Dues fórmules d’herència castellera local

En els darrers anys, i en plena expansió castellera, diverses poblacions han recuperat la seva condició castellera gràcies a la renovada presència de les seves colles. En la alguns casos ha estat amb la reactivació de les colles desaparegudes (Vila-seca, Cambrils, Gelida) i en altres creant-ne de noves (Alcover) que han recollit la llavor d’anys enrere. Són dos models diferents, però que permeten a aquestes localitats tornar a tenir colla pròpia. Ahir, precisament, la Jove de Sitges va celebrar els 25 anys del seu primer assaig i ho va fer reivindicant la seva condició d’hereus de l’antiga colla que va tenir la població, els Castellers de Sitges (1971 – 1987).

Quan el 1992, després d’un breu parèntesi de menys de cinc anys, a Sitges es reprenien els assaigs castellers, bona part del gruix de joves que van integrar el nou projecte no havien fet castells amb l’antiga colla. N’hi havia alguns que sí –sobretot experimentats castellers de tronc que van resultar claus en l’evolució inicial–; i també antics dirigents dels Castellers de Sitges, com Ricard Baqués o Tito Suárez, que de seguida es van implicar amb entusiasme en la nova iniciativa. Però el perfil, radiografia i ambient de la nova colla era notablement diferent de l’anterior. La recuperació de l’activitat castellera a Sitges –que el 1971 va ser la vuitena població catalana en tenir colla pròpia– no va ser amb la reactivació de la colla desapareguda cinc anys abans, sinó amb la creació d’una altra.

Això es va posar de manifest, quan poc abans de sorgir a plaça, els components de la nova colla van decidir en assemblea que el seu nom seria Colla Jove de Castellers de Sitges –i no Castellers de Sitges– i que el color de la camisa no seria el blau identificatiu de Sitges, sinó el bordeus que representa el color vi, en homenatge a la tradició vitivinícola del poble. El fet que l’antiga colla hagués tingut algunes discussions internes en la seva etapa final –com en totes les colles i més en les de dècades enrere– va ser un motiu decisiu per fer foc nou. Això no va acabar d’agradar a alguns dels membres que havien format part de la colla de la camisa blava i que no es van posar la nova de color vi. Van ser unes diferències menors, però que també van marcar els primers anys de la flamant Jove de Sitges.

La nova colla va enterrar el debat anys després, però no ha estat fins ara quan s’ha erigit en hereva també dels Castellers de Sitges. Ahir, en commemoració dels 25 anys del primer assaig, la Jove va fer un castell en què els segons –tots tres excaps de colla de la Jove de Sitges– van portar camisa blava. Va ser una manera explícita de reivindicar la seva condició d’hereus de l’antiga colla a més de la tradició castellera de Sitges, que es remunta a finals del segle XIX, quan els Xiquets de Valls feien la ruta per les festes majors del Penedès. Una reivindicació explícita, que il·lustra la continuïtat entre tots dos projectes. El castell triat va ser un 3de6 i el lloc, el carrer d’en Bosch; és a dir, el mateix castell i el mateix espai de l’estrena de la Jove de Sitges, a la Festa Major de 1993.

l cas de Sitges té unes certes similituds amb el d’Alcover. El 2012, quan aquesta població de l’Alt Camp va recuperar l’activitat castellera, els integrants de la nova entitat van decidir en assemblea lluir el color verd i posar-se com a nom Xiquets d’Alcover; és a dir, un color i un nom diferent dels Xiquets de la Vila d’Alcover (1984 – 2007), que van arribar a carregar el 4de8 l’any 1994.

Per contra, altres colles recuperades en els darrers anys han aportat continuïtat directa als seus projectes anteriors. Són els casos dels Xiquets de Vila-seca, els Xiquets de Cambrils o els Vailets de Gelida. Totes tres colles conserven el nom i el color de la camisa de les colles que van tenir les seves poblacions anys enrere. És el mateix cas també d’altres entitats amb llarga trajectòria, com els Minyons de l’Arboç i els Castellers de Castelldefels, que també han tingut alguns parèntesis en les seves trajectòries, però que quan han reprès l’activitat mantenint la mateixa identitat.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de6 alçat per la Jove de Sitges ahir, en què els segons duien camises blaves en homenatge als Castellers de Sitges

Foto 2: 4de8 carregat pels Xiquets de la Vila d’Alcover el 1994

Articles relacionats:

A Sitges li agrada el 4de8

2 comments

  1. Pingback: 5vn6ey9c63v4bwct5vwc4

  2. Pingback: 3ym4cwt5wvw3d5ynecyvcyrt