Manilles a Valls i bàsics de 9 a Tarragona i Barcelona

Cap de setmana de faixa i senyera arreu del país. Gairebé totes les colles tenen algun compromís o altre vinculat amb la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Algunes d’aquestes cites i d’altres amb caràcter festiu local –una quinzena d’actuacions de colles de 8 en amunt– poden deixar registres de mèrit. A destacar, l’actuació de diumenge a la nit a Valls que pot ser de gamma extra i a les del dilluns al migdia Tarragona i Barcelona. Serà el més destacat, amb previsió de grans castells, a banda de la participació de moltes colles a la gran manifestació sobiranista de dilluns a la tarda a Barcelona. També destaquen les actuacions de dissabte a la tarda a Montblanc i dilluns al migdia a Badalona.

Diumenge a Valls, les dues colles del quilòmetre 0 casteller es trobaran en una cita que ha brindat grans nits a la plaça del Blat. Aquest any torna a sonar gamma extra i per part de les dues colles. Les manilles podrien tornar a escena i tant el 2de9fm com el Pde8fm tenen possibilitats rosades i vermelles. La vigília de la Diada Nacional a Valls ha vist gamma extra per part dels rosats: el 3de8s (2002), el Pde8fm (2013, 2014 i 2015) i el 2de9fm (2015). L’any passat, la Colla Vella va oferir una completa tripleta amb els dos bàsics de 9, el 4de8 amb el pilar i el pilar de 7 amb folre. La Colla Joves va plantar el 3de9 amb folre, el 5de8 i el 2de8 folrat.

Dilluns a Barcelona, Diada Nacional al Born, els Capgrossos seran cap de cartell enguany surten els Castellers de Vilafranca del cartell i entren els Xiquets de Reus. Els de Mataró l’any passat hi van fer la tripleta màgica i volen repetir l’any passat també hi van coronar el Pd7 amb folre que de moment encara no tenen previst. Els Xiquets de Reus aniran de 8 i reservaran forces per a les següents setmanes amb compromisos a Terrassa i a casa per Misericòrdia on volen tornar a provar castells de 9. La Jove de Barcelona farà d’amfitriona amb castells de la gamma mitjana de 7.

A Tarragona, amb canvi d’hora al migdia, el pla de la Seu acollirà les quatre colles de la ciutat, que per Sant Magí no van poder veure’s les cares. La Jove de Tarragona vol preparar la diada del 17 amb tres castells que els serviran de base: buscaran la tripleta amb dos castells de 9 i probablement el 3de8 amb l’agulla i amb el colofó del pilar folrat enguany prescindiran del 9de8.  Els Xiquets de Tarragona voldrien fer un castell de 9 l’any passat hi van fer el 3de9 amb folre que encara tenen pendent d’estrenar, sinó tenen el 4de9f. Els de Sant Pere i Sant Pau volen seguir sumant castells de 8 i es preveu la clàssica de 8, mentre que pilar de 7 folrat haurà de seguir esperant l’oportunitat. Els Xiquets del Serrallo es mantindran amb la gamma mitjana de 7.

Un altre clàssic del cap de setmana de la Diada són les Festes de la Serra de Montblanc, on els Torraires compartiran plaça amb els Minyons de l’Arboç i la Colla Joves –l’any passat també hi va ser la Colla Vella–. El dissabte també es viurà una gran diada a la Pobla de Montornès amb la presència de Castellers d’Altafulla, Nois de la Torre, Castellers de Sant Pere i Sant Pau i Xiquets del Serrallo. Dilluns, també hi ha Diada Nacional a la tercera ciutat del país, Badalona, on hi actuarà la colla local, els Castellers de Badalona, juntament amb els Bordegassos de Vilanova i els Castellers de Sant Vicenç dels Horts.

Actuacions més destacades del cap de setmana i en motiu de la Diada Nacional:

DISSABTE

Festa Major de Guissona
17.30h. Plaça Major

 • Castellers de Cornellà
 • Castellers de Lleida
 • Margeners de Guissona

Festa Major Barri Plaça Catalunya de Terrassa
18h. Plaça Catalunya

 • Castellers de Terrassa

Festes del Tura a Olot
18h. Plaça Rector Ferrer

 • Marrecs de Salt
 • Sagals d’Osona
 • Xerrics d’Olot

Festa Major de La Pobla de Montornès
18h. Plaça de la Vila

 • Castellers d’Altafulla
 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau
 • Nois de la Torre
 • Xiquets del Serrallo

Festes de la Serra de Montblanc
20h. Plaça Major

 • Minyons de l’Arboç
 • Torraires de Montblanc
 • Colla Joves Xiquets de Valls

43a Festa de la Verema d’Alella
13h. Plaça de l’Ajuntament

 • Capgrossos de Mataró

Celebració de la Diada Nacional a Bràfim
18h. Plaça de la Vila

 • Colla Vella dels Xiquets de Valls

 

DIUMENGE

Fira Modernista a Els Hostalets de Pierola
12.30h. Plaça Doctor Conde

 • Castellers d’Esparreguera
 • Moixiganguers d’Igualada

Festa Major de Viladecans
12.30h. Plaça de la Vila

 • Castellers de les Gavarres
 • Castellers de Terrassa
 • Castellers de Viladecans

Diada Nacional a Valls
20.30h. Plaça del Blat

 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls

 

DILLUNS, DIADA NACIONAL

Diada Nacional a Palafrugell
11h. Plaça de Can Màrio

 • Marrecs de Salt

Diada Nacional al Born (Barcelona)
11.30h. Plaça Comercial

 • Capgrossos de Mataró
 • Colla Castellera Jove de Barcelona
 • Xiquets de Reus

Festa Major de Llinars del Vallès
11.30h. Plaça de la Vila

 • Castellers de Sant Cugat
 • Xics de Granollers

Diada Nacional a Vilanova del Camí
11.30h. Plaça del Mercat

 • Moixiganguers d’Igualada

Diada Nacional a Tarragona
12h. Pla de la Seu

 • Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona
 • Xiquets de Tarragona
 • Xiquets del Serrallo

Diada Nacional a Badalona
12h. Plaça de la Plana

 • Bordegassos de Vilanova
 • Castellers de Badalona
 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts

Diada Nacional de Catalunya a Sant Adrià de Besòs
12h. Plaça Francesc Macià

 • Castellers de Sant Adrià
 • Castellers de Terrassa

Foto: Pilar de Colla Joves i Colla Vella l’any passat a la vigília de la Diada Nacional

Articles relacionats:

I si el Concurs fos enguany?

Les colles s’apunten al ‘Sí’ en el referèndum

L’ABeCeDari actual dels castells

Els mínims exigibles

Arrelament, internacionalització i altres paradoxes

Els Nois ressusciten el tres per sota

Els saballuts reescriuen la seva història