Desmitificant la torre impossible

El 2de8 sense folre havia estat un mite fins l’any 1999, com ho és encara el 3de9 sense folre: per Tots Sants del 1999 els Castellers de Vilafranca van coronar per primer cop la torre neta i la van descarregar l’1 de novembre del 2010. La torre impossible va passar a ser la bèstia indomable i es va actualitzar un castell que per alguns era un mite del segle XIX. Diumenge, la Colla Joves va aconseguir descarregar el 2de8sf i va contribuir a desmitificar el que actualment és considerat com el castell descarregat més valuós dels vistos a l’Era moderna.

L’any 1987 la Joves de Valls va provar el 2de8 sense folre per Santa Úrsula. Va ser un intent avançat al seu temps i l’arma de resposta al 3de8 aixecat per sota (amb ajuts) de la Colla Vella. Aquell episodi va succeir setmanes després que els Castellers de Vilafranca coronessin el 3de9 amb folre i s’acostessin al nivell de les colles vallenques. En aquest context va arribar aquell únic intent d’aquells anys. Als 90, la Joves, va tornar-lo a portar a plaça: Concurs del 1994, Concurs 1996 i Santa Teresa 1996.

Però van ser els Castellers de Vilafranca els primers en fer-li l’aleta. Per Tots Sants del 1999 i al segon intent. La torre impossible va deixar de ser-ho en any després d’haver-se recuperar el 4de9 sense folre (Minyons, 1998) i de assolir-se els primers castells de 10: el 3de10fm carregat pels verds i descarregats pels Minyons un any abans. Els més incrèduls van tenir una nova dosi de realitat per Tots Sants del 2010 quan els Castellers de Vilafranca van completar la bèstia indomable. Abans ja l’havien coronat els verds en sis ocasions i un cop les colles de Valls: Colla Vella (Vila-rodona 2000 i 2006) i Colla Joves (Valls, 2004).

El 2de8 sense folre descarregat va arribar després inclús de carregar-se per primer cop a la història el 2de9 sense manilles (Castellers de Vilafranca, 20005) i de castells inèdits com el 3de8 per sota(Colla Vella, 1999), 9de8 (Colla Vella, 2001), 3de9 amb folre i l’agulla (carregat per Minyons, 2008, i descarregat pels verds, 2009). Després s’han incorporat tan sols a la gamma extra castells com el 7de9f i el 4de10fm. És per tant una de les darreres conquestes del món casteller actual.

El mite i el debat sempre ha acompanyat aquesta torre. Símbol de la millor tècnica s’ha contraposat als castells que requereixen major volum de castellers. En el seu dia va ser valorat per sota dels castells de 10 perquè no requeria tanta capacitat i podia ser que alguna colla l’arribés a fer fruit de la depurada tècnica de pocs castellers. Des del passat 1 de setembre ha passat a ser el castell més ben puntuat d’entre els descarregats fins avui. Això obre moltes possibilitats i es podria dir que 30 anys després la Joves veu compensada la seva aposta pels castells més tècnics. Sense haver fet cap castell de 10 te el castell de major puntuació de l’Era moderna.

El 2de8 sense folre, com els pilars en el seu dia, va ser considerada una construcció arriscada i que sense garantia de ser descarregada s’havia de dosificar o fins i tot esquivar. Els Minyons de Terrassa havien estat recelosos de portar-lo a plaça davant la incògnita sobre si era una castell descarregable: l’han provat recentment sense èxit (Girona 2015 i Terrassa 2016).  El coronat per la Vella a Vila-rodona (l’enxaneta ja sortia) i l’intent desmuntat de la Joves al Vendrell (2004) van donar crèdit a pensar que era possible descarregar-lo. Els verds se’n van encarregar d’amansir la fera el 2009.

La torre neta, novament com els pilars, permet un assaig específic amb pocs efectius. Fer el 2de7 net sencer a l’assaig (sense que la pinya toqui i amb la protecció de la xarxa) o proves sobre la pinya han ajudat molt a vèncer aquest desafiament a l’equilibri. Els verds la van completar prèviament a l’assaig i la Joves n’ha descarregat una abans de la coronada per Sant Fèlix i aquest passat divendres abans de l’apoteosi de diumenge.

Per fer la torre calen autèntics especialistes i per mantenir-la cal fer escola. Els Castellers de Vilafranca han sigut capaços de regenerar la seva torre i la Joves també ha demostrat que és possible trobar recanvis: de la darrera carregada el 2014 al Vendrell tan sols han repetir tres castellers: l’enxaneta que era l’aixecadora, una quinta i un terç.

El 2de8 sense folre ha anat abandonant el qualificatiu de mite per ser realitat i segons com necessitat. Al Concurs i a les grans diades és una carta guanyadora –més amb la nova puntuació–. A casa de la Joves creuen que s’ha fet justícia 30 anys després d’aquell prematur intent i posant on toca aquest castell. El veurem provat més sovint: caldrà veure amb quina efectivitat i si la nova torre impossible a descarregar és la de 9 sense manilles. Les properes cites dels vallencs poden ser a Sitges, l’Arboç i el Vendrell. Diumenge descansen i serà torn dels verds amb la seva torre a Tarragona.

2de8sf a l’Era moderna descarregat carregat fallit desmuntat
Castellers de Vilafranca 7 d 11 c 6 if 1 id
Colla Joves Xiquets de Valls 1 d 3 c 14 if 1 id
Colla Vella dels Xiquets de Valls – d 5 c 8 if 2 id
Minyons de Terrassa – d – c 2 if . id
Total provats: 61
8 d
19 c
30 if
4 id
% 13% 31% 49% 7%

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 2de8sf de la Colla Joves, diumnge a Valls

Foto 2: Tde8sf dels Castellers de Vilafranca el passat Sant Fèlix

Articles relacionats:

Sí, la Joves ha tornat

Manilles a Valls i bàsics de 9 a Tarragona i Barcelona

Els límits de cadascú