Un Mercadal de 10 torna la il·lusió a la plaça

La diada del Mercadal deixa moments estel·lars com el 4de10 amb folre i manilles de la Colla Vella o la torre de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca. El primer castell de 10 i la primera torre neta a Reus són els millors castells d’una diada en què les sis colles se l’han plantejat de diferent manera. Menció especial per als Capgrossos, que surten molt contents amb la seva millor diada de la història amb dos gamma extra descarregats.

La trobada començava amb la lectura d’un manifest a favor de la cultura i de la llibertat a càrrec d’Ernest Benach, casteller reusenc i expresident del Parlament de Catalunya. Uns pilars en silenci, per condemnar la violència policial del passat diumenge, donen pas al cant dels Segadors i l’inici de la diada.

Primera ronda: la Vella fa el primer 5de9f a Reus
Els Xiquets de Reus enceten la cita amb el cinquè 5de8 completat aquest any. Acte seguit la Jove de Tarragona completa el desè 3de9f de l’any i el previ al possible 3de10fm que podrien atacar al Vendrell. Els Capgrossos de Mataró també obren de 3de9f i s’anoten el dotzè de l’any amb una mida perfecte. Els Minyons de Terrassa fan la mateixa sortida i completen el quinzè 3de9f de l’any avui el seu millor castell. La Colla Vella puja el llistó amb el primer 5de9 amb folre vist a Reus, el novè de l’any dels rosats nova xifra rècord en una temporada. Els vallencs sumen la vintena supercatedral descarregada en l’Era moderna. Tancant la tanda amb el millor castell de la ronda, els verds completen el sisè 3de9 amb folre i l’agulla del 2017 el facturen amb seguretat tot i la tardança en muntar el pilar del mig. Els vilafranquins surten airosos després d’una primera ronda ràpida i efectiva tot descarregats i amb tan sols un peu desmuntat: el del 3de9fa verd.

 

Segona ronda: 4de10fm de la Vella en una ronda extraordinària

La segona ronda arrenca amb l’intent de 4de9 amb folre dels Xiquets de Reus, el primer de l’any, aquest puja obert i a l’entrada de dosos decideixen baixar-lo sense poder-lo mantenir dret. La Jove de Tarragona planta el 5de9f el sisè complet del curs i el seu primer gamma extra al “poble del costat”.  Els Capgrossos es deixen anar i ataquen el 2de9fm: després d’un un peu desmuntat, el descarreguen tirant d’experiència. La segona torre emmanillada de l’any i la cinquena del seu historial –mai n’havien completat dos en un any. Els Minyons fan el 4de9f de segon castell i completen el sisè de l’any, després d’un primer peu desmuntat. Acte seguit arriba un moment estel·lar amb el primer castell de 10 alçat a Reus. La Colla Vella clava el 4de10 amb folre i manilles de forma esplèndida: primer desfan un peu i després el quadren amb un resultat espectacular. El primer castell de 10 dels vallencs aquest any i el segon 4de10fm descarregat pels rosats, que a més en tenen dos més de coronats.  Els verds preparen la torre neta però la desmunten amb quart dalt. Els vilafranquins es desdeixen i cedeixen el pas a la colla amfitriona mentre es reprogramen en forma de torre emmanillada. Els verds sumen la dotzena torre de 9 amb folre i manilles amb comoditat.

Tercera ronda: els verds contesten descarregant la torre neta. Els Capgrossos es consagren de gamma extra

Els Xiquets de Reus també es replantegen el programa i culminen el 2de8 amb folre que a priori tampoc entrava com opció. La Jove prossegueix amb el vuitè 4de9 amb folre i reservant cartes per la setmana vinent al Vendrell. Els Capgrossos no es guarden res i han brillat amb el 5de9 amb folre, molt lluny de Mataró. Els maresmencs compleixen amb escreix les expectatives dels organitzadors i completen per segon cop la supercatedral la van completar al juliol per Les Santes. El blaus, enguany han fet una progressió espectacular i amb el mèrit afegit de no haver patit cap caiguda. En canvi, els Minyons s’han hagut de conformar amb el 2de8f de tercer castell avui no han arrossegat les camises suficients per fer més. En el seu torn, la Colla Vella afronta el 3de9 amb folre i el pilar que no ha fet mai tot i ser la primera colla que el va provar. Els vallencs desfan un primer peu i al segon el baixen amb els dosos dalt: excessivament obert. Els verds hi tornen amb la torre de 8 sense folre que aquest cop no avorten i dominen amb l’estrena d’un nou segon. La segona torre neta verda descarregada de l’any i vuitena del seu historial afegint la ciutat de Reus a les places privilegiades amb el castell més exclusiu.

Ronda de recuperació: tercer 9de8 rosat (pensen en un pis més?)

El Xiquets de Reus fan el 3de8 com a tercer castell. La caiguda del 4de9f els passat factura i no poden tornar a atacar cap dels dos bàsics de 9, que portaven en ment. La Vella recondueix la diada i factura el 9de8 enlloc de repetir el 3de9fp. És el tercer de l’any i qui sap si una prova més de cara un futurible 9de9 amb folre un castell inèdit valorat per sobre de qualsevol castell descarregat fins avui.

Ronda de pilars de mèrit: pilar emmanillat verd

La Jove de Tarragona, la colla amb més Pde8fm aquest any, escull el pilar de 7 amb folre per tancar una diada amb quatre construccions folrades. Els Capgrossos també fan l’espadat amb folre, el segon de l’any, i amb el que signen la seva millor diada de mai al superar el pde6 amb el que van cloure la mateixa actuació aconseguida el juliol a Mataró. Els Minyons signen el pilar de 6 i la Colla Vella el de 7 folrat. Els Castellers de Vilafranca tanquen la diada amb el segon pilar de 8 amb folre i manilles de l’any i amb el que s’adjudiquen el resultat més complet de la cita.

Resultat de la diada:

Diada del Mercadal a Reus

  • Capgrossos de Mataró: 3de9f, 2de9fm, 5de9f, Pde7f
  • Castellers de Vilafranca: 3de9fa, 2de9fm, 2de8sf, Pde8fm
  • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, 5de9f, 4de9f, Pde7f
  • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 5de9f, 4de10fm, (id)3de9fa, 9de8, Pde7f
  • Minyons de Terrassa: 3de9f, 4de9f, 2de8f, Pde6
  • Xiquets de Reus: 5de8, (id)4de9f, 2de8f, 3de8

Foto 1: Primer 4de10fm descarregat de la Colla Vella de la temporada

Foto 2: Els Capgrossos completant el 5de9f

Foto 3: Els verds alçant la Tde8sf

Foto 4: 3de9f dels Minyons de Terrassa a primera ronda

Foto 5: A segona ronda, la Jove ha tornat a descarregar el 5de9f

Foto 6: Els Xiquets completant el 2de8f a tercera ronda

Articles relacionats:

Tornen els castells a Reus i Sarrià

Els millors castells se citen al Mercadal

El maldecap d’inventar-se un pis