Dissabte sense manilles i diumenge a decidir

Ni les amenaces ni la involució democràtica estan podent amb les ganes de fer castells. Tot i això, les principals cites es poden veure afectades per la manca de normalitat dels darrers assaigs i la dispersió dels castellers –majoritàriament compromesos i implicats amb el dret a decidir–. Diumenge no hi haurà activitat castellera, però dissabte sí: serà la manera més normal de mostrar el tarannà pacífic i de pinya del poble català. La cita més destacada tindrà lloc a Lleida on s’esperen grans castells, però segurament sense les manilles que cabia esperar. També hi han diades d’interès programades a Tarragona i a Amposta. El diumenge serà dia d’anar a votar i començar un nou país.

La principal cita del cap de setmana del Referèndum, que es preveu festiu i cívic, serà precisament a Lleida –un dels punts calents del procés per l’oposició manifesta del seu alcalde a facilitar el dret a vot–. Les colles exerciran el seu deure i dret amb total normalitat i s’alçaran tossudament davant de la Paeria en la diada de Sant Miquel. En el cartell de luxe hi figura la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que s’ha encabit al desconvocar-se la diada de la Nova Atenes de Terrassa. Els rosats volien fer la millor diada vista a Lleida: no es descartava la possibilitat de veure per primer cop un gamma extra a la província lleidatana, però l’estat de setge que viu el país en els darrers dies han impedit fer assaigs normals i està condicionant molt el programa. Cap colla pot garantir el que farà i quants efectius disposarà. La intenció, en cas de normalitat, era de portar el 5de9 amb folre i no tant el 2de9fm. La Colla Vella és habitual a Lleida al maig, per Sant Anastasi, i la seva darrera visita al setembre data d’ara fa 10 anys. A la capital del Segrià s’han vist 25 castells de 9 (18 3de9f i 7 4de9f, tots descarregats).  La millor actuació és de la Joves de Valls per Sant Miquel del 2013 amb la tripleta màgica i el pilar de folrat. Els Capgrossos de Mataró també hi han signat grans actuacions i hi van fer la tripleta màgica i el pilar de 6 els anys 2012 i 2013. Els mataronins són fixes en aquesta i voldrien reeditar les seves millors presentacions allà, coincidint amb l’excel·lent moment de forma que travessen. El que si miraran de fer és estrenar el pilar de 7 amb folre, que l’any passat van coronar un cop i no completen des del novembre de 2015. Els Moixiganguers d’Igualada portaran castells de 8 i si arrosseguen suficients camises podrien dur-hi el 2de8f. Els Castellers de Lleida aspiren a estrenar el 3de8 i assajaven el 2de7 amb el que sumarien la clàssica de 8. No fan aquesta actuació des de Sant Miquel del 2006 l’únic cop que han completat: 3de8, 4de8 i 2de7 en aquesta data. L’any 2010 va fer la seva actuació més completa per la Fira amb un triplet de 8 amb la torre coronada i el pilar de 6 també carregat. El 2011 i 2012 van completar-hi la tripleta de 8 en aquesta diada. En tot cas amb el doblet de 8 i un gamma mitja de 7 farien la seva millor actuació del 2017. La diada és podrà seguir a través de La Xarxa.

A Amposta, la Joves de Valls vol fer un castell de 9 aquest dissabte. El 2015 hi va completar el 3de9f i tindrien aquesta mateixa intenció. La resta de programa serà amb castells de 8 i possiblement el pilar folrat. Els acompanyament dels Nyerros de la Plana i els Xiqüel@s del Delta. Els Nens del Vendrell finalment no es desplaçaran i faran una actuació al seu local que també és col·legi electoral. A Tarragona se celebrarà la diada blava dels Xiquets del Serrallo, que finalment se celebrarà al local de la Jove de Tarragona seu electoral. Hi havien de ser-hi també els gausacs que finalment es quedaran a Sant Cugat on participen en activitats festives prèvies al Referèndum. A Salt han passat la diada a dissabte i això ha motivat la renuncia dels del Poble Sec i que els Marrecs hagin rebaixat les intencions que eren de màxims. El castell de 9 haurà d’esperar i faran diada amb castells consolidats. Tindran la companyia dels Sagals d’Osona. Els Xicots de Vilafranca van a Cornellà on voldrien fer algun castell de 8 al costat de la colla local.

