Darreres actuacions del 2017

La temporada s’ha acabat per gairebé totes les colles, però encara queda alguna oportunitat per veure alguna diada. Santa Coloma celebra diumenge el final de temporada i pel 8 de desembre hi ha diada de Festa Major d’hivern a Castelldefels. Seran les darreres aletes abans d’acabar l’any.

Aquest diumenge encara es poden veure castells a plaça. A Santa Coloma celebren el final de curs de la colla blau-cel. És una diada ajornada pels esdeveniments de país i que ha trobat lloc en un cap de setmana on serà l’única actuació anunciada al Principat. Els Castellers de Terrassa hi portaran castells de 7 –donant oportunitats– i els Castellers de Castelldefels hi volen fer la clàssica de 7 –els grocs encara estan endollats i els quedarà la tradicional cita a casa seva del 8D en què volen anar al màxim–. Els Castellers de Sant Coloma tancaran una temporada en què han fet castells de 6 en comptades ocasions. Per la seva Festa Major, el 3 de setembre, van completar el 3de6 amb l’agulla –el seu millor castell i que no completaven des del 2015–. Aquest passat diumenge van fer el 3de6 i 4de6 al Poble Sec barceloní. A Vinçà, a la Catalunya Nord, es trobaran les tres colles d’allà a la diada de Sant Andreu. Els Castellers del Riberal són la colla pirenaica més en forma amb castells de 7 amb l’agulla –són una possibilitat per diumenge–, els Angelets del Vallespir, aquest any han coronat un 2de6 com a únic castell i volen completar-lo, mentre que els Pallagos del Conflent van estrenar el 3de6 amb l’agulla diumenge passat –el seu millor castell sense haver pogut revalidar enguany el castell de 7–.

El dia 8 de desembre, festivitat de la Immaculada, s’alçaran construccions humanes en diferents llocs. A Vilafranca, al migdia, els Falcons celebraran el seu 58è aniversari amb les seves espectaculars figures que inclouen pilars i castells. Ja a la tarda del 8D hi haurà la darrera diada de l’any: l’actuació de la Festa Major d’Hivern de Castelldefels. La colla groga espera repetir els seus millor castells, que el passat 15 d’agost –a la Festa Major d’estiu– els va suposar la seva millor diada de mai: 5de7, 4de7 amb l’agulla i 3de7 amb l’agulla. Estaran acompanyats per la muixeranga d’Alacant.

Abans de tot això hi hauran castells aquest dissabte a Santiago de Xile. Els Castellers de Lo Prado actuen a casa amb ganes de revalidar els 7 pisos –l’any passat van fer la clàssica de 7 en aquesta diada–. La colla xilena ja ha fet el 2de6 i afrontarà per primer cop aquest any els castells de 7 i possiblement el pilar de 5. Serà la seva darrera actuació abans de l’aturada per vacances –allà comença l’estiu i la seva activitat es fa coincidir amb el curs escolar–.

Aquí quedaran les actuacions de les colles universitàries que durant el període lectiu donen continuïtat a l’activitat amb les cada cop més impressionants fites en els mesos d’aturada a plaça. A més hi hauran aletes esporàdiques en actes de fora del circuit convencional: com per exemple la participació colles castelleres a la manifestació Omplim Brussel·les que se celebrarà el proper 7 de desembre a la capital europea.

Altrament, la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha aprovat l’admissió dels Manyacs de Parets i els Castellers de les Gavarres com a membres de ple dret de l’entitat. Les dues colles han superat la segona avaluació com a colles en formació, gràcies a l’evolució que les he portat a ampliar el número de castells de sis descarregats i la seva gamma, així com la regularitat. Actualment, la CCCC la formen un centenar de colles.

Darreres diades de la temporada:

Diumenge, 26 de novembre

Diada de Sant Andreu a Vinçà
11h.

  • Angelets del Vallespir
  • Castellers del Riberal
  • Pallagos del Conflent

Final de Temporada a Santa Coloma de Gramenet
12h. Plaça de la Vila

  • Castellers de Castelldefels
  • Castellers de Santa Coloma
  • Castellers de Terrassa

Dijous, 8 de desembre

Festa Major d’hivern de Castelldefels
17.30h. Plaça de l’Església

  • Castellers de Castelldefels
  • Muixeranga d’Alacant

Foto: 3de7 dels Castellers del Riberal, castell que podrien portar a Vinçà diumenge