A Caldes fan capvuitada pel Pilar

Avui dijous, festivitat del dia del Pilar, hi haurà poca activitat castellera i tan sols Caldes es mantindrà fidel a la data en motiu de la seva Festa Major: Minyons, Castellers de Sant Cugat i Castellers de Caldes volen fer un bona actuació. La capvuitada calderina tindrà opcions de castell de 9 i gamma alta de 8 assegurada. A Bellprat, en un altre ordre, hi actuaran les dones de la Joves de Valls i els Xicots de Vilafranca.

El 12 d’octubre ha estat data castellera quan cau en cap de setmana i no tant entre setmana. Les Corts a Barcelona, Santa Teresa al Vendrell i Caldes de Montbui han vist grans castells en aquesta data, però de forma esporàdica. A les Corts s’hi va veure un 9de8, l’any 2014, a càrrec dels Minyons de Terrassa i el 3de9f dels Castellers de Barcelona –els barcelonins també el van fer el 2005 i el 2003, aquell primer cop compartint els honors amb els Castellers de Vilafranca–.  Aquell 12 d’octubre del 2014, un diumenge, també es va celebrar Santa Teresa al Vendrell, on s’hi va veure el 2de8 sense folre carregat de la Joves de Valls i el 5de9f de la Jove de Tarragona. L’any passat, pel Pilar, els Minyons i els Capgrossos van dur el 3de9f a Caldes. Castell que ja s’havia vist en aquest dia el 2011 per part dels malves en aquella plaça.

Aquest any, Caldes serà la cita del dia. Els Minyons repeteixen amb el record del castell de 9 que hi fan fer l’any passat. Els Castellers de Sant Cugat hi debuten en aquesta diada i tenen plantejada una diada de màxims amb el 5de8 i 2de8 amb folre. Els gausacs van forts i tenen molt ben treballat el 3de9 amb folre, que voldrien dur a Tarragona la setmana vinent –a l’assaig han fet diverses proves fins a sisens i han completat el 3de8 sencer amb el folre a terra–.  Els escaldats, la colla local, aquest any han fet la clàssica de 7 i tenen pendent reeditar els castells amb l’agulla que van fer l’any passat.

A Bellprat, les dones de la Joves de Valls i dels Xicots de Vilafranca faran castells, volen fer-los de 7, en el memorial Nativitat Yarza –la primera alcaldessa elegida democràticament el 1934–.

El 12 d’octubre del 2016 es va celebrar la trobada de colles del Baix Llobregat i la diada del Castell de Gelida –celebrada diumenge passat–. Les colles castelleres cada cop intenten desvincular més la seva activitat d’aquest dia, especialment si no cau en cap de setmana. A Vilafranca, la Colla Jove ha decidit traslladar la seva diada al proper dissabte –en les anteriors edicions la celebraven el 12O–.

Agenda del dia del Pilar:

Festa Major de Caldes de Montbui
12h. Plaça Font del Lleó

  • Castellers de Caldes de Montbui
  • Castellers de Sant Cugat
  • Minyons de Terrassa

VIII Diada de castelleres, Memorial Nativitat Yarza a Bellprat
12h. Plaça de la Vila

  • Colla Joves Xiquets de Valls
  • Xicots de Vilafranca

Diada Castellera a Miravet
12h. Plaça de l’Arenal

  • Castellers de Tortosa
  • Laietans de Gramenet
  • Muixeranga de Vinarós

Foto: 3de9f dels Minyons, l’any passat a Caldes