Una Firagost per als deures pendents

Després d’un juliol de proves, estrenes, rodatge i d’observar de reüll l’excel·lent estat de forma d’altres colles, a les colles de Xiquets de Valls els arriba aquest dimecres l’hora de la veritat. La Colla Vella, marcada per no haver complert els objectius que ella mateixa i ningú més s’havia fixat per Sant Joan, necessita d’una bona Firagost per mantenir la condició de lideratge (compartit) del món casteller. I la Colla Joves necessita d’una bona Firagost per fer veure a tothom que el camí traçat és l’adequat i que el missatge de l’anar pas a pas i a poc a poc tan habitual en els discursos oficials de la colla no és una excusa per justificar la modèstia de les seves actuacions, sinó una estratègia encaminada a estar entre les grans. A una banda i l’altra de la Plaça el Blat hi ha deures pendents o, si volen, urgències a resoldre. I els assajos d’aquest dilluns demostren que les colles arribaran avui al vespre a la plaça amb tota l’ambició del món.

Els programes semblen clars. En el cas de la Colla Vella, els castells que portava previstos per Sant Joan són els mateixos que es planteja per a la Firagost. Es plantegen tres castells d’entre aquests quatre: 5de9f, 3de10fm, 2de9fm i 4de9sf. Són els castells assajats aquest dilluns, i amb prou bones sensacions.  En tenen ganes. Dels objectius de Sant Joan, només el 5de9f s’ha pogut assolir plenament al juliol, a l’actuació d’Altafulla. Havien provat també el 2de9fm, però el van haver de desmuntar a l’actuació de les vivendes, el barri creat a partir d’una iniciativa cooperativista de la colla l’any 1968. Tot apunta que el castell de sortida serà el 5de9f i que el 3de10fm –que aquesta temporada encara no ha descarregat ningú, que van descarregar per primer cop a la mateixa actuació de l’any passat i que vénen assajant des de principis d’abril– serà a la segona ronda. El tercer castell és més difícil de predir, és encara una incògnita, i dependrà de com vagi tot.

En el cas de la Joves, si la Firagost es pot saldar amb la tripleta en alguna de les seves versions (amb el 5de8, el4de8p o el 3de8p) seria un èxit, tenint en compte d’on venen. No han pogut fer l’aleta encara del 4de9f i, per tant,  és un objectiu clar. La tripleta els permetria fer un pas endavant important en la temporada i encarar l’agost amb tota l’ambició que s’endevina dels assajos que fan: 2de8sf, 4de9sf, 2de9fm, 3de9fp… L’actuació de Sitges els va deixar bones sensacions, malgrat haver de desmuntar el 4de9f. L’agenda d’agost és de gran compromís i volen arribar a Sant Fèlix amb ganes de demostrar que els Administradors de la Festa Major de Vilafranca no es van equivocar triant-los a ells per a l’actuació de la Plaça de la Vila. I Firagost és un pas essencial en aquest camí.

Les dues colles, doncs, necessiten d’una bona Firagost per demostrar a tothom (també per demostrar-se a elles mateixes) que les estratègies han estat correctes i que estan disposades a marcar la pauta del món casteller. Tot plegat, amb l’encant que suposa una actuació nocturna, que està previst que comenci a 1/4 de 9 del vespre.

 

FRANCESC DOMÈNECH

Foto 1: Assaig de 3de10fm de la Colla Vella

Foto 2: Pde7f a l’assaig de la Colla Joves

Articles relacionats:

La història no es repeteix

La Zona Tradicional atreu l’atenció

La gamma extra es multiplica

La doble lectura d’avançar els reptes

30 temporades completant castells de 9 vermells

El somni d’una nit d’estiu