La repressió de l’Estat apunta als castells

La repressió de l’Estat contra la societat catalana per la celebració del referèndum d’autodeterminació del proper diumenge no té límits i arriba ara també als castells. El Ministeri d’Hisenda ha bloquejat els comptes de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya (CCCC), tot i ser un organisme privat, i la Fiscalia va ordenar ahir notificar a algunes colles que s’havien ofert a col·laborar en la consulta que incorrerien en una “il·legalitat”. Mentrestant, el món casteller aturarà de manera inusual la seva activitat aquest diumenge per facilitar que els seus castellers puguin votar en el referèndum, com ja va fer en la consulta del 9 de novembre del 2014.

La CCCC és un dels organismes 300 intervinguts pel Govern espanyol amb la finalitat que no realitzin cap tipus d’operació orientada al Referèndum. La paradoxa és doble, ja que, a banda de l’actitud repressiva de l’Estat contra les institucions catalanes amb la finalitat d’impedir l’exercici democràtic del vot, la CCCC no depèn directament ni indirecta de la Generalitat. La Coordinadora és un organisme federatiu integrat per les colles castelleres, que són les que lliurement prenen les seves decisions a través de l’assemblea i la Junta Directiva.

El bloqueig dels comptes de la Coordinadora podria tenir dues explicacions. La primera evitar que aquest organisme actuï “com a pantalla” pel Referèndum –atès que la majoria de colles s’han posicionat en els darrers anys no només a favor del dret a decidir sinó directament de la independència– i la segona podria tractar-se d’una confusió, ja que un dels informes del Ministeri situa la CCCC com la titular del Museu Casteller que s’està construint a Valls impulsat per l’Ajuntament d’aquesta població, la Generalitat, la Diputació de Tarragona i la pròpia CCCC, però amb el finançament només dels tres primers. Si es tractés de la primera opció suposaria una nova escalada en la repressió sense límits del Govern espanyol, mentre que si fos la segona seria una nova mostra del Piolín Style que està marcant el nyap de l’estratègia de l’Estat per convèncer els catalans.

La CCCC mou un pressupost d’uns 600.000 euros anuals, dels quals la majoria es destinen a l’assegurança castellera (el 2017 han estat 479.988 euros). La Generalitat aporta a l’organisme 235.000 (xifra que es manté estable des de fa tres anys), que suposa la subvenció al món castelelr.la majoria d’ingressos de la CCCC procedeixen de patrocinis privats i de les aportacions de les pròpies colles. És a dir, en cap cas, l’aportació de la Generalitat en suport al món casteller arriba a la meitat del pressupost de l’ens.

Mentre duri el bloqueig dels comptes, la CCCC no pot operar de manera lliure amb els seus diners, sinó que necessita l’autorització de l’Estat per fer qualsevol pagament, inclòs el de l’assegurança mèdica. Les reaccions de condemna per la mesura de l’Estat han estat unànimes en el món casteller i bona part de la societat catalana.

Paral·lelament al bloqueig dels comptes, la repressió de l’Estat contra els castells va viure ahir un nou episodi amb l’ordre de la Fiscalia de notificar a la Colla Jove Xiquets de Tarragona que no pot cedir el seu local per al referèndum de diumenge. Agents dels Mossos d’Esquadra vestits de carrer van traslladar la notificació de l’Estat ahir als representants de la colla al carrer Cós del Bou. La colla de la camisa lila ha ofert el seu local davant la negativa de l’alcalde socialista de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, de no col·laborar amb la votació. Ballesteros va ser fortament xiulat i esbroncat en diversos episodis de les festes de Santa Tecla fins al punt de no esperar els pilars de les colles castelleres, com és habitual, en l’entrada a l’Ofici de la patrona.

El món casteller es va aturar dimecres dia 20 per condemnar enèrgicament l’atac del Govern de l’Estat contra les institucions catalanes. Totes les colles que tenien assaig aquell dia el van anul·lar en senyal de protesta i moltes van emetre comunicats de protesta i es van participar en les concentracions de protesta.

Aquest cap de setmana, l’agenda castellera també s’aturarà per la celebració del Referèndum, tot i tractar-se d’un cap de setmana de plena temporada castellera. Els primers a fer-ho van ser els Minyons de Terrassa, que tenien programada la segona convocatòria de la Diada de la Nova Atenes per al dia 1, amb la participació de la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca. Des del moment que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar el referèndum la colla egarenca va apostar per celebrar la diada dissabte a la tarda. Fa unes setmanes però, la colla va haver de cancel·lar finalment la diada, ja que el canvi de data va impossibilitar trobar un emplaçament apropiat per celebrar una exhibició d’aquest nivell, ja que alguns dels indrets més emblemàtics d ela ciutat estaven ocupats per altres esdeveniments culturals i socials prèviament tancats. Els Castellers de Lleida també van passar la diada de Sant Miquel a dissabte quan van saber la data del Referèndum i enguany s’afegeix al cartell la Colla Vella, després que els Minyons de Terrassa van comunicar l’anul·lació de la diada de la Nova Atenes. Compartiran plaça amb els granes i rosats, els Capgrossos de Mataró –fixes a Sant Miquel– i els Moixiganguers d’Igualada.

A Molins de Rei, que estan de Festa Major, també celebraran la seva diada dissabte (amb els Castellers de Terrassa i la Jove de Sitges, a més dels Matossers). Els Marrecs de Salt també han passat la diadada en el marc de Fira del Cistell a dissabte tarda (amb els Castellers del Poble Sec i els Sagals d’Osona). En canvi, els Castellers de Mollet –que compartien plaça amb els Bordegassos de Vilanova i els Xicots de Vilafranca– han decidit anul·lar la diada del seu 25è aniversari.

SANTI TERRAZA

Foto: Pilar dels Manyacs de Parets reclamant “Democràcia”

Articles relacionats:

Els efectes col·laterals i l’assegurança

El món casteller condemna la repressió de l’Estat

Les colles s’apunten al ‘Sí’ en el referèndum