de10fm entre totes les colles. La primera ronda es tanca amb lideratge de la colla local amb el primer as de la diada i amb els Minyons obligats a fer servir la quarta tanda de millora.

L’inici ha estat en punt i la ronda ha anat molt ràpida. L’any 2015 el 3de10fm de Minyons de sortida va ser a les 12.56h.

Segona ronda

13.01h. Sonen gralles del 2de9fm dels Minyons de Terrassa i comença la segona tanda. Els malves el van completar el passat juliol a Terrassa i avui el tornen a descarregar. L’han hagut de lluitar, però sense perill. És el novè 2de9fm que fan els Minyons a la magna cita del 30 d’agost i que els serveix per redreçar una diada que els havia deixat tocats amb l’intent del castell de 10.

13.10h. Torn de la Colla Vella, que ataca un altre dels asos de la diada. És el dia que es necessiten cartes altes com els castells de 10 o els castells nets per guanyar. Dubten si desmuntar el peu, però la canalla –que ja marxava– torna a encarar les rengles i al final sonen gralles a la primera. L’execució és exquisida i l’alcen i descarreguen amb fermesa. En van desmuntar dos intents a la Firagost, però avui el fan amb l’autoritat de la colla que en va descarregar tres l’any passat. Ha estat el primer castell total de la temporada i el desè de l’Era moderna dels rosats: 7 descarregats i 3 coronats.

13.27h. La Joves escull el 3de9f de segon castell per tenir opcions d’anar a més després. Desmunten un peu i el validen a la segona. El vermells signen el primer bàsic de 9 de la diada i el novè 3de9f descarregat de la colla enguany. Després volen fer un altre 2: després del sense folre abordaran l’emmanillat.

13.35h. Es fa silenci a la plaça i sonen les gralles per la torre de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca. Els verds són mestres en l’art de la torre i fan una obra mestra. La fera de la torre indomable torna a agenollar-se davant dels verds i la descarreguen de forma increïble. Éa setena torre neta completa de l’Era moderna i totes seves la darrera era de Tots Sants del 2015. A més, també s’ha carregat 19 cops. És la segona que completen per Sant Fèlix davant dels seus rivals. La segona ronda es tanca amb uns verds airosos.

Tercera ronda

13.50h. Comença la tercera mànega amb el 3de9f dels Minyons, que rebaixen intencions degut a les baixes patides amb el castell de 10 i que els impedeix seguir amb el programa previst. Tenen pendent un castell per a la quarta ronda de millora. Ha estat l’onzè de l’any, tot i que no entrava en les intencions del dia que eren de 10.

14.12h. La Colla Vella tira el 3de10fm després d’un peu ensorrat deu minuts abans. Els tres pastissos tornen a evidenciar dificultats d’estabilitat i l’intent acaba sent desmuntat a l’entrada de setens. Els rosats perden ronda i hauran de fer castell a la quart tanda de millora.

14.42h. La Colla Joves intenta el 2de9fm (un quart d’hora després de preparar un primer peu). A la primera tanda han carregat el 2de8sf, però això no impedeix provar una altra torre de tronc diferent. Diumenge van coronar sobradament el 2de9 emmanillat a Igualada i l’any passat el van descarregar tal dia com avui. Avui el completen amb esforç durant a la baixada i sumen el segon descarregat dels vermells en aquesta cita. És també el seu primer gamma extra completat enguany.

15.11h. Els verds ataquen el 4de10fm, que mai no s’ha descarregat a Vilafranca. A les 3 en punt desmunten un primer peu abans de posar quarts. Tenen l’oportunitat de signar la millor actuació de tots els temps –es compti com vulgui: amb la nova o la vigent taula de punts. A l’entrada de setens fan la intenció de baixar-lo i s’acaba empassant pel forat de manilles.

Quarta ronda

15:30h. Els Minyons fan ús de la tanda de millora per fer el 4de9f. Desmunten un peu i aquest cop va amunt amb convenciment. Tot just és el tercer de la temporada i per signar una tripleta de 9 que no els deixa satisfets.

15.39h. La Vella escull un valor segur com el 5de9f per sumar el tercer castell. El descarreguen amb facilitat: és el sisè de l’any i el segon dels rosats per Sant Fèlix. Avui feia 20 anys dels primers 5de9f coronats en aquesta cita i aquest ha estat el vint-i-cinquè en la diada del 30 d’agost i quinzè que s’hi completa.

15.53h. La Joves aborda el pilar al no haver de fet ús de ronda castellera de recuperació. El van coronar fa quinze dies a la Bisbal i avui repeteixen l’acció. El coronen amb certa comoditat, però se’ls ha fet llarg i després de la motxilla s’ha plegat pel mig. És el segon coronat de l’any i el quart del seu historial. La sensació és que no tardaran en completar-lo. Aquesta és la segona actuació més completa en la història de la Joves, només superada per la de Sant Fèlix 2014.

