Les colles deixen de vendre loteria espanyola

El món casteller torna a posicionar-se clarament a favor del país i en contra de la repressió de l’Estat, el nou capítol és el retorn de la Loteria Nacional (espanyola) de les colles que encara no havien fet el pas a la Grossa catalana.

Des que els Xiquets de Tarragona van anunciar el passat 18 d’octubre que enguany no jugaran a la loteria de Nadal estatal per “dignitat i coherència” i en canvi sí que ho faran a la Grossa –modalitat comercialitzada per Loteria de Catalunya i compromesa amb els projectes socials–, les colles més importants del país s’han afegit a la iniciativa dels tarragonins: la setmana passada els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró s’hi van sumar i aquesta setmana ho han fet la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. Totes elles ho han fet “com a rebuig als atacs contra el poble i les institucions de Catalunya”.

Mitja dotzena de colles (totes grans) han fet ara el pas, però moltes altres ja l’havien fet anteriorment i fa anys que juguen a la Grossa, que la Generalitat va impulsar l’any 2013. En els propers dies, hi haurà altres colles castelleres que també retornaran els dècims reservats, segons han avançat algunes d’elles. Les colles són entitats sense ànim de lucre i compten amb aquests ingressos extra per tal de finançar moltes de les activitats que realitzen durant l’any.

La majoria de les colles s’han posicionat a favor del lliure exercici de la Democràcia i en suport a les institucions catalanes amb motiu dels fets que està vint el país. La diada de Santa Úrsula va estar dedicada als Jordis, per acord entre les dues colles i l’Ajuntament de Valls. La situació delicada que viu Catalunya arran de la repressió contra el Referèndum i de l’aplicació de l’article 155 per part del Govern espanyol està present a l’entorn casteller i les colles han apostat amb fermesa per la llibertat i el dret a decidir.

Per altra banda, les associacions provincials d’administracions de loteria han notat la disminució de les vendes, i la de Lleida admet que s’ha cancel·lat al voltant d’un 25% de les reserves que estaven tancades des de feia mesos. El sector es mostra preocupat perquè les ventes de Nadal suposen més de la meitat dels ingressos anuals. Curiosament, l’administració més important de les Terres de Lleida, La Bruixa d’Or, va anunciar fa unes setmanes el canvi de seu social, a Navarra i fiscal a Madrid.

MANEL CARBONELL

Foto: Pinya dels Xiquets de Tarragona (F. Clàudia Llambrich)

Articles relacionats:

El món casteller tanca per vaga

Els castellers ja no tenen por

La repressió de l’Estat apunta als castells

El món casteller condemna la repressió de l’Estat

Les colles s’apunten al ‘Sí’ en el referèndum