El món casteller tanca per vaga

Un dimarts de mes d’octubre sense assaig. Això és el que es viurà avui en els locals de les colles castelleres, la gran majoria de les quals assagen dimarts i divendres. La brutal repressió de les forces d’ocupació espanyoles durant les votacions del passat diumenge va motivar ahir la ràpida reacció de les colles que, una a una, es van sumar a la convocatòria d’aturada general. Un cop més –i especialment en les darreres setmanes amb l’horitzó del Referèndum–, les colles es posicionen al costat del país i la seva gent.

La Taula per la Democràcia, organisme creat abans de la celebració del referèndum per un grup d’entitats i associacions de la societat catalana nascuda per donar resposta a la vulneració dels drets de la ciutadania, ha fet una crida a una aturada nacional a Catalunya per avui dimarts, dia 3 d’octubre. Aquestes convocatòries són una reacció als incidents que van causar més de 900 ferits fruit de la repressiva actuació de les forces d’ocupació espanyoles durant les votacions del passat diumenge, 1 d’octubre.

A la convocatòria hi han donat suport, com era de preveure, la gran majoria de les colles castelleres, que no poden restar impassibles als casos de violència, repressió i vulneració de drets viscuts durant la jornada de diumenge i s’adhereixen a l’aturada de país en rebuig a l’atac salvatge i desproporcionada de l’Estat espanyol. Entre les colles que han suspès l’assaig d’avui dimarts hi ha els Castellers de Terrassa, els Castellers de Sant Cugat, la Jove de Sitges, els Tirallongues de Manresa, els Xiquets de Tarragona, els Xiquets d’Alcover, els Castellers del Prat, Castellers de Sants, els Castellers de Barcelona, Castellers d’Esplugues, els Marrecs, els Castellers de la Vila de Gràcia, la Jove de Barcelona, els Castellers de la Sagrada Família, els Castellers de l’Alt Maresme, els Sagals d’Osona, la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, els Xiquets del Serrallo,  o els Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Reus i la Jove de Tarragona, tot i trobar-se a només cinc dies de la diada del Mercadal, que han situat com d’alt compromís. En alguns casos, els assaigs han estat anul·lats; en altres traslladats a dimecres o dijous.

Es tracta de l’enéssim posicionament nítid del món casteller en favor dels drets nacionals. A la darrera manifestació de l’11 de Setembre –com és habitual des del 2013– hi va haver una àmplia participació de la majoria de colles. Nou dies després, les colles van denunciar l’assalt a les institucions catalanes per part de l’Estat espanyol i les que assajaven aquell dimecres van anul·lar les seves cites. Divendres passat, algunes colles van traslladar els seus assaigs a escoles en defens del Referèndum. I també en els dies anteriors a l’1 d’octubre les colles van traslladar les diades que tenien programades per a la jornada del Referèndum a dissabte. Ara, les colles tampoc no han dubtat a suspendre els assaigs d’avui i sumar-se a la jornada de vaga general.

MANEL CARBONELL

Foto: Local d’assaig dels Castellers de Sants

Articles relacionats:

Els castellers ja no tenen por

La repressió de l’Estat apunta als castells

El món casteller condemna la repressió de l’Estat

Les colles s’apunten al ‘Sí’ en el referèndum