16.04. Els verds canvien de plans i opten pel 3de9 amb folre i l’agulla. Avui no tenen cap contratemps amb el castell amb l’agulla i sumen el cinquè de l’any i trenté descarregat per la colla. Els Castellers de Vilafranca han completat un castell de 10, un de net i un amb l’agulla.

Cinquena ronda (pilars)

16.14h. Els Minyons clouen la seva participació amb un pilar de 7 amb folre. No opten al de 8 amb manilles i han pogut descarregar el de 7 amb folre que dissabte els havia quedat tan sols carregat a Palau-Solità.

16.22h. La Colla Vella busca el seu primer espadat amb manilles de l’any i poden sumar el Pde8fm i signar una gran diada amb quatre gamma extra descarregats. El 3de10fm ha estat la gran diferència amb els verds, però això no resta el mèrit de la fabulosa actuació rosada.

16.30h. Els verds tanquen la diada amb el Pde8fm, que van desmuntar a Vilanova i no havien tornat a provar. El descarreguen amb autoritat: és el que fa 70 completat del seu historial. El dominen com ningú i axò els permet revalidar la seva millor diada, aconseguida per Tots Sants del 2015: que segons la nova taula del Concurs és la més completa de tres castells més pilar.

Sant Fèlix ha estat una gran diada i el que resta de temporada es preveu apassionant, perquè totes han deixat deures per fer.

Diada per ordre d’actuació:

Sant Fèlix 2017 Ronda 1 Ronda 2 Ronda 3 Ronda 4 Ronda 5 Ronda 6
Minyons de Terrassa (i)3de10fm 2de9fm 3de9f 4de9f Pde7f
Vella dels Xiquets de Valls 4de9fa 4de9sf (id)3de10fm 5de9f Pde8fm
Joves Xiquets de Valls 2de8sf(c) 3de9f 2de9fm Pde8fm(c)
Castellers de Vilafranca 3de10fm Tde8sf (i)4de10fm 3de9fa Pde8fm

 

Sant Fèlix 2017: les durades

Assegurar la puntualitat, reduir durada i afavorir més agilitat. Aquest era el triple i difícil objectiu que l’organització s’havia marcat en el desenvolupament de la diada, a partir dels paràmetres marcats pel cap de plaça, Jordi Bertran, que ha estat durat les darreres setmanes buscant amb les colles participants les vies per esgarrapar minuts d’allà on fos per evitar que la diada tingués una durada excessiva.

I els esforços i les intencions han donat resultats, com ja va passar l’any passat, tot i que la diada s’ha mantingut en una durada encara excessiva per a un espectacle seguit per un públic dret i en ocasions sense possibilitats de moure’s del seu lloc: 4 hores i 15 minuts. La notícia positiva és, doncs, que s’ha reduït la durada –52 minuts menys que la diada de Sant Fèlix del 2015–; la negativa: és que probablement sigui impossible deixar una exhibició amb castells d’extrema dificultat per sota de les quatre hores. Les dues primeres rondes, però, han estat per emmarcar: poc més de mitja hora cadascuna.

Cronologia (a partir que sonen gralles)

1a. ronda

12.19h. Minyons de Terrassa: intent 3de10fm

12.28h. Colla Vella: 4de9fp

12.37h. Colla Joves: 2de8sf carregat

12.49h. Castellers de Vilafranca: 3de10fm

2a. ronda

13.01h. Minyons de Terrassa: 2de9fm

13.10h. Colla Vella: 4de9sf

13.27h. Colla Joves: 3de9f (peu desmuntat a les 13.20h)

13.35h. Castellers de Vilafranca: Tde8sf

3a. ronda

13.50h. Minyons de Terrassa: 3de9f (peu desmuntat a les 13.44h)

14.13h. Colla Vella: intent desmuntat de 3de10fm (peu enfonsat a les 14.01h)

14.42h. Colla Joves (peu desmuntat a les 14.25h)

15.10h. Castellers de Vilafranca: intent desmuntat de 4de10fm (peu desmuntat a les 15h)

4a. ronda + pilars

15.30h. Minyons de Terrassa: 4de9f (peu desmuntat a les 15.24h)

15.40h. Colla Vella: 5de9f

15.54h. Colla Joves: Pde8fm carregat

16.05h. Castellers de Vilafranca: 3de9fa

Pilars

16.14h. Minyons de Terrassa: Pde7f

16.22h. Colla Vella: Pde8fm

16.31h Castellers de Vilafranca: Pde8fm

 

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 4de9sf de la Colla Vella

Foto 2: 3de10fm dels Castellers de Vilafranca:

Foto 3: 2de8sf carregat per la Colla Joves

Foto 4: 2de9fm dels Minyons de Terrassa

Articles relacionats:

La millor vigília de verds i vermells

Objectius a l’abast, però al límit

20 anys del Sant Fèlix dels supercastells

Els grans castells ‘nets’ passen al davant

Sant Fèlix avança l’hora i els pilars de mèrit

Els límits de cadascú

I ara què? Amb euros o amb pessetes?