L’èxit consumat de les emergents

Girona ha marcat la darrera jornada castellera d’un octubre convuls, en un cap de setmana que també ha estat dominat per la situació que viu el país i la proclamació de la independència. Els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró s’han emmanillat per Sant Narcís en una gran cita, que ha confirmat els 9 pisos dels Marrecs de Salt. Ha estat una gran diada amb la torre emmanillada de terrassencs i mataronins, el pilar emmanillat dels malves i el segon 3de9 amb folre dels de Salt. El cap de setmana també ha portat el primer 3de9f descarregat dels Castellers de Sant Cugat, el primer 5de8 dels Moixiganguers i la torre emmanillada dels verds. Les colles emergents prenen el poder.

Aquest matí, la plaça del Vi de Girona ha viscut una gran diada, que ha comptat amb la presència (virtual, no física) del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La diada no ha estat la millor de cap de les tres colles participants, però sí la millor global i la més destacada en aquesta plaça per part dels mataronins i els saltencs. Els Minyons han signat la tripleta de 9 i el pilar emmanillat; els malves estan recuperant el to i s’han adjudicat el sisè 2de9fm de l’any i el segon pde8fm en aquest curs. Enguany no han pogut dur el 3de10fm, però els terrassencs donen símptomes de recuperació de confiança. Els Capgrossos també han signat la tripleta de 9 i el pilar folrat: la millor actuació dels blaus a Girona –l’any passat hi van coronar el 9de8–. Ha estat el tercer 2de9fm descarregat dels del Maresme, que han perdut la por a fer gamma extra més enllà de les des actuacions habituals. Els Capgrossos travessen un moment de forma excepcional i dimecres tenen Tots Sants per seguir millorant en la seva millor temporada. Els Marrecs de Salt han revalidat els seus tres millors castells: han completat per segon cop el 3de9 amb folre i el setè 5de8 de l’any. Uns registres que evidencien el seu extraordinari moment.

Ahir a Sant Cugat, també s’hi van veure manilles i grans castells. Els Castellers de Vilafranca van completar la tretzena torre de 9 amb folre i manilles de l’any –una xifra de rècord– i el 3de9f, però van tenir un ensurt amb el 4de9 amb folre: va saltar el pom de dalt i l’actuació va quedar suspesa per les atencions mèdiques. Un accident inoportú –tot i que, afortunadament, no va anar més enllà a pocs dies de l’1 de novembre. Els Castellers de Sant Cugat va fer la seva millor actuació, en completar per primer cop el 3de9f –que van coronar fa una setmana per primer cop, a Tarragona– i que van acompanyar del quart 5de8 i la torre de 8 amb folre. El primer castell de 9 descarregat pels gausacs confirma la seva projecció. Els Castellers de Sabadell van portar-hi el 4de8. L’actuació es va tancar abans del tercer castell dels saballuts i després de la caiguda dels vilafranquins.

També ahir va arribar una altra novetat destacada: els Moixiganguers d’Igualada van completar a la primera el 5de8 i van sumar la seva millor diada, junt amb la torre de 8 amb folre i el 3de8. Els igualadins han situat la catedral com el seu nou sostre i van sumar la setena torre folrada de l’any. Tota una demostració de poder. Els Bordegassos de Vilanova van portar el 3de8, però van fallar amb la torre folrada i van haver de desmuntar el 4de8 i la torre de 7. Els Al·lots de Llevant van portar el 5de7.

Dissabte a la tarda també va deixar el primer 4de8 amb l’agulla de l’any dels Castellers de Sants. A Sitges, els borinots, no hi van dur castell de 9 (estava en cartera, però va saltar en anul·lar-se l’assaig de divendres), però van estrenar el castell amb agulla i van rodar el 2de8f, que volen pujar un pis més dimecres. Els de Gràcia van fer la clàssica de 8 i la Jove de Sitges va revalidar la seva millor actuació històrica en carregar la torre de 7 i completar el segon 4de8 de l’any, a més del 5de7. A Vilafranca, els Xicots van fer un intent desmuntat de 4de9f i es van conformar amb el segon 7de8 de la colla vermella i la cinquena torre folrada de l’any. Els Castellers de Barcelona hi van fer la tripleta de 8 i els Xics de Granollers i els Castellers de Terrassa, la clàssica de 8. De la resta d’actuacions en destaca el 4de8 dels Castellers de Lleida a casa seva. Altres castells destacats del cap de setmana van ser la parella de 7 dels Esperxats a Girona, dissabte, que continuen evolucionant positivament. La Jove de Barcelona, per la seva part, va haver de desmuntar el 4de8 que v fer provar a l’Arboç.

