IniciActualitatEl món casteller condemna la repressió de l’Estat

El món casteller condemna la repressió de l’Estat

-

L’agressió que l’Estat ha comès avui contra les institucions catalanes ha provocat un posicionament gairebé unànime del món casteller, que ha denunciat el darrer pas de la repressió executada pel Govern espanyol i les seves estructures contra el dret a decidir. La majoria de colles que tenien programat assaig avui l’han suspès en senyal de protesta o bé l’han passat a demà dijous (a l’espera que l’estat de setge no pugi un nou esgraó).

Davant l’estat d’excepció que es viu avui a Catalunya arran la irrupció de la Guàrdia Civil a diverses conselleries i organismes de la Generalitat, les colles castellers s’han posicionat en defensa de la llibertat, la democràcia, el dret a decidir i les institucions catalanes. Les colles que tenien programat assaig per avui els han suspès, com és el cas dels Castellers de Vilafranca, la Colla Vella, la Colla Joves, els Xicots de Vilafranca, els Castellers de Sabadell, els Marrecs de Salt, els Nens del Vendrell, els Bordegassos de Vilanova, la Jove de Sitges o els Xiquets de Cambrils. En alguns casos, aquestes colles han suspès l’assaig per facilitar que els seus castellers poguessin manifestar-se en les concentracions de protesta de Barcelona i de diverses ciutats catalanes i en altres per denunciar directament l’actitud repressiva de l’Estat espanyol.

El compromís de les colles amb el dret a decidir és gaire unànime en el món casteller. De fet, la majoria no només s’han posicionat a favor que Catalunya pugui decidir el seu futur, sinó directament a favor de la independència. Aquest canvi ha estat gradual en els darrer anys, ja que abans de l’inici del Procés, la majoria de colles mantenien una actitud de neutralitat en temes polítics o de sobirania. Els continus atacs que ha patit Catalunya en els darrers anys ha provocat l’abandonament d ela neutralitat per un posicionament cada cop més nítid i clar, com s’ha posat de manifest en les darreres manifestacions de l’11 de Setembre.

Posicionaments d’algunes de les colles, avui dimecres després dels atacs a les institucions catalanes:

Castellers de Sants: Total suport a les nostres institucions i als ciutadans de Catalunya. Llibertat i democràcia, sempre!

Jove de Tarragona: Condemnem les actuacions policials i ens posicionem al costat de la democràcia i les institucions catalanes.

Xiquets Reus: Continuarem fent costat a la voluntat del poble de Catalunya

Bordegassos: A causa dels esdeveniments que viu Catalunya, l’assaig d’avui queda ajornat fins demà dijous. Animem tothom a defensar la democràcia.

Castellers de Vilafranca: L’assaig d’avui queda suspès perquè tots els castellers es puguin mobilitzar en defensa de la democràcia.

Colla Vella: Ajornem l’assaig d’avui per demà perquè els castellers que vulguin puguin sortir al carrer en defensa de la democràcia

Colla Joves: Suspenem l’assaig d’avui i fem una crida als nostres castellers a sortir al carrer per defensar les institucions i el govern de Catalunya

Minyons: Des de sempre, per sempre al costat del poble. Estem amb tots els detinguts i investigats per donar la veu al poble

Xiquets de Tarragona: Reiterem el nostre compromís amb el dret a decidir i amb les llibertats democràtiques dels ciutadans de Catalunya i les seves institucions!

Capgrossos: Els Capgrossos seguim al costat del dret a decidir i de les llibertats democràtiques dels catalans i les seves institucions. I així seguirem.

Castellers de Barcelona: Rebutgem els atacs a les institucions catalanes d’avui. La societat catalana té dret a decidir el seu futur i ho farà

Castellers de Sabadell: Suspès l’assaig d’avui per permetre que qui ho vulgui pugui assistir a la concentració convocada davant l’ajuntament en defensa dels drets

Marrecs de Salt: Suspenen l’assaig d’avui dimecres com a resposta als atacs als drets fonamentals perpetuats per l’Estat

Castellers de Sant Cugat: Avui, davant de l’estat d’excepció contra les institucions catalanes, serem al carrer donant suport a la democràcia i el referèndum!

Xicots de Vilafranca: Rebutgem els atacs a les institucions catalanes. Tot el suport al dret a decidir i la llibertat d’expressió!

Jove de Sitges: A causa dels greus fets d’avui i l’agressió a les institucions catalanes anul·lem l’assaig. Ens concentrarem a les 20h a l’Ajuntament.

 

MANEL CARBONELL

Foto: Pilars dels Nens del Vendrell i els Bordegassos de Vilanova simbolitzant la Senyera, el passat 11 de setembre

Articles relacionats:

Les colles s’apunten al ‘Sí’ en el referèndum

Les colles es posicionen

Castells i pilars per la independència

 

Articles relacionats

Més de l'autor