Santa Úrsula demana canvis

La Santa Úrsula de diumenge serà, probablement, la darrera que comenci a les 13h. Les colles estan d’acord –i l’Ajuntament i la Parròquia hi estan predisposats– en adaptar els horaris per a que la diada s’avanci mitja hora. El que no variarà, si més no enguany, és el sistema de rondes, malgrat les agres experiències de la mateixa diada de l’any passat i del darrer Sant Joan, que va implicar, en alguns casos, llargues esperes de més de 40 minuts entre un castell i un altre. Les colles ni tan sols han considerat l’opció de reformar les rondes.

La cursa per alleugerir la diada de Santa Úrsula i, al mateix temps, per garantir la correcta ubicació dels castellers, tant rosats com vermells, és un dels principals reptes en els quals treballa la comissió dels Xiquets de Valls. Aquest grup es va crear per iniciativa de l’alcalde, Albert Batet, amb motiu de les Decennals del 2011 i ha mantingut el seu funcionament des d’aleshores. Està integrat per representants de l’Ajuntament i de les dues colles, que treballen en una exquisida entesa en benefici dels castells a la ciutat, més enllà de la rivalitat latent i no amagada. Per part de la Colla Vella hi participa Xavier Pons (inicialment, era Anton Dilla) i de la Colla Joves, Rosa Rovira, dues persones de tarannà dialogant i constructiu.

En els últims anys –a causa de l’augment considerable de castellers de totes dues colles– fer entrar tothom a plaça i començar puntuals ha resultat un trencaclosques, que la comissió ha aconseguit salvat gràcies als detallats preparatius en els quals treballen durant mesos. Aquest pla, implantat fa dos anys, ha suposat que la Colla Joves entri a les 12h en punt, just una hora abans del començament de la diada. El poc espai de què disposen les colles per accedir-hi i la gran quantitat de castellers que hi arrosseguen aconsellen establir aquests horaris, que permeten que els segons del primer castell pugin a la 1 en punt.

El següent pas ara per millorar els tempus de la diada és avançar el seu inici mitja hora. Tot indica que la del 2017 serà la darrera Santa Úrsula que comenci a la 1. El nou mossèn de la Parròquia de Sant Joan, avalat pel seu tarannà dialogant, podria permetre que els castells s’avancin mitja hora. Les colles hi estan d’acord i la dinàmica municipal de consensuar amb les entitats temes d’aquesta envergadura ho afavoririen. De fet, serà el segon cop darrerament que es mourà l’Ofici, ja que l’any passat ja es va avançar mitja hora per començar a les 11h. Aquests 30 minuts més de marge permetrien que l’hora d’inici fossin les 12.30h, tal com han fet altres diades també tradicionals, com Sant Fèlix o Sant Magí.

Amb tot, un dels principals elements que caracteritza les diades castelleres a Valls –el sistema de rondes– es mantindrà amb la fórmula tradicional, últimament força qüestionada pels aficionats. Això implica que quan una colla fa un intent (o desmuntat) conserva el mateix torn i no el cedeix a l’altra. Aquest sistema, ara que es fan castells de gran magnitud que mouen més de mig miler de persones en un espai que cada vegada és més atapeït, castiga profundament l’aficionat. A la Santa Úrsula de l’any passat, després que la Joves caigués del 3de10 amb folre i manilles abans de carregar –i que el castell s’obrís per un dels costats– hi va haver una pausa de més de 40 minuts fins que el cap de colla i el seu equip van valorar les opcions que tenien al davant i els castellers que estaven en disponibilitat. El mateix va succeir per Sant Joan, però a l’altra banda de la plaça, també amb un 3de10fm que va cedir abans de carregar. La caiguda del colós rosat també va estar acompanyada de prop de tres quarts d’hora fins que la mateixa Colla Vella va tornar a provar un castell.

Els defensors del sistema de rondes vigent consideren que si una colla ha de cedir el torn a l’altra sent la segona a actuar corre el risc de trobar-se amb cap castell al sarró, mentre que la rival en té dues i això suposaria una pressió encara major. Els partidaris de reformar la manera de canviar el sistema tradicional es basen en els darrers episodis per constatar que la diada no pot continuar aplicant una fórmula que podia funcionar quan no es feien castells de 10 ni amb manilles, però que amb les dinàmiques actuals penalitza clarament l’aficionat i el propi espectacle.

Amb tot, en els darrers mesos s’han llançat algunes propostes intermèdies, com les que apuntaven una fórmula mixta, en què el sistema de rondes es mantindria tal com funciona ara en primera ronda, però es variaria amb la cessió de torn a partir de la segona. Tot i que dirigents de les colles admeten en privat que l’actual sistema, en el context de castells amb manilles i de la magnitud dels actuals, genera controvèrsia, encara no s’ha efectuat cap intent real per abordar una solució.

Amb el sistema tradicional o amb un de nou, Santa Úrsula, però, conserva la màgia que la fa ser una actuació única i irrepetible. La tradició, les nissagues, l’emoció i la rivalitat fan de la diada del quart diumenge d’octubre a la plaça del Blat una de les experiències més autèntiques per explicar no només què són els castells, sinó què és Catalunya. Hi ha actuacions i actuacions, moltes i de molt especials i tradicionals… però per damunt de totes, està Santa Úrsula.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Vista aèria de la Santa Úrsula de 2015 (F. La Xarxa)

Foto 2: 4de10fm de la Colla Vella a la santa Úrsula de 2016 (F. Joan Figueras)

Foto 3: 4de9sf de la Colla Joves a la Santa Úrsula de 2014 (F. Pere Toda)

Articles relacionats:

Pauses castellers insuportables

Santa Úrsula de ‘nets’ i inèdits

Els límits per trencar

Anyada extraordinària, malgrat tot

Els grans castells ‘nets’ passen al davant

El mite de 10

Valls programa la Santa Úrsula més intensa