La Vella manté el seu regnat

Ha estat una Santa Úrsula de gran nivell, amb una Colla Vella pletòrica i triomfant, que manté el seu regnat, i una Colla Joves, eficaç i resolutiva, que conserva la seva condició entre les grans. Una diada amb un marcat to reivindicatiu davant les agressions que viu el país, de llarga de durada per l’excés d’intents i peus desmuntats, amb massa caigudes (cinc) i emocionant fins al darrer moment, amb totes dues colles donant el màxim. Al Portal Nou hi ha hagut celebració per una actuació que, segons la manera de valorar-la, podria ser la millor de la seva història, i al carrer del Gassó hi ha hagut satisfacció i convenciment que són en el bon camí i això pot anar més.

La Santa Úrsula del 2017 deixa un 4de9 sense folre descarregat, un 4de10 amb folre i manilles carregat i dos 2de8 sense folre també carregats. També ha ofert un pilar de 8 amb folre i manilles i un 3de9 amb folre. De les cinc construccions de gamma extra alçades a la plaça del Blat, quatre han tingut color rosat, una dada que il·lustra la potència de la Colla Vella i la diferència que actualment exerceix sobre la Colla Joves.

La sort de la moneda enguany rebia més atenció que mai. Totes dues colles tenien programat sortir de 2de8 sense folre, però depèn com anés el primer castell de l’actuació podia condicionar la resta de la diada. El sorteig s’ha fet a la primera planta de l’Ajuntament –l’any passat ja es va traslladar a aquest espai més neutral, enlloc del vestíbul de la Casa de la Vila, que és territori rosat–. El conseller Jordi Turull –que juntament amb el conseller Carles Mundó– ha estat al balcó de l’Ajuntament per seguir la diada ha llençat la moneda amb un expectants Albert Martínez, cap de colla de la Vella, i Francesc Ramon, cap de colla de la Joves, i davant l’atenta mirada de l’alcalde, Albert Batet, que ha exercit d’amfitrió d’aquest màgic moment que és el pròleg de la diada, on les mirades, l’emoció i les ganes mostren l’orgull que implica ser membre dels Xiquets de Valls.

A la 1 en punt, Albert Batet –flanquejat pels caps de colla i presidents de les dues colles– ha llegit un manifest des del balcó de l’Ajuntament reclamant el respecte a les institucions catalanes i la llibertat dels presos polítics Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Acte seguit, les dues colles han alçat un pilar de cinc cadascuna d’on han despenjat una bandera que clamava “Democràcia”. El cant d’Els Segadors i crits d’“Independència” han inundat la plaça a continuació.

El 2de8 sense folre de la Vella ha pujat ferm, però amb un punt de nervis sobrepassats, que es feia latent en les cames d’alguns dels components del tronc. S’ha carregat amb notable suficiència i conservant mides, però amb una electricitat constant que l’ha acabat sentenciant a la sortida de l’aixecador. Gust agredolç, ja que els rosats aspiraven a descarregar el fràgil castell després d’haver-ho fet dos cops a l’assaig en els darrers dies. És el sisè cop que la Vella corona el 2de8sf, que encara no ha completat a plaça.

La Joves ha mantingut el guió i ha sortit també de 2de8sf. Tampoc no tenien gaire més marge: els dos descarregats enguany avalaven l’aposta, però la limitació de gamma ho obligava. Aquest cop, però, el 2 no ha pujat amb la mateixa fermesa que els tres assolits aquesta temporada i s’ha trencat –castigat i amb posicions perdent-se– quan l’enxaneta estava fent el darrer pas. Hi ha faltat mig segon. De fet, castellers, aficionats i mitjans han hagut de recórrer a les imatges televisives per certificar que la construcció no s’havia carregat. Amb una castellera del tronc tocada, la Joves ha optat per fer el 3de9f.