Resultats del cap de setmana:

Festa de la Tardor a Sant Cugat del Vallès

 • Castellers de Sabadell: 4de8, 2de7
 • Castellers de Sant Cugat: 3de9f, 5de8, 2de8f
 • Castellers de Vilafranca: 3de9f, tde9fm, 4de9f(c)

XXIII Diada dels Moixiganguers d’Igualada

 • Al·lots de Llevant: 5de7, 3de7a, 4de7a
 • Bordegassos de Vilanova: 3de8, (i)tde8f, (id)tde7, (id)4de8, 4de7
 • Moixiganguers d’Igualada: 2de8f, 5de8, 3de8

XXV Diada de la Colla Jove de Castellers de Sitges

 • Castellers de la Vila de Gràcia: 3de8, tde7, 4de8
 • Castellers de Sants: 3de8, 4de8a, 2de8f, Pde6
 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 2de7(c), 4de8, 5de7

Diada del Roser a Vilafranca del Penedès

 • Castellers de Barcelona: 3de8, 2de8f, 4de8, (i)Pde6
 • Castellers de Terrassa: 3de8, 4de8, 2de7
 • Xicots de Vilafranca: (id)4de9f, 7de8, tde8f, 4de8
 • Xics de Granollers: 3de8, 4de8, 2de7

Diada dels Castellers de Lleida

 • Castellers d’Altafulla: 3de6a, 2de6, 4de6
 • Castellers de Lleida: 4de7a, 4de8, 5de7
 • Minyons de l’Arboç: 3de6, 2de6, 3de6a
 • Locos de l’Olleria: muixerangues

Vigília de la diada de Sant Narcís a Girona

 • Castellers d’Andorra: 3de6, 2de6, 3de6a
 • Esperxats de l’Estany: 4de7, 3de7, 5de6
 • Marrecs de Salt: 3de8, 9de7, 7de7

Diada de La Verdura a Torredembarra

 • Colla Jove Xiquets de Vilafranca: 2de6, 4de6, 3de6
 • Nois de la Torre: 3de7a, 4de7a, 4de7
 • Torraires de Montblanc: 3de6a, 4de6a, (id)5de6, 3de6

Festes de Sant Simó a Mataró

 • Capgrossos de Mataró: 5de7, 4de8, 4de7a
 • Castellers de París: 4de6, 3de6, (id)3de6a, (i)3de6a

Vigília XXV Diada dels Castellers de Mollet

 • Castellers de Mollet: 5de6, 3de6, 3de6s

DIUMENGE

Diada de Sant Narcís a Girona

 • Capgrossos de Mataró: 3de9f, 2de9fm, 4de9f, Pde7f
 • Marrecs de Salt: 5de8, 3de9f, 2de8f,
 • Minyons de Terrassa: 3de9f, 2de9fm, 4de9f, Pde8fm

XXV Diada dels Castellers de Mollet

 • Bordegassos de Vilanova: 5de7, tde7, 4de7a
 • Castellers de les Gavarres: 3de6, 2de6
 • Castellers de Mollet: 3de7, 4de7, 2de6
 • Vailets de l’Empordà: 3de6, 2de6

Festes del barri de Sant Antoni de Barcelona

 • Castellers de Badalona: 3de7
 • Castellers del Poble Sec: 4de7a, 5de7(c)

Diada dels Brivalls de Cornudella

 • Brivalls de Cornudella: 3de6, (id)2de6, 3de6a, 2de6

Diada dels Nyerros de la Plana a Manlleu

 • Castellers de Caldes de Montbui: 3d7, 3d6a, 4d6
 • Colla Castellera Nyerros de la Plana: 3d6a, 2d6, 4d6
 • Tirallongues de Manresa: 5d7, 4d7, 4d7a(c)

Fira de la Castanya a Vilanova de Prades

 • Torraires de Montblanc

Diada del Record a l’Arboç

 • Colla Castellera Jove de Barcelona: 5de7, (id)4de8, 4de7a
 • Minyons de l’Arboç: 3de7, 4de6, 3de6a
 • Xiquets de Vila-seca: (i)3de6a, 3de6, 4de6(c)

Diada Magenta a Sant Feliu de Llobregat

 • Castellers d’Esparreguera: 4de7, 5de6, 4de6a
 • Castellers de Cerdanyola: 3de7a, 5de7, 4de7a
 • Castellers de Mallorca: 4de7, 3de6, (id)3de7, (id)3de7, 5de6
 • Castellers de Sant Feliu: 4de6a, 4de6, 3de6

Diada El Castell de tothom a Santa Coloma de Gramenet

 • Castellers de Montcada i Reixac
 • Colla Jove Xiquets de Vilafranca: tde6, 3de6, 3de6a
 • Laietans de Gramenet:
 • Vailets de Gelida:
 • Castellers de la Il·lusió: construccions inclusives

Articles relacionats:

No afluixen: manilles a Girona i a Sant Cugat

A rematar la feina

Emergents davant el gran repte

Tocar el cel sense la torre

Les colles emergents i el 2de8f