Els Bous de la Bisbal es desplacen a Mallorca per actuar dissabte en principi aquesta diada no te afectació per la convocatòria del referèndum al celebrar-se a les Balears. Hi van 120 components, la meitat dels quals viatgen en avió per poder ser diumenge a casa i poder votar. Les dues colles illenques volen fer gamma mitja de 7 amb l’estrena del 5de7 dels de Palma com a millor aposta.

Pel diumenge s’han cancel·lat o canviat de data totes les actuacions previstes. Tampoc no hi ha diades castelleres previstes a fora del territori casteller que està sota administració espanyola: ni a Andorra ni a la Catalunya Nord tampoc hi hauran castells. Serà un diumenge de tardor atípic sense actuacions.

Agenda del cap de setmana:

DISSABTE

Fira de l’all a Cornellà de Terri
17h. Plaça de l’Església

 • Castellers de Castellar del Vallès
 • Colla Castellera de Figueres
 • Esperxats de l’Estany

Festa Major de l’Albiol
17h. Plaça de la Font

 • Xiquets d’Alcover
 • Castellers de la Il·lusió

Festa Major Barri del Pedró de Cornellà de Llobregat
17.30h. Plaça Pallars

 • Castellers de Cornellà
 • Xicots de Vilafranca

Festa Major de Molins de Rei
17.30h. Plaça de l’Església

 • Castellers de Terrassa
 • Colla Jove de Castellers de Sitges
 • Matossers de Molins de Rei

Festa Major de Riudellots de la Selva
16h. Plaça de l’Església

 • Castellers de les Gavarres

Diada castellera al Vendrell
17h. Local dels Nens del Vendrell (riera de la Bisbal)

 • Nens del Vendrell

Diada de Sant Miquel a Lleida
18h. Plaça de la Paeria

 • Capgrossos de Mataró
 • Castellers de Lleida
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls
 • Moixiganguers d’Igualada

IV Aniversari dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta a Amposta
18h. Plaça de l’Ajuntament

 • Colla Castellera Nyerros de la Plana
 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Xiqüelos i Xiqüeles del Delta

Diada Blava a Tarragona
18h. carrer Sant Roc (local de la Colla Jove)

 • Colla Jove Xiquets de Tarragona
 • Xiquets del Serrallo

Diada dels Marrecs de Salt en el marc de la Fira del Cistell
18h. Plaça del Teatre

 • Marrecs de Salt
 • Sagals d’Osona

XIX Diada dels Castellers de Mallorca
18h. Plaça de Cort

 • Al·lots de Llevant
 • Castellers de Mallorca
 • Colla Castellera La Bisbal del Penedès

Fira Terrània i diada de Sant Miquel a Montblanc
18:30h. Plaça de Sant Francesc

 • Torraires de Montblanc
 • Nois de la Torre

Festa Major de Vallromanes
18h. Plaça de Can Poal

 • Xics de Granollers

Festa de la Verema del Bages a Artés
18h. Plaça Vella

 • Colla Castellera de la Gavarresa
 • Xerrics d’Olot

Diada solidària a Vila-seca
18h. Rambla de Catalunya

 • Castellers de Tortosa
 • Xiquets de Vila-seca

DIUMENGE. No hi cap actuació programada. S’han cancel·lat o canviar de data totes les diades previstes.

Foto 1: Darrer Pde7f completat pels Capgrossos, el 15 de novembre de 2015 a Mataró

Foto 2: 3de9f de la Colla Joves a Amposta, el 2015

Articles relacionats:

La catedral de Girona és forta i blava

Els castellers ja no tenen por

La repressió de l’Estat apunta als castells

Reus es reivindica els anys imparells

Onze cites extra superen el resultat més complet

“Que li demanessin a un andalús ser cap de colla va ser un gran regal”