Doble triomf al Pla de l’Estany

Aquest passat cap de setmana, Cornellà de Terri ha estat notícia per ser la seu electoral on va votar el president Carles Puigdemont. La població també ha celebrat la Fira de l’All i ha vist els dos primers castells de 7 dels Esperxats de l’Estany. Uns fets que no oblidaran mai els veïns i castellers d’aquestes contrades gironines. És l’inici del que vindrà i el resultat d’un gran treball.

La colla castellera comarcal del Pla de l’Estany va començar a gestar-se colla el 2012, a partir de la iniciativa de dues persones de Porqueres que formaven part de dues colles universitàries diferents (Xoriguers de Girona i Ganapies de l’Autònoma). És per això que la colla de la camisa blau/verd te vocació comarcal i compta al seu favor la simpatia de joves universitaris gironins que els permet arribar al centenar de components. El 2013 ja van fer els bàsics de 6 i els dos amb l’agulla. El 2014 va arribar el 2de6, el pilar de 5 i el 5de6. Aquest any han estrenat el 7de6 que els va obrir la portar als castells de 7, conquerits aquest cap de setmana.

Els Esperxats van estrenar dissabte els dos bàsics de 7 de cop perquè ja els sentien segurs i no volien esperar a la Festa Major de Banyoles, on l’any passat hi van desmuntar el primer intent de castell de la seva història. El 3de7 ha estat l’estructura que el ha ocupat més temps des d’inici de temporada i els ha costat afinar les peces per la prova imprescindible del 3de6 net a l’assaig. Respecte el desmuntat del 2016 han treballat especialment la psicologia de la canalla amb el castell sobre la pinya. El 4de7 van començar-lo a treballar al juny 4de7 per manca de volum de gent i amb el treball en paral·lel del 7de6 van arrossegar engrescar suficients camises. Treballant el 4de7 van resoldre alguns dificultats amb el 3de7. Abans d’anar a plaça van completar cinc cops el 3de6 net i el 4de6 net a l’assaig i diverses proves per igual sobre la pinya.

L’objectiu és consolidar els dos bàsics de 7 i portar-los en alguna de les quatre diades que els resten per acabar el curs. També tenen en ment el vano de 5. En canvi no frisen per fer la clàssica de 7, tot i tenir bé el 2de6 –n’han fet quatre enguany–, perquè en les diades en que hi són tots prioritzen fer un tercer castell més participatiu que no la torre. Dissabte van escollir el 5de6 i per Barraques –la seva Festa Major– podria ser el 7de6, que ja van fer el maig a la seva diada celebrada a Porqueres. Cal tenir en compte que són una colla que s’hi posa ben d’hora i que el 12 de març ja van fer el 2de6, 5de6 i 4de6 a Banyoles.

Els de l’Estany, aquest any han seguit sumant castells i ho han fet amb una eficàcia per emmarcar. De quaranta-cinc castells provats tan sols han caigut amb un pilar de 5 que van deixar coronat, no han fet cap intent fallit i han fet tres intents desmuntats en total. Són una colla assenyada i segura. Al llarg de la seva història tan sols han fallat en dos intents de 2de6 l’any 2013 –el seu primer any d’existència–. Ara ja són nova colla de 7 i s’han guanyat el cinquè Trofeu Baròmetre 2017.

Estadística dels Esperxats de l’Estany en aquest 2017:

castells 2017 41 d 1 c 0 if 3 id
3de7 1
4de7 1
Pde5 4 1
2de6 4 1
3de6s 2
5de6 4
7de6 1
4de6a 2 1
3de6a 7
3de6 10 1
4de6 5

JORDINA ARMILLA

1 comentari

  1. Pingback: c3j8vb5w4dxctv36cxct5x4wd