Pòquer de la Jove de Tarragona en el dia del ‘zàpping’

Dues grans places del país han viscut aquest dissabte al matí diada simultània. Milers de persones han presenciat dues diades de gamma extra en viu i moltes altres ho han seguit per les xarxes o la televisió: obligant a fer un zapping frenètic als espectadors televisius per no perdre’s cap castell. A Tarragona s’han vist quatre castells de gamma extra i a Barcelona tres més. La Jove de Tarragona s’ha emportat la glòria amb un pòquer de gamma extra.

Quan faltaven nou minuts per la 1 s’ha alçat el primer castell de la diada castellera gran de les Festa Major de Barcelona -rebatejada enguany com a diada històrica de la Mercè-. A 1/4 de 2 ha començat la diada local de Santa Tecla a Tarragona, després que els grallers de les quatre colles locals hagin interpretat els Segadors en una imatge inèdita i de reafirmació nacional.

A Tarragona, la Jove ha fet avui una actuació extraordinària, la segona en  importància del seu historial, i segurament la més difícil de la seva història. Els liles tancaven les tandes i han engegat sortint de 5de9 amb folre amb el que han sumat en cinquè descarregat aquest any, i el 30è per a la colla, que és la que en té més -26 descarregats, a més de 4 de coronats-. Com a segon castell ha triat el 3de9 amb folre i l’agulla que han carregat amb esforç: l’estructura externa ha baixat remenada i el pilar no ha pogut salvar la sortida de l’enxaneta. Fa un any ja el van coronar en aquesta cita i el van completar al Concurs. A la tercera ronda han descarregat per segon cop al seu historial el 2de9 amb folre i manilles, en el primer cop que es veu la torre emmanillada descarregada a la diada. Com a colofó del pòquer extra han completat per primer cop el pilar de 8 amb folre i manilles en aquesta diada, el quart completat aquest any. Ha estat la segona actuació més valuosa de la història de la Jove i avui ho han fet amb quatre gamma extra i sense entrar el joc el 9de8. Els Xiquets de Tarragona han completat per començar el sisè 4de8 amb agulla de l’any. A la segona ronda han completat el segon 3de9 amb folre de l’any. Per cloure les rondes han deixat tan sols coronat el 4de9f, castell pujat amb massa feina i que no han pogut completar. Els matalassers mai han descarregat la tripleta vilafranquina. En la tanda pilanera han fet un bon intent de Pde8fm que ha cedit a la motxilla d’entrada de l’enxaneta. Els de Sant Pere i Sant Pau han clavat d’arrencada el setè 3de8 de l’any i ja en porten 15 consecutius sense errada. Després han optat pel 2de7 i han deixat l’estrena del 2de8 amb folre a punt de caramel. El carro gros ha estat el seu tercer castell i el més complicat de la clàssica de 8 que han signat. Han culminar la seva millor diada de mai descarregant per segon cop el pilar de 7 amb folre en aquest 2017. Els Xiquets del Serrallo han escollit un programa a l’abast amb  gamma mitja de 7 i han descartat l’estrena del 5de7 amb l’agulla.

A Barcelona, els Minyons han encetat el seu programa amb el 3de9 amb folre, el catorzè de l’any i una sortida segura. A la segona ronda han portat el 2de9fm un any més a la plaça de Sant Jaume i s’han adjudicat el quart de l’any i el 50è completat per la colla que el va carregar per primer cop (avui amb la imatge d’un dels quarts exhibint una estelada a la baixada). El 4de9f, el quart dels Minyons enguany, ha tancat la tripleta malva en la seva presència continuada des de fa 30 anys en aquesta diada. Però de propina han coronat per primer cop a la plaça de Sant Jaume el pilar emmanillat: havien completat el pde8fm al juliol i avui l’han portat per primer cop a la Mercè. Els verds, que tancaven les rondes, han obert amb l’onzena torre emmanillada del curs. Després han buscat el 4de9 sense folre, castell que no s’ha vist mai a Barcelona. Han desfet el castell total a l’entrada de dosos, novament, quan presentava dificultats evidents per poder-lo arribar a completar. Després han optat pel 3de9f de repetició i pel 4de9 amb folre final.  Han tancat l’actuació sense cap caiguda i amb el pilar de 7. Els Castellers de Barcelona han obert de 4de9 amb folre, després d’un peu desmuntat. s’han adjudicat el tercer de l’any (l’any passat es van anotar el primer l’endemà de la Mercè). Després han prosseguit amb el 3de9 amb folre, el tercer de l’any i el 40è completat en la seva història. Els vermells han entonat un “no n’hi ha prou, volem el 5de9” en un clara al·lusió a la feina que estan fent amb la supercatedral folrada. Precisament, el 5de8 ha estat el seu darrer castell amb el que els barcelonins han firmat la segona tripleta màgica de l’any.

Demà tornaran a haver-hi castells a les dues festes de les capitals catalanes.

Resultats de les dues diades:

Diada de la Mercè històrica a Barcelona

  • Castellers de Barcelona: 4de9f, 3de9f, 5de8
  • Castellers de Vilafranca: 2de9fm, (id)4de9sf, 3de9f, 4de9f, Pde7f
  • Minyons de Terrassa: 3de9f, 2de9fm, 4de9f, Pde8fm(c)

Diada de Santa Tecla a Tarragona

  • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 3de8, 2de7, 4de8, Pde7f
  • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5de9f, 3de9fa(c), 2de9fm, Pde8fm
  • Xiquets de Tarragona: 4de8a, 3de9f, 4de9f(c), (i)Pde8fm
  • Xiquets del Serrallo: 5de7, 4de7a, 3de7a

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de9fa carregat per la Jove de Tarragona per Santa Tecla

Foto 2: 4de9f dels Castellers de Barcelona per la Mercè

Notícies relacionades:

Castells tossudament alçats

Barcelona i Tarragona, dissabte simultani

Èxits de categoria a preu car