Una Santa Úrsula amb protesta

El Fòrum Casteller de Catalunya, que se celebra fins demà a Valls amb motiu de la diada de Santa Úrsula, concentra l’atenció d’un cap de setmana marcat per la intervenció de l’Estat a la Generalitat. La Fira Castells ha tancat aquesta tarda, entre les 5 –hora d’inici de la manifestació per reclamar l’alliberament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart– i les 7. La protesta de la societat catalana es farà visible demà també durant la diada castellera de Santa Úrsula, segons han acordat aquest migdia l’alcalde de Valls, Albert Batet, i els dirigents de les dues colles dels Xiquets de Valls. L’atenció castellera d’avui també s’ha traslladat a Tarragona, on els Castellers de Sant Cugat han carregat el seu primer castell de 9.

Les previsions de les dues colles de Valls i el moment delicat que viu el país arran l’aplicació de l’article 155 per part del Govern espanyol han estat els dos temes principals de conversa avui en els entorns castellers de la ciutat, que han girat al Pati –on hi ha la Fira Castells– i al Convent del Carme –on aquest matí s’ha celebrat el Simposi Casteller–. De fet, tots dos temes han estat directament vinculats entre sí, ja que la Fira ha tancat durant dues en el moment que s’iniciava la multitudinària manifestació de Barcelona. Ha estat un tancament simbòlic per mostrar l’adhesió a la manifestació davant el nou episodi de repressió de l’Estat. Demà, durant la diada de Santa Úrsula, la situació que viu el país tornarà a estar present, especialment en els moments previs a l’actuació. La diada –que estarà precedida del cant d’Els Segadors– estarà dedicada a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.

La Fira Castells acull vint estands de diferents empreses, artesans i entitats que ofereixen productes de temàtica castellera de signe divers. Ahir a la tarda i avui al matí, hi ha hagut un tràfic intens de persones de totes les edats que han visitat els diferents estands i han participat en algunes de les activitats convocades. També avui el programa 1 món.cat, de La Xarxa, s’ha emès en directe des del Pati. També avui s’ha celebrat el contacontes amb Eli Carnicé al Teatre Principal, emmarcat dins els actes de la Fira.

L’oferta expositiva i d’activitats de la Fira Castells tornarà a obrir demà, de 10 a 14h i de 16 a 20h al Pati. L’estand de La Xarxa a la Fira oferirà la possibilitat de seguir en directe la retransmissió de la diada de Santa Úrsula.

A més de la Fira, l’atenció del matí a Valls ha estat centrada en el Simposi Casteller, celebrat al Convent del Carme i que ha ofert dos temes de debat: els efectes de les xarxes d’assaig en les dinàmiques de les colles i l’abast dels drets d’imatge en els castells. Les sessions han estat precedides de l’esmorzar casteller de forquilla, que en aquest cas ha anat a càrrec de Ramon Martí, del restaurant El Llagut de Tarragona. El Simposi ha finalitzat amb la tertúlia-vermut amb els dos caps de colla, Albert Martínez (Colla Vella) i Francesc Ramon (Colla Joves). Moderats per Santi Terraza, director de la Revista Castells, la tertúlia ha traçat les previsions de demà, però també les valoracions de la temporada i el moment que es troben totes dues colles.

La jornada castellera d’avui també ha estat protagonitzada pel primer 3de9 amb folre que carreguen els Castellers de Sant Cugat. Els gausacs han assolit aquesta fita durant la diada de l’Esperidió, a Tarragona i com a premi a una espectacular i exemplar trajectòria, en què en els darrers anys els ha permès passejar els castells de 8 arreu. El 3de9f carregat ha estat acompanyat del 5de8 i la torre de 8 amb folre. La Jove de Tarragona ha tancat la seva brillant temporada amb la tripleta màgica i el pilar de 7 amb folre. Per la seva banda, els Nens del Vendrell també han firmat una notable actuació amb el 5de8, la torre de 8 amb folre, el 3de8 i el pilar de 6, mentre que els Castellers de la Vila de Gràcia han fet la tripleta de 8.

Diada de l’Esperidió a Tarragona

  • Castellers de la Vila de Gràcia: 3de8, 2de8f, 4de8
  • Castellers de Sant Cugat:3de9f(c), 2de8f, 5de8
  • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, 4de9f, 5de8, pde7f
  • Nens del Vendrell: 5de8, tde8f, 3de8, pde6

Foto 1: La Fira Castells, aquest matí

Foto 2: L’alcalde, Albert Batet, i el regidor de Cultura, Marc Ayala, valorant ahir al Pati amb els presidents de les dues colles i els seus representants a la comissió dels Xiquets de Valls de quina manera es visualizarà demà la protesta del món casteller contra la repressió de l’Estat

Foto 3: Taula rodona sobre les xarxes d’assaig, aquí al Simposi Casteller

Foto 4: 3de9f carregat pels Castellers de Sant Cugat

Articles relacionats:

La Fira Castells ofereix tots els productes de temàtica castellera

La mare de totes les actuacions… i més

Els drets d’imatge dels castells, a debat

7è Fòrum Casteller de Catalunya (programa)

La ‘U’ protagonista de la imatge de la Fira de Santa Úrsula de Valls

El Simposi abordarà la temàtica dels drets i les noves dinàmiques d’assaig