La mare de totes les actuacions… i més

Valls és el quilòmetre 0 casteller i serà l’epicentre de l’activitat del cap de setmana dels castels. La diada de diumenge promet emocions molts fortes amb castells desfolrats, emmanillats i de gamma extra. A banda de Santa Úrsula hi haurà més activitat i hi ha previstes més diades destacades a Tarragona, Guissona i Reus.

El diumenge tindrà lloc la mare de totes les diades: Santa Úrsula 2017 arriba amb uns programes de somni. El 2de8 sense folre és l’objectiu de les dues colles: mai s’ha completat en aquesta diada i per part de la Colla Vella seria el primer. Els 3de9 amb folre i el pilar també podria ser una de les novetats en aquesta diada per a les dues colles vallenques. Els vermells el provarien per primer cop i per als rosats no està entre les prioritats i apunten cap els castells de 10. Els assaigs de 2de9 sense manilles, 9de9 amb folre i pilar de 7 sense folre semblen més apostes de futur engrescadores que no una prioritat. Tot i això, a Valls mai es pot descartar res.

Diumenge el migdia se celebraran d’altres diades. La més destacada podria arribar a Guissona amb la presència dels Minyons de Terrassa que, a part de perdre’s la diada vallenca, hi tornen després de cinc anys i amb ganes de fer castells de 9 –allà hi van fer el 3de9f al novembre dels anys 2009 i 2010–. Actuaran al costat dels Margeners locals i de la colla de Figueres.

L’agenda resta pendent de confirmar-se per la situació política i de les mobilitzacions. Dissabte hi havia previstes dues diades a la part alta de Tarragona. De moment es manté la del Pla de la Seu, la diada de l’Esperidió, la Jove tanca temporada amb la feina feta i planteja la cita sense riscos i amb bàsics de 9. Els Nens del Vendrell també venen contents de Santa Teresa i si són gent podrien buscar el segon 4de9f de l’any. També hi seran enguany els Castellers de la Vila de Gràcia que tenen en el 4de9f també el seu millor castell de l’any. La notícia podria saltar amb els Castellers de Sant Cugat, que han estat assajant per poder portar el 3de9 amb folre per primer cop a plaça. L’altra diada s’ha traslladat a diumenge a la tarda, a la plaça del Rei, on els Xiquets de Tarragona celebren la seva diada. Els matalassers volen fer el 3de9f en vista a Tots Sants i poder fer quelcom més. Els de Sant Pere i Sant Pau hi volen fer els seus millors castells fets fins ara i deixaran per a l’any vinent l’atac al 2de8f o del 4de8 amb l’agulla. També hi seran els de Cornellà, en la segona visita a Tarragona en aquest segle –hi van ser el maig del 2015 amb el 5de7–. A Reus també han traslladat la diada a diumenge a la tarda i els avellana tanquen temporada amb la darrera oportunitat de revalidar els galons de 9. En principi hi són convidats els Marrecs de Salt però han de confirmar el canvi de data. El cartell també inclou els Castellers de Terrassa, que guarden el bon record del 2de8f descarregat l’any passat allà, i les colles els d’Altafulla i Cambrils.

 

Agenda del cap de setmana

DISSABTE

Correllengua a Berga
17.30h. Plaça Viladomat

 • Castellers d’Esparreguera
 • Castellers de Berga
 • Tirallongues de Manresa

Diada de l’Esperidió a Tarragona
18h. Pla de la Seu

 • Castellers de la Vila de Gràcia
 • Castellers de Sant Cugat
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona
 • Nens del Vendrell

DIUMENGE

XI Diada dels Margeners de Guissona
12h. Plaça Major

 • Colla Castellera de Figueres
 • Margeners de Guissona
 • Minyons de Terrassa

III Diada dels Castellers de Santpedor
12h. Plaça Gran

 • Castellers de Santpedor
 • Minyons de Santa Cristina d’Aro
 • Sagals d’Osona

Festes de Tardor a Sant Just Desvern
12h. Carrer Carles Mercader

 • Castellers d’Esplugues
 • Castellers de Lleida
 • Castellers de Terrassa

II Diada dels Passadors a Sant Adrià de Besòs
12h. Plaça de la Vila

 • Castellers de Montcada i Reixac
 • Castellers de Sant Adrià
 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts
 • Castellers de Viladecans

V Diada dels Castellers de Gavà
12h. Plaça de Josep Tarradellas

 • Castellers de Gavà
 • Colla Castellera La Bisbal del Penedès

Diada de Santa Úrsula a Valls
13h. Plaça del Blat

 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls

Festa Major de Banyoles
17h. Recinte de Barraques

 • Colla Castellera Nyerros de la Plana
 • Esperxats de l’Estany
 • Pallagos del Conflent
 • Vailets de l’Empordà

Diada dels Xiquets de Tarragona
18h. Plaça del Rei

 • Castellers de Cornellà
 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau
 • Xiquets de Tarragona

Diada dels Xiquets de Reus
18h. Plaça del Mercadal

 • Castellers d’Altafulla
 • Castellers de Terrassa
 • Marrecs de Salt
 • Xiquets de Cambrils
 • Xiquets de Reus

Actuació Castellera a Lliçà del Vall
Plaça de l’Ajuntament

 • Castellers de l’Adroc
 • Colla Castellera Jove de Barcelona
 • Manyacs de Parets

XXI Diada dels Castellers de Rubí
Lloc: Plaça de l’Església

 • Castellers de Rubí
 • Castellers del Prat de Llobregat

Foto 1: Prova de 3de9fp de la Colla Joves

Foto 2: Assaig del 9de9f de la Colla Vella

Articles relacionats:

Santa Úrsula de ‘nets’ i inèdits