La segona ronda ha començat amb una immensitat en la banda dreta de la plaça: la Vella ha tornat a treure el 4de10 amb folre i manilles, el castell que van completar en la mateixa diada de l’any passat i que fa dues setmanes van descarregar a Reus. Després de desmuntar dos peus per mides incorrectes, el tercer ha anat amunt sense tenir la quadratura necessària: hi havia dues rengles on els quarts ja no arribaven còmodament a agafar cama. Però, amb convicció i determinació, el castell ha anat pujant i pujant fins que s’ha carregat enmig d’un fort esclat de la plaça. Quan la canalla començava a baixar la construcció, però, estava sentenciada i ha acabat cedint: el desgast havia estat màxim i les mides ja no eren recuperables. Dues rondes, dos castells extraordinaris… però tots dos només carregats.

Al seu torn, la Colla Joves s’ha encarat amb un repte de primer nivell: el 3de9 amb folre i el pilar, una construcció inèdita per a les dues colles i, per tant, mai vista a la plaça del Blat. En un primer intent, el castell s’ha desmuntat entrant els dosos. La construcció s’havia castigat de seguida i si hagués continuat difícilment hagués arribat a bon port. En un segon intent ha pujat millor, però amb els dosos col·locats ha tornat desmuntar-se, tot i que aquest cop oferia millors prestacions. Ronda en blanc (i en la primera, un 3de9 amb folre). Màxima pressió per als del carrer Gassó.

La tercera mànega ha ofert els dos millors moments de la diada. Tot i que ja passaven de les 3 de la tarda, el que s’han viscut en aquesta ronda ha acabat de decidir la diada i ha repartit somriures –tot i que de nivell i dimensió diferent– a les dues bandes de la plaça. La Vella ha plantat un espectacular 4de9 sense folre, que ha pujat amb decisió i que s’ha descarregat amb plena autoritat en un exercici de mestratge i potència. La descarregada –tranquil·la, segura i estable– ha desembocat en un esclat immens de joia entre els seus castellers i bona part de l’afició. Castells en estat pur.

La Joves ha tornat amb la seva arma més determinant –i alhora més segura–. Si volia sortir de plaça amb satisfacció havia de fer el 2de8 sense folre en tercera ronda. De fet, l’havia de descarregar, ja que el 3de9f de primera mànega era un plata de nivell insuficient per al que volia oferir. Tot i haver canviat una quint, el castell ha pujat sòlid i s’ha carregat amb plenes garanties i possibilitats d’arribar al final. Quan l’aixecador es disposava a baixar s’ha trencat, però això no ha impedit repartir una moderada satisfacció entre els seus components. Plantar quatre 2de8sf –dos descarregats– en una temporada és un balanç esplèndid. I aquesta és la part de la valoració a la qual s’han agafat els seus components.

La ronda de pilars també ha tingut un clar avantatge rosat: la Vella ha descarregat el seu, mentre que la Joves ha caigut en el moment de les passes finals. Alegria –immensa alegria– entre els castellers de la Vella i satisfacció –moderada– entre els de la Joves.

L’exhibició dels rosats és la millor de la seva història, si es compten les quatre construccions. Però, com que en castells no hi ha regles escrites, el millor en aquest cas és que cadascú faci la seva lectura i valoració. Sigui com sigui, el que ha ofert la Vella –tres castells de la gamma extraordinària i el pilar més alt– es caviar per als més exigents. Una delícia.

La diada ha estat llarga: més de tres hores, en aquest cas, no tant pel sistema de rondes vallenc, sinó per l’excés de peus desmuntats, intents i intents desmuntats. Quan es porten a plaça castells d’aquesta envergadura, la paciència és un requisit indispensable. El que també ha demostrat l’actuació d’avui és que a començar a les 12.30h és possible, fins i tot sense haver de fer gaires retocs en el programa de festes: a les 12.27h s’ha fet el llançament de la moneda i tot era a punt.

