Les colles s’apunten al ‘Sí’ en el referèndum

Més de 40 colles s’han apuntat, a dia d’avui, a participar dilluns vinent a la històrica manifestació de l’11 de Setembre a Barcelona, a favor del Sí al referèndum del proper 1 d’octubre. La immensa majoria de les colles del món casteller es posicionen a favor del dret a decidir i un volum important –i majoritari– pel Sí en el referèndum. Una bona part han confirmat la seva assistència a la manifestació, mentre que altres participaran en actes locals a favor del referèndum, tot i que no seran a Barcelona.

Entre les colles que ja han confirmat la seva participació en la manifestació n’hi ha les sis que enguany han realitzat castells de gamma extra: Capgrossos de Mataró, Castellers de Vilafranca, Colla Joves, Colla Vella, Jove de Tarragona i Minyons de Terrassa. També hi són la majoria de colles de 9 i bona part de les de 8. Encara hi ha colles que estan en fase d’apuntar-se a la manifestació.

Les actuacions es duran a terme entre les 4 i les 5 hores de la tarda, i cada colla té el seu tram assignat. Depenent del nombre de camises que aconsegueixin portar a Barcelona, les colles decidiran el seu programa i faran castells o simplement alçaran pilars. Les colles amenitzaran la primera part d’aquesta jornada festiva i reivindicativa, juntament amb altres mostres de la cultura popular com els gegants, els timbalers, les colles de diables o els capgrossos. De fet, en els quatre darrers 11 de Setembre hi ha hagut una participació directa de les colles en les manifestacions independentistes. La de l’any passat va ser la més majoritària, ja que va es va situar a tocar de les 70 colles, mentre que fa dos anys en van ser 63.

L’ANC i Òmnium Cultural han batejat l’11 de Setembre com la Diada del Sí, perquè volen que la mobilització d’aquest any sigui a favor del en el referèndum de l’1 d’octubre. Durant l’acte es crearà el símbol + de sumar, a la cruïlla del Ppasseig de Gràcia i el carrer d’Aragó de Barcelona. El símbol de més vol simbolitzar, segons els organitzadors, “un enorme positiu d’un país que no s’atura i que es prepara per donar el salt definitiu a la història”.

Els organitzadors han convocat els manifestants a partir de les 16 hores i els han convidat a portar les samarretes de Diades anteriors, entitats o altres causes, com a símbol de la quantitat de motivacions que els porten a manifestar-se. A les 17 hores, es desplegaran quatre pancartes a cadascun dels extrems de la creu, que començaran a avançar cap al centre a les 17.14h. A mesura que avancin les pancartes, els manifestants es posaran la samarreta groc fluorescent que s’ha preparat per aquesta Diada. El color s’ha triat per homenatjar els voluntaris, que porten una armilla groga.

Colles que seran presents a la Diada i tram assignat:

Tram Colla
0 Castellers de Barcelona
101 Castellers de la Vila de Gràcia i Castellers de Berga
102 Moixiganguers d’Igualada
104 Tirallongues de Manresa i Castellers de Santpedor
105 Picapolls de la Gavarresa
108 Sagals d’Osona
110 Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa
111 Castellers de Sabadell
112 Castellers de Castellar del Vallès
201 Castellers de Caldes Montbuí
202 Xics de Granollers
204 Castellers de la Sagrada Família
206 Marrecs de Salt
208 Xerrics d’Olot i Esperxats de l’Estany
210 Minyons de Santa Cristina d´Aro
211 Castellers de Figueres
301 Castellers de l’Alt Maresme
302 Castellers de Sants i Capgrossos de Mataró
303 Castellers del Poble Sec
304 Jove de Vilafranca i Castellers de Vilafranca
305 Castellers de Badalona i Nens del Vendrell
306 Bordegassos de Vilanova
307 Castellers d’Esparraguera i Castellers de Viladecans
310 Hospitalet de Llobregat i St. Vicenç dels Horts
311 Matossers de Molins de Rei
312 Jove de Barcelona
404 Castellers de Lleida
405 Margeners de Guissona
407 Jove de Tarragona
408 Xiquets Tarragona
409 Xiquets de Reus
410 Colla Vella, Colla Joves i Torraires de Montblanc
412 Castellers de Tortosa

MANEL CARBONELL

Foto 1:Pilars dels Castellers de Barcelona al passeig Lluís Companys de Barcelona, l’any passat

Foto 2: Dos pilars de la Colla Vella, l’any passat a Tarragona

Articles relacionats:

Les colles es posicionen

Castells i pilars per la independència

Els riscos de l’èxit