SANTI TERRAZA

Els temps de la diada:

12.27h. Llançament de la moneda

13h. Lectura del manifest a favor de la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart

13.18h. Pugen segons al 2de8sf de la Vella

13.29h. Pugen segons al 2de8sf de la Joves

13.53h. Pugen segons al 3de9f de la Joves

14.01h. Pugen segons al primer peu desmuntat de 4de10fm de la Vella

14.06h. Pugen segons al segon peu desmuntat de 4de10fm de la Vella

14.16h. Pugen segons al 4de10fm de la Vella

14.34h. Pugen segons al primer peu desmuntat de 3de9fp de la Joves

14.41h. Pugen segons al segon peu de 3de9fp de la Joves (intent desmuntat)

14.55h. Pugen segons al segon intent desmuntat de 3de9fp de la Joves

15.15h. Pugen segons al primer peu desmuntat de 4de9sf de la Vella

Totes les entrades15.21h. Pugen segons al segon peu desmuntat de 4de9sf de la Vella

15.31h. Pugen segons al 4de9sfde la Vella

15.40h. Pugen segons al 2de8sf de la Joves

15.57h. Puja el segon del pde8fm de la Vella

16.16h. Puja el segon al pde8fm de la Joves

 

DIUMENGE

Diada de Santa Úrsula a Valls
13h. Plaça del Blat

 • Colla Joves Xiquets de Valls: i2de8sf, 3de9sf, id3de9fp, ide3de9fp, 28sf(c), iPde8fm
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 2de8sf(c), 4de10fm(c), 4de9sf, Pde8fm

XI Diada dels Margeners de Guissona
12h. Plaça Major

 • Colla Castellera de Figueres: 3de7, 4de6a, 2de6
 • Margeners de Guissona: 3de7, ide4d7, 4de7, 5de6
 • Minyons de Terrassa: 2de8f, 3de9f, 4de8, Pde7f

III Diada dels Castellers de Santpedor
12h. Plaça Gran

 • Castellers de Santpedor: 4de7, id7de6, 7de6, 2de6
 • Minyons de Santa Cristina d’Aro: 3de6, 2de6, 3de6a
 • Sagals d’Osona: 3de8, 4de8, 2de7

Festes de Tardor a Sant Just Desvern
12h. Carrer Carles Mercader

 • Castellers d’Esplugues: 2de7, 4de8, 7de7
 • Castellers de Lleida: id4de8, id4de8, 2de7, id3de8, 4de7a
 • Castellers de Terrassa: 5de7, 2de7, 4de7

Diada dels Xiquets de Tarragona
18h. Plaça del Rei

 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 2de7, 3de7a,4de7a,Pd6
 • Xiquets de Tarragona: 4de8, id4de8a, 3de8, 2de7

Diada dels Xiquets de Reus
18h. Plaça del Mercadal

 • Castellers d’Altafulla: 4de6a, 3de7, 2de6
 • Castellers de Terrassa: 3de8, 4d8, 2de7
 • Xiquets de Cambrils: 4de6, 3de6a, 2de6
 • Xiquets de Reus: 5de8, 3de8, 4de8, Pde6c

Foto 1: Alegria de la Vella al descarregar el 4de9sf

Foto 2: Cerimònia de llençament de la moneda

Foto 3: 2de8sf de la Vella (Foto: Món Casteller Valls)

Foto 4: 3de9f de la Joves

Foto 5: 4de9sf de la Vella

Foto 6: 4de10fm de la Vella (Foto: Visita Valls)

Foto 7: 2de8sf de la Joves

Articles relacionats:

Una Santa Úrsula amb protesta

Santa Úrsula demana canvis

La mare de totes les actuacions… i més

Santa Úrsula i els castells de 9

Santa Úrsula de ‘nets’ i inèdits

La Fira Castells ofereix tots els productes de temàtica castellera

Per què Santa Úrsula és